Raskrikavanje je projekat portala KRIK
RASKRIKAVANJE.RS
Live blog o dezinformacijama o koronavirusu
06.04.2020.
Profesor sa Harvarda uhapšen jer je prodao koronavirus Kinezima. Netačno.
  06.04.2020
U Srbiju je sa skoro dva meseca zakašnjenja stigla lažna vest da je profesor sa Harvarda Čarls Liber uhapšen u Americi jer je „napravio i prodao koronavirus Kinezima“.

Portal Espreso tako navodi da je „FBI navodno objavio da postoje indicije da su on i još dvojica Kineza prodali koronavirus kineskoj državi“.

Profesor Liber uhapšen je u januaru 2020. zbog toga što je lagao federalne vlasti o poreklu novca koji je dobijao od univerziteta u kineskom gradu Vuhanu.

Njegovo hapšenje, kako piše američki sajt za proveru tvrdnji Snopes, izazvao je veliku pažnju javnosti, naročito akademske. Činjenica da je Liber sarađivao sa Univerzitetom iz Vuhana, kineskog grada koji je svetski epicentar novog koronavirusa, bila je idealno tle za različite teorije da je Liber zapravo napravio novi koronavirus kao biološko oružje.

Ipak, njegovo hapšenje nema veze sa novim koronavirusom.

Kako pokazuju sudska dokumenta, Liber je od 2008. bio na čelu istraživačkog tima na Harvard univerzitetu specijalizovanog za nano-nauke i dobio je skoro 15 miliona dolara od američkog Ministarstva odbrane i Nacionalnog instituta za zdravstvo. Zbog toga je morao da prijavljuje sve druge donacije i novčana sredstva koje je taj tim dobijao, naročito od stranih vlada.

Bez znanja Harvarda, kako se navodi u saopštenju, Liber je od 2011. godine sarađivao sa univerzitom u Vuhanu (Kina), a od 2012. do 2017. bio deo „plana o hiljadu talenata“ čija je svrha bila povratak kineskih stručnjaka u Kinu, i angažovanje stranih eksperata.

Američke vlasti ga terete za to što nije uspeo da objasni poreklo značajne sume novca koji mu je isplaćivala kineska vlada – uključujući 1,5 miliona dolara za osnivanje laboratorije u Vuhanu – mesečnu platu od 50.000 dolara i pokrivanje životnih troškova za vreme angažovanja na vuhanskom univerzitetu. Još jedan američki portal za proveru činjenica, Factcheck, pojasnio je i da je ne postoje nikakve veze naučnika Libera sa navodnom proizvodnjom novog virusa.

Vest da je ovaj profesor uhapšen zbog navodne prodaje koronavirusa Kini, objavio je i Informer, Srbija danas, Krstarica i brojni regionalni portali.
04.04.2020.
Blizanci iz Indije nisu dobili imena Korona i Kovid
  04.04.2020
„Mladi roditelji iz Raipura u centralnoj Indiji odlučili su da svoje blizance rođene za vreme pandemije, nazovu Korona i Kovid“, preneli su brojni regionalni mediji. Pišu da su roditelji ta imena izabrali „kako bi ih podsetila na teške okolnosti u kojima su dobili dvoje zdrave dece“.

Međutim, roditelji beba su reporteru India Today koji je proveravao vest objasnili da je osoblje bolnice u kojoj su bebe rođene, predlagalo da nazovu decu Korona i Kovid, ali da to oni nisu učinili.

„Ipak, kada su pre tri dana napustili bolnicu, roditelji su odlučili su da taj predlog neće razmatrati jer ne žele da njihova deca dobiju imena po bolesti“, piše India Today.


Prema podacima Ministarstva zdravlja Indije, u ovoj zemlji zabeleženo je preko 2700 slučajeva obolelih od virusa korona, dok je preminulo 75 obolelih.
03.04.2020.
Crkvena zvona ne leče koronu kako se moglo čuti na TV B92
  03.04.2020
U vestima B92 1. aprila emitovan je prilog o tome kako u Jagodini svakodnevno u podne zvone zvona na svim gradskim hramovima i zovu na molitvu tokom pandemije. Reporterka Tanja Mitrović rekla je da crkvena zvona leče zaraze.

„Od davnina je poznato da kuga nije harala tamo gde su mnogo jako zvonila crkvena zvona, kaže narod. A evo šta o tome kaže savremena nauka. Crkvena muzika, naročito zvonjava crkvenih zvona, blagotvorno deluju na ljudsko zdravlje. Recimo u ruskim laboratorijama pomoću ogleda utvrđeno je da oscilacija crkvenih zvona odbija bacile kuge, viruse i druga infektivna oboljenja koja se prenose vazduhom“, navodi ona.


Tvrdnje da su efekti crkvenih zvona ispitivani i da je dokazano da ubijaju bacile, mogu se naći samo na opskurnim ruskim sajtovima bez impresuma, kao i na sajtovima ruskih crkava. Kako su utvrdili novinari Raskrikavanja, u tim tekstovima se nigde ne navodi nijedno konkretno istraživanje koje je utvrdilo da crkvena zvona ubijaju infekcije. Nigde nismo pronašli ni naziv istraživanja, niti ko ga je sproveo, gde i kada.

Pojedini tekstovi spominju samo izvesnog „sovjetskog akademika Fateja Šipunova“ koji je navodno ovo dokazao.

Za njega se tvrdi da je bio fizičar, biolog i ekspert za kvantnu mehaniku i da je umro sredinom devedesetih.

Na jednom forumu se, takođe bez ikakvih izvora, navodi da je Šipunov predvodio tim naučnika koji su ispitivali efekte zvonjave zvona na viruse:

„Zvonjava zvona neutrališe virus influence, žutice, bacil tifusa - navode ruski istraživači predvođeni akademikom i doktorom bioloških nauka F. J. Šipunovim. - Ako se Petrijeva šolja sa virusom stavi ispod zvona od šest oktava, tokom zvonjave proteini će se uviti u kristalne strukture i postati bezbedni za ljude“, navodi se na ovom forumu, bez pozivanja na konkretne izvore gde bi se ovi rezultati mogli naći i proveriti.

Prema podacima koji se o Šipunovu mogu naći na internetu, on je pokušavao da spoji nauku i spiritualnost i verovao je da je Sveto trojstvo (Otac, Sin i Sveti duh) fundamentalni zakon prirode. Osporavao je Anjštajnovu teoriju relativiteta i tvrdio da njegovoj čuvenoj jednačini E=mc2 fali „spiritualni koeficijent“ da bi bila tačna.

Ime ovog navodnog naučnika se ne pojavljuje ni u najvećoj svetskoj bazi naučnih časopisa i referenci, Web of Science.

Da nema naučnih dokaza da zvonjava uništava bacile, u autorskom tekstu za ruski pravoslavni časopis Foma tvrdi i Konstantin Mišurovski, profesionalni zvonar moskovske Crkve Svetog Spasa koji je po obrazovanju biolog.

U tekstu koji se bavi upravo time da li zvonjava može da ubije koronavirus, Mišurovski kaže da 30 godina radi kao zvonar i navodi da i on i njegove kolege s vremena na vreme boluju i od gripa i od ostalih virusnuih oboljenja, jer zvonjava, kako kaže, ne utiče na izlečenje.

On smatra da zvonjava može imati pozitivan psihosomatski efekat na psihu - osoba koja čuje zvona u vreme zaraze može se osetiti dobro jer zna da nije sama. Ipak, da bi se dokazalo da zvona mehanički mogu da ubiju virus, moralo bi da se sprovede veoma ozbiljno naučno istraživanje, ali on takvo istraživanje, kako kaže, nije video. Zvonjava ne traje duže od 20 minuta, a to je isuviše kratko da bi imala bilo kakav „energetski efekat“.

„Da li je iko ikada sproveo takvo čisto istraživanje? Kada govorimo o zvonjavi u ovom kontekstu, govorimo o nekim indirektnim rezultatima. Ne vidim nikakvu ozbiljnu naučnu osnovu ovde“, navodi Mišurovski.
Klinika Narodni front nije zatvorena, samo se dezinfikuje
  03.04.2020
Na društvenoj mreži „Tviter” pojavila se infromacija da je zatvorena Ginekološko-akušerska klinika „Narodni front” u Beogradu zbog povećanog broja zaraženih lekara novim koronavirusom. Međutim, iako u ovoj klinici ima više od deset zaraženih lekara za sada, iz ove ustanove za Raskrikavanje kažu da bolnica nije zatvorena, već da su pauzirani zahtevi koji nisu hitni zbog dezinfekcije.

„Hoćemo da dezinfikujemo zgradu, zatvoreni smo za skidanje konaca i neke preglede koji nisu hitni, eto, ovo što je hitno to i dalje radi”, rekli su nam u Narodnom frontu.

Juče je u ovoj klinici bilo 12 zdravstvenih radnika, saopštio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zvanično, novozaraženih virusom korona u ovoj bolnici nema, ali su novi testovi poslati na analizu.

Sinoć je načelnica GAK Narodni front Snežana Rakić rekla da nema inficiranih pacijenta, kao i da ne zna kako je infekcija ušla u tu ustanovu, niti ko je bio nulti pacijent.

„Da li će nam biti potreban dodatan kadar, to je pitanje za Ministarstvo zdravlja i epidemiologe iz Gradskog zavoda za javno zdravlje", rekla je Rakić za televiziju N1 i dodala „postoje mere koje nadležni moraju da pokrenu u svakom slučaju kada je reč o bolnici, a naročito o porodilištu".

Rakić je rekla da se boji da će broj zaraženih zdravstvenih radnika u ovoj klinici biti preko 30.
01.04.2020.
Španija nije potpuno zabranila kretanje ljudi
  01.04.2020
„Španija danas uvela najstrožije mere i potpuno zabranila kretanje”, objavio je portal B92. U tekstu navode da je kretanje u toj zemlji „dozvoljeno samo lekarima, vojsci i policiji”. Međutim, za vreme vanrednog stanja kretanje je dozvoljeno i zaposlenima u nizu drugih delatnosti koje se moraju obavljati uprkos borbi protiv COVID-19. Takođe, građanima je dozvoljen izlazak napolje u hitnim slučajevima, ali i za nabavku namirnica.

Vanredno veće ministara u nedelju je odobrilo Kraljevski dekret 10/2020 kojim je uređeno da će radnicima, koji se ne bave osnovnim delatnostima biti plaćeno odsustvo sa posla u periodu između 30. marta i 9. aprila, kako bi se smanjilo kretanje ljudi u borbi protiv COVID-19.

Međutim, u Prilogu Dekreta navedeno je 25 delatnosti koje se moraju obavljati uprkos borbi protiv virusa korona. Te delatnosti ne obuhvataju samo zdravstvo, vojsku i policiju, već i brojne druge aktivnosti, među kojima su i proizvodnja i distribucija osnovnih životnih dobara, hrane, pića, lekova, higijenskih sredstava, sanitarnih proizvoda, sanitetskog materiala. Nastavlja se rad službi koje pružaju pomoć starijim osobama, maloletnicima i osobama sa invaliditetom. Radiće i ustanove koje pružaju pomoć žrtvama nasilja, službe koje prihvataju migrante, zaposleni u medijima. Rad nastavljaju I službe koje brinu I životinjama i mnoge druge.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u Španiji je zabeleženo preko 100 hiljada slučajeva obolelih od COVID-19, a preminulo je preko devet hiljada ljudi.
Poslanica SNS-a proglasila kraj epidemije u Kini i starim fotografijama gužve u Knezu pozvala ljude da ostanu kod kuće
  01.04.2020
Poslanica Srpske napredne stranke Jelena Žarić Kovačević u nedelju je na svom fejsbuk profilu objavila da je „Kina je proglasila kraj epidemije“. Kovačevićeva je takođe poručila građanima: „Druga stvar, volite da se razbolite? Ako, ali posle toga ostanite kod kuće, zbog onih koji vole da budu zdravi. I živi, kako je počelo. Nema ljutiš, ne trpim neodgovornost“.

Objavu je ilustrovala sa dve fotografije kojima je poredila ponašanje ljudi u Beogradu i Vuhanu u četvrtoj nedelji borbe protiv virusa korone. Ipak, fotografija koja prikazuje gužvu u Knez Mihajlovoj nastala je nekoliko godina ranije i nije u vezi sa epidemijom COVID-19.

Na prvoj fotografiji prikazano je puno ljudi koji šetaju Knez Mihajlovom ulicom u Beogradu, dok je na drugoj fotografiji prazna ulica u Vuhanu za vreme epidemije COVID-19.

Pretragom na internetu, međutim može da se vidi da fotografija Vuhana potiče iz marta ove godine, dok je fotografija koja ilustruje gužvu u Knez Mihajlovoj ulici, napravljena je 24. oktobra 2016. godine.

Ovu dezinformaciju primetili su i pojedini korisnici društvenih mreža.

Takođe, nije tačno ni da je Kina „proglasila kraj epidemije“, kako piše na početku objave poslanice vladajuće partije.

Ovu informaciju je inače preneo i veliki broj srpskih medija, pa je redakcija FakeNews tragača stupila je u kontakt sa novinarom kineskog portala „South China Morning Post“, koji im je objasnio da se vlast u Pekingu pohvalila time što je „u velikoj meri zaustavljena lokalna transmisija“, ali da to ne znači da je proglašen kraj epidemije. Štaviše – napomenuo je on – veliki broj striktnih mera je i dalje na snazi.
30.03.2020.
Virus stvoren u Kini 2015? Neutemeljeno.
  30.03.2020
Nekoliko čitalaca Raskrikavanja poslalo nam je video koji se ovih dana širi društvenim mrežama, ali i pojedinim regionalnim televizijama. Radi se o televizijskom prilogu italijanske televizije RAI iz 2015. godine, a koji govori o zajedničkom eksperimentu američkih i kineskih stručnjaka da veštački naprave novi koronavirus. U prilogu se govori i o tadašnjim protestima dela naučne zajednice zbog takvog eksperimenta.Ovo je dodatno podgrejalo teoretičare zavere da je novi korona virus zapravo nastao u laboratoriji, te da je namerno ili greškom „pobegao“ iz nje.

Iako je mnogo stručnjaka do sada dokazalo da je novi korona virus nastao prirodnim putem, to nije bilo dovoljno, pa je ovaj video iz 2015. završio i na tviteru Matea Salvinija, bivšeg potpredsednika Vlade Italije i lidera ekstremne desničarske stranke. „2015, Kinezi su stvorili superkoronavirus sa šišmišima i miševima!!!!”, napisao je Salvini i zahtevao objašnjenje.

Zbog miliona njegovih pratilaca, televizijski prilog iz 2015. je postao viralan.

O čemu se zapravo radi?

Nekoliko naučnika iz Amerike, Kine i Švajcarske su 2015. objavili rad na osnovu eksperimenta u kome su uspeli da stvore mikroorganizam tako što su uzeli površinski protein koronavirusa koji se nalazi kod jedne vrste slepih miševa i došli do zaključka da može da izazove teški akutni respiratorni sindrom, poznatiji kao SARS. „Naš rad sugeriše potencijalni rizik ponovnog izbijanja SARS-CoV iz virusa koji trenutno kruže populacijom šišmiša“, piše u abstraktu rada ovih naučnika.

Virolog Fausto Baldanti sa Pavia Univerziteta je italijanske novine Republika rekao je da su „novi virus i onaj na kome su radili naučnici 2015. potpuno drugačiji“.

„Eksperiment iz 2015 je bio potpuno transparentan i genom tog mikroorganizma je objavljen javno. I nije isti kao genom novog koronavirusa“, rekao je Baldanti i dodao da on sam trenutno radi na izdvajanju genoma preko 300 različitih mikroorganizama.

Zašto je sproveden eksperiment?

„Da biste pobedili svog neprijatelja, morate ga znati“, objasnio je Baldanti. „Pre nekoliko godina u Holandiji, istraživači su izolovali španski virus iz leševa sačuvanih sto godina. Izmenjen je fragmentima genoma, a cilj je bio da se razume zašto je ta pandemija bila tako smrtonosna, kako bi se sprečilo da se ponovi sličan događaj“.

Kada je 2015. sprovođen eksperiment, bilo je puno propitivanja o tome šta treba da prevlada: znanje ili sigurnost. „Ali odlučeno je da se krene napred, uz poštovanje visokih standarda zaštite u laboratorijima", kazao je Baldanti za italijanske novine Republika. „Činjenica da znamo svaki detalj njegovih gena, upravo zato što je studija objavljena, uverava nas da nema sličnosti s trenutnim genomom koronavirusa“.
Limun i soda bikarbona NISU lek protiv virusa korona
  30.03.2020
„Limun i soda bikarbona rastvoreni u vreloj vodi odmah ubijaju virus“, poruka je koja ovih dana kruži aplikacijama Vajber i Vocap. Dalje je navedeno da se u Izraelu ovaj „lek“ pokazao kao uspešan jer „virus tamo nije uzrokovao smrt“. Međutim, na sajtu Svetske zdravstvene organizacije se može videti da je u toj zemlji u ovom trenutku potvrđeno više od 3800 obolelih i oko 15 smrtnih slučajeva. SZO navodi i da „ne postoje naučni dokazi da se limunom može sprečiti COVID-19“.

U anonimnoj poruci navedeno je da limun i soda bikarbona „alkalizuju imunološki sastav jer kada padne noć sastav organizma postaje kiseliji i odbrana je slabija“.

Epidemiolog Zoran Radovanović za Raskrikavanje kaže da „organizam ima fiksnu acidobaznu ravnotežu, to je između 7,3 i 7,4 pH vrednosti, ako bi pH otišla gore ili dole, to bi prouzrokovalo smrt“.

„Ne možemo da menjamo kiselost svog organizma, bez obzira da li unosimo kiseo ili bazni sadržaj, organizam održava acidobaznu ravnotežu na istom nivou“, objašnjava Radovanović.

Poruka istog sardžaja se pojavila i u drugim zemljama, a američki portal za proveru tvrdnji snopes.com, pozivajući se na medicinske stručnjake piše da „rastvor vrućeg limunovog soka i sode bikarbone neće promeniti pH vrednost vašeg tela ili imunog sistema“.

„Jedina pH vrednost u vašem telu koju biste mogli izmeniti putem ishrane je pH urina. Takva modifikacija ne bi pružila medicinsku korist u borbi protiv virusne infekcije“, navodi se na sajtu Snopes-a.

O ovoj dezinformaciji pisao je i Fejk njuz tragač.
25.03.2020.
Tabloidi o hantavirusu kao novoj pošasti, a virus poznat decenijama
  25.03.2020
Portali Alo.rs i Espreso.rs objavili su tekstove o slučaju Kineza zaraženog hantavirusom sa uznemirujućim naslovima: „SVET JE NA NOGAMA: Kinez umro od hantavirusa!“ i „BORBA SA KORONOM NIJE NI BLIZU KRAJA, A VEĆ SE POJAVILA NOVA OPASNOST: U Kini umro čovek od hantavirusa“.

I ljudi širom sveta na društvenim mrežama su podelili ovu informaciju koju je objavio kineski portal na engleskom, Global Times.

„Čovek iz provincije Junan umro je u ponedeljak u autobusu tokom povratka u provinciju Šandong gde je radio. Testiran je pozitivno na hantavirus. Ostalih 32 ljudi u autobusu su testirani“, navodi ovaj portal bez ikakvih daljih detalja.


Tačnost ove konkretne informacije nismo uspeli da potvrdimo.

Telegraf u naslovu piše da je u pitanju „nova pošast“ da bi u tekstu naveo da je poznat decenijama. I Alo u prvoj rečenici navodi da je reč o „malo poznatoj bolesti“ da bi nekoliko redova kasnije konstatovali: „U stvari, hantavirus nije nešto novo“.

I nije - groznica koju izaziva ovaj virus detektovana je i opisana je još tridesetih godina 20. veka, dok je sam virus prvi put izolovan još krajem sedamdesetih godina iz poljskog miša u dolini reke Hantan u Južnoj Koreji. To je bio rezultat naučnih napora započetih još tokom Korejskog rata (1951-1953) kada je oko 3.000 UN vojnika dobilo čudnu groznicu tokom koje su iskašljavali krv. Bolest je bila pre svega prisutna kod onih koji su bili smešteni u kampovima na otvorenom ili su vodili rovovske ratove.

Od tada do danas otkriveno je više virusa iz grupe hantavirusa koji izazivaju hemoragičnu groznicu sa bubrežnim sindromom (najčešće je prisutna u istočnoj Aziji i Evropi), kao i hantavirusni plućni sindrom (uglavnom u Americi). Obe ove bolesti mogu biti i fatalne (groznica može biti smrtonosna u do 15 odsto slučajeva, dok plućni sindrom ima stopu smrtnosti do 38 odsto).

Ovi virusi se, međutim, veoma retko mogu preneti sa čoveka na čoveka, kako navode iz američkog Centra za kontrolu bolesti. Virus prenose glodari - koji ne oboljevaju od njega, samo su nosioci - i to tako što osoba pojede nešto što je kontaminirano glodarovom mokraćom, izmetom ili pljuvačkom, ili to dodirne, a onda sebe dodirne po nosu ili ustima.

Od bolesti koje izazivaju ovi virusi u svetu godišnje oboli oko 150.000 ljudi. U Kini se hemoragična groznica koju izaziva hantavirus smatra ozbiljnim problemom - od nje je, prema nekim podacima, od 1950. do 2007. godine umrlo skoro 50.000 ljudi, a obolelo preko 1,5 miliona (poređenja radi, od nove bolesti COVID-19 je za svega par meseci do ovog momenta obolelo blizu 400.000 ljudi i umrlo više od 16.000 u svetu). Od 2007. broj obolelih u Kini počinje da pada, pa je te godine registrovano 11.200 obolelih od ove groznice, zahvaljujući pre svega višegodišnjoj vakcinaciji.

U Evropi je 2017, prema podacima evropskog Centra za kontrolu bolesti, bilo zabeleženo 4.239 slučajeva hantavirusa, od toga 70 odsto u Nemačkoj i Finskoj. Taj broj je bio veći nego tokom pet godina pre toga, a ECDC to povezuje sa klimatskim fluktuacijama koje dovode do većeg broja glodara u prirodi kada je godina plodnija, pa im je „na raspolaganju„ veća količina hrane.
Direktorka MMF-a nije izjavila da stari ljudi predugo žive
  25.03.2020
Teorije zavere oko novog koronavirusa ne prestaju. Nakon teorija da je virus napravljen u laboratoriji da bi uništio kinesku ekonomiju, da ga je napravio Bil Gejts ili da ga izaziva 5G mreža, po društvenim mrežama u svetu i kod nas počela je da se širi još jedna.

Ovog puta, kao „krivac“ za pandemiju identifikovan je MMF, a citira se navodna izjava bivše direktorke MMF-a Kristin Lagard.

„Nije loše da se sada, u doba korone, prisetimo Kristin Lagard, direktorke MMF-a, koja je nekoliko meseci pre pojave virusa izjavila: Stari ljudi predugo žive i postoji rizik za globalnu ekonomiju, nešto se mora učiniti“, piše u jednoj objavi na Fejsbuku.Najraniji tekst koji su uspeli da pronađu novinari Raskrikavanja, a koji sadrži ovu izjavu, objavljen je 29. avgusta prošle godine na hrvatskom portalu Istinom protiv laži, koji ga je preneo sa nepoznatih stranih portala. Ovaj sajt, inače, zastupa teze o kemtrejlsima, iluminatima koji upravljaju planetom i ravnoj zemlji.

Raskrikavanje, međutim, nije pronašlo dokaze da je Lagard zaista izjavila tako nešto.

Predstavnici MMF-a su u više navrata govorili o uticaju demografije na ekonomiju, a jedna od tema koju ističu jeste i rastući broj starih u svetu.

U svom govoru iz 2016. godine, na koji implicitno referiše i pomenuti portal parafrazirajući njenu izjavu tokom tog govora, Lagard je govorila o značaju dobre fiskalne politike kada je reč o demografskim promenama.

Na samom početku, ona čak kao pozitivno ističe to što ljudi žive sve duže i duže:

„Svakako se možemo složiti oko jedne stvari: ispunjenje demografskog sna je mogućnost da se živi dugim i zdravim životom. Po svim standardima, ovo je jedno od naših najvećih postignuća. Džon Majnard Kejns, jedan od dva osnivača MMF-a rekao je: „Na duže staze, svi smo mrtvi“. Srećom, „duže staze“ su sada još duže“, rekla je Lagard i napomenula da je prosečan životni vek u svetu 1950. bio 47 godina, a da je sada preko 70.

Međutim, u svetu u kome stopa fertiliteta (broj dece rođene od majki u plodnom periodu (15-49 godina) opada, prema rečima Lagardove, populacije u brojnim svetskim ekonomijama počinju da stagniraju ili se smanjuju, a u statističkom smislu to znači i da su populacije sve starije.

Posledice toga po ekonomiju su, kaže ona, višestruke. Stariji radnici su manje prisutni na tržištu što znači da će starije populacije beležiti manji ekonomski rast u proseku. Troškovi penzija i zdravstvene nege rastu, dolazi do turbulencija na berzi i tržištu nekretnina…

„Ono što definitivno znamo jeste da vlade, penzioni fondovi i pojedinci ozbiljno potcenjuju izglede da ljudi žive mnogo duže nego što se očekivalo. Analiza MMF-a sugeriše da bi, ako bi svi živeli tri godine duže nego što se očekivalo, troškovi penzija mogli porasti za 50 odsto u naprednim i rastućim ekonimijama. To bi jako uticalo na bilans stanja privatnog i javnog sektora, a moglo bi da naruši i finansijsku stabilnost“, rekla je Lagard.

Ono što MMF predlaže nije da se virusom „pobiju“ penzioneri širom sveta, kako sugerišu teoretičari zavera, već je reč o nekim drugim merama. Na primer - da države podstiču rađanje kod žena u fertilnom periodu i time „podmlađuju“ populacije, da se podigne starosna granica za penziju koja će pratiti produženje životnog veka i slično.

Ceo elaborat MMF-a (na koji se i Lagard poziva u svom govoru) o uticaju produženja životnog veka na ekonomiju, kao i predviđenim merama, možete naći ovde.

Live blog o dezinformacijama o koronavirusu COVID-19
 10.04.2020.
24.03.2020.
Belgijska ministarka zdravlja zabranila grupni seks? Netačno
  24.03.2020
„Belgijska ministarka zdravlja Megi de Blok zvanično je zabranila „seksualne aktivnosti tri ili više osoba u zatvorenom prostoru“, jer je to, kako je navela, od suštinske važnosti u borbi protiv koronavirusa“, piše list Alo.Ova dezinformacija se „vrti“ već nekoliko dana uglavnom po inostranim nalozima na društvenim mrežama, a potiče od teksta sa sajta World News Daily Report. U originalnom tekstu stoji da je ova odluka došla nakon što je prošle nedelje „380 ljudi zaraženo“ tokom navodne orgije u kojoj je učestvovalo 500 ljudi.

Ovu „odluku“ Megi de Blok je, prema navodima pomenutog portala, saopštila u Parlamentu, a tekst je ilustrovan fotografijom ministarke za skupštinskom govornicom. Fotografija je, međutim, nastala još 2014. godine.

Reč je inače o satiričnom sajtu na kome se navodi da tu „činjenice nisu bitne“ i da su „svi likovi u člancima na ovom sajtu - čak i oni koji su bazirani na stvarnim ljudima - u potpunosti izmišljeni i svaka sličnost sa stvarnim osobama, živim, mrtvim ili nemrtvim je potpuno čudo“.Sajt sa koga je Alo preneo ovu „informaciju“ sebe opisuje kao američko-jervrejske-cionističke novine koje prate vesti iz „biblijske arheologije i druge misterije širom sveta“.

Osim Alo-a lažnu vest objavio je i portal direktno.rs u rubrici „Ljubav i seks“.

23.03.2020.
Novinarima N1 nije zabranjeno kretanje tokom policijskog časa
  23.03.2020
Novinarka Sena Todorović na Tviteru je objavila netačnu informaciju da je novinarima N1 zabranjeno da se kreću tokom policijskog časa, čime je „Vučić praktično ukinuo vesti na N1“. Njen argument za ovu tvrdnju bio je što je na dnevniku u 22h pisalo „repriza“.
Sena Todorović je nešto kasnije obrisala ovaj tvit i izvinila se svima u svom blogu.
Jaja i mleko stvaraju pogodno tlo za razvoj virusa? Neutemeljeno.
  23.03.2020
Izbegavajte jaja, mlečne proizvode, kukuruzne proizvode, kolače i životinjske proteine jer „stvaraju pogodno tlo za razvoj virusa“, upozorava Kurir. Ipak, za te tvrdnje ne postoje nikakakvi naucni dokazi, kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

Kurir tvrdji da su ove namirnice „posebno opasne“ i da ih je potrebno izbegavati jer se njima „hrane virusi“.

Na sajtu Svetske zdravstvene organizacije ne postoje podaci o namirnicama koje su štetne u borbi protiv virusa Covid-19, ali je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus na poslednjoj konferenciji za novinare preporučio zdravu i hranljivu dijetu. To podrazumeva balansiran unos proteina i ugljenih hidrata.

Gebrejesus dakle nije rekao da treba izbegavati životinjske proteine, mleko i jaja - ali je prepručio izbegavanje alkohola, slatkih pića i cigareta.

Epidemiolog Zoran Radovanović je za Raskrikavanje rekao da saveti Kurira nisu zasnovani na „činjeničnom stanju“ i da je u borbi protiv virusa najvažnija upravo „raznovrsna i izbalansirana ishrana“.

Od dijetetskih suplemenata preporučuje vitamin D, koji nedostaje organizmu u zimskom periodu. Za očuvanje imuniteta onih koji su izloženi zarazi, preporučuje manje količine cinka.
U Africi nema koronavirusa jer nije pokrivena 5G mrežom. Dezinformacija
  23.03.2020
Video doktora Tomasa Kovana na Jutjubu koji tvrdi da je 5G mreža uzrok pojave virusa Covid-19 pogledalo je nešto manje od pola miliona ljudi. Ubedio je mnoge da njihovi pametni telefoni mogu da ih ubiju. Kovan, naime, tvrdi da obolelih od novog virusa korona nema u područjima koja nisu pokrivena 5G mrežom.

Ove tvrdnje brzo su se raširile i društvenim mrežama u Srbiji.U videu objavljenom 12. marta Kovan kao glavni argument koristi Afriku koja kako kaže nije pokrivena 5G mrežom, te da zbog toga u njoj nema slučajeva korona virusa.

Ipak, samo nekoliko dana nakon što je Kovan objavio svoj video, Svetska zdravstvena organizacija je objavila da je u Africi potvrđeno oko 640 slučajeva obolelih od virusa korona, čime se Kovanova tvrdnja pokazala kao netačna. Danas gotovo da nema zemlje u Africi u kojoj nema inficiranih osoba novim virusom korona.

5G je nova internet tehnologija koju su mobilne kompanije lansirale ove godine. Funkcioniše isto kao 4G mreža, ali se očekuje da bude brža i pouzdanija kada je u pitanju brzina interneta.

Još jedna od tvrdnji je i ta da se 5G mreža se prvo pojavila u Vuhanu, epicentru epidemije virusa korona.

Međutim, kako piše fektčeking organizacija Fulfakt, Vuhan samo jedan od prvih kineskih gradova koji je dobio ovu mrežu pored Pekinga, Šangaja i gradova Guangzhou i Hangzhou.
Putin nije rekao „samoizolacija ili 5 godina zatvora“ na pres-konferenciji, jer je nije ni održao
  23.03.2020
Na društvenim mrežama se proširila poruka sledeće sadržine:

„Stigla korona i u Rusiju i Putin sazvao press konferenciju: Građani Rusije imate 2 opcije: 15 dana izolacije ili 5 godina zatvora. Doviđenja“. Kraj press konferencije“.

Ovo se, međutim, nije desilo.

Kako se može videti na sajtu Kremlja, od početka ove godine Vladimir Putin je održao svega dve konferencije za novinare. Nijedna se nije ticala koronavirusa.

Ono što je delimično istinito u ovoj tvrdnji je sledeće: moskovske vlasti su nedavno dodale novi koronavirus na spisak bolesti koje predstavljaju pretnju po opšte zdravlje, među kojima su dosad bilo još 15 drugih bolesti poput HIV-a, hepatitisa B i C, seksualno prenosivih bolesti, antraksa, tuberkuloze, kolere, itd. Grad Moskva je upozorio da će oni koji se ne pridržavaju obaveznog karantina (poput putnika koji dolaze iz zaraženih područja) snositi zakonske posledice.

Pozivaju se na član 236 Krivičnog zakonika Ruske federacije koji se odnosi na kršenje sanitarnih i epidemioloških mera. On definiše da će onaj ko iz nepažnje prekrši ove mere, što za posledicu ima masovno oboljevanje, biti kažnjen, između ostalog, i trogodišnjom kaznom zatvora. Ukoliko zbog kršenja ovih mera neko i umre, kazna je do pet godina.

Da je ova navodna Putinova tvrdnja laž, prethodno je utvrdio i portal Raskrinkavanje.ba, koji se bavi raskrinkavanjem lažnih vesti u BiH, gde se ova izjava takođe proširila. Oni podsećaju da, prema pisanju BBC-ja, u Rusiji i ne postoji totalna zabrana kretanja odnosno „sveobuhvatna naredba da se ostane kod kuće“.

Štaviše, postoji mogućnost da će u Rusiji 22. aprila biti održan referendum o izmenama Ustava, što znači da Rusija nije uvela opštu zabranu kretanja. Kako su danas rekli ruski zvaničnici, taj datum će možda biti promenjen ukoliko to bude zahtevala epidemiološka situacija, ali zasad takva odluka nije doneta.
Zaraza se može preneti i pričešćem
  23.03.2020
Iako je Srpska pravoslavna crkva naložila da se sva bogosluženja „saobraze“ merama Vlade Srbije za suzbijanje koronavirusa, pojedini sveštenici su ovih dana sprovodili obred pričešća tokom koga su svi vernici koristili istu kašiku.


Nakon što se javnost uznemirila zbog ovih snimaka, Sinod SPC je izdao saopštenje u kome brani pomenutu praksu argumentom da pričešće iz jedne čaše i nije stvar države, nego stvar crkve, te u tom smislu ne predstavlja kršenje mera prevencije koje je država propisala. Kako kažu, ovako pričešćuju vernike „evo već 2.000 godina“.

Pričešće istom kašičicom je, međutim, rizično i za prenošenje virusa korona, ali i za desetine drugih zaraza, kaže za Radio 021 epidemiolog Zoran Radovanović.

„Vreme je već i da se taj problem reši na civilizovan način, bilo upotrebom plastičnih kašičica ili nekako drugačije, a ne da se na takav način, guranjem iste kašičice u više desetina ili stotina usta, svesno prenosi zaraza. To više nije pitanje nauke nego civilizacijsko pitanje“, rekao je Radovanović.

Uverenje da je pričešće bezopasno postoji u čitavom pravoslavnom svetu. Kako podseća portal Fake News tragač, ruski, gruzijski i grčki crkveni poglavari ubeđuju ljude u vreme aktuelnog Uskršnjeg posta da do zaraze ne može doći između ostalog i jer je kašičica za pričest umočena u vino, što zvanična medicina odbacuje.

Pritom, za dezinfekciju neophodno je da tečnost sadrži najmanje 70 odsto alkohola, što nije slučaj sa vinom.

Ajurvedska medicina, biber, limun i cimet nisu zaštita od koronavirusa
  23.03.2020
Iako lek za bolest COVID-19 koji izaziva novi koronavirus (SARS-CoV-2) još uvek nije pronađen, društvene mreže su preplavljene „otkrićima“ i savetima za lečenje ove bolesti.

Uprkos tome što je Raskrikavanje je u više navrata, pozivajući se na zvanične izvore poput SZO, pokazalo da su ti saveti neučinkoviti a često i opasni, lista navodnih lekova po društvenim mrežama očito još uvek nije iscrpljena.

Tako se nedavno po Fejsbuku zavrtela poruka da „ajurvedski lekari kažu da možemo da se spasimo koronavirusa“. Navodi se niz saveta: piti vodu od prokuvanog bibera i limuna, vodu sa bosiljkom i cimetom, itd.Ispijanje limunovog soka, kako su dokazali svetski fekt-čekeri, ne može da izleči koronavirus, kao ni tople vode. Ni dezinfekcija ruku eukaliptusom neće biti učinkovita: za dezinfekciju SZO preporučuje sapun i vodu, ili sredstva koja sadrže minimum 70 posto alkohola.

Ajurveda je oblik tradicionalne medicine u Indiji koji uključuje homeopatske lekove i biljne preparate, praktikovanje joge i ishranu uglavnom baziranu na biljkama.

Korišćenje homeopatskih lekova i ajurvedskih preparata ima snažno uporište i u samoj indijskoj državi - tamošnje Ministarstvo za ajurvedu, jogu, naturopatiju i homeopatiju (AYUSH) je u poslednje vreme u više navrata preporučivalo homeopatske lekove za lečenje COVID-19. Proizvodnja ovih lekova je, inače, unosan biznis u Indiji.

Ovakva praksa pomenutog ministarstva naišla je i na kritike u naučnoj javnosti, jer nema naučnih dokaza koji bi potkrepili da su prirodni lekovi učinkoviti protiv koronavirusa.


Iako biber, limun i cimet sigurno ne mogu štetiti zdravlju (osim ukoliko se ne pretera) svakako neće izlečiti infekciju. Svetska zdravstvena organizacija je još ranije objavila spisak „mitova“ koji prate koronavirus, između ostalog da ga mogu uništiti „domaći“ lekovi poput belog luka ili slane vode.

Preporuka ove, i svih drugih relevantnih zdravstvenih institucija, jeste da se u prevenciji ruke peru vodom i sapunom, da se dezinfikuju površine, održava distanca od najmanje metar-dva od drugih ljudi i da se po potrebi nosi maska.

Mitovi o koronavirusu
 10.03.2020.
21.03.2020.
U Indiji nema virusa. Netačno.
  21.03.2020
„Nisam dr, nisam stručnjak, samo logika i povezivanje tačkica. Ako se od februara priča da je lek za malariju i lek za Koronu, ako tu info danas prenosi i dr Stojković, ako u Indiji nema virusa, a oni koriste lekove protiv malarije kao aspirin..
Saberite 2 i 2“, napisala je jedna korisnica Tvitera 19. marta.

Njen tvit dolazi nakon što je genetičar Miodrag Stojković objavio da „posle kineskih i naučnici iz Francuske tvrde da lek protiv malarije (hydroxychloroquine) kod 70% pacijenata obolelih od COVID-19 dovodi do izlečenja - posle 6 dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom (azithromycin) uspesnost je 100 %“.U pitanju je nedavno istraživanje francuskih naučnika predvođenih biologom Didijeom Raulom. Tokom eksperimenta su ovaj lek, kojim se leči malarija, dali grupi od 20 pacijenata. Od tog broja, 14 pacijenata je primalo samo hidroksihlorohin, a šestoro je uz taj lek dobijalo i azitromicin. Posle pet dana svi pacijenti iz ove druge grupe bili su izlečeni (testirani negativno na virus), dok je iz grupe od 14 pacijenata, njih osmoro (oko 60 odsto) bilo izlečeno posle 6 dana.

U Kini su u toku klinička ispitivanja lekova protiv malarije, odnosno njihove efikasnosti protiv novog koronavirusa.

Ipak, do definitivnih naučnih rezultata će proći neko vreme, a paralela sa Indijom svakako nije dobra.

Naime, u odnosu na broj stanovnika (više od 1,3 milijarde), ova zemlja zaista ima mali broj obolelih - 283 do ovog momenta i pet smrtnih slučajeva. Ipak, indijski stručnjaci kažu da se očekuje „cunami koronavirusa“ u ovoj zemlji koja je testirala, kako kažu, premalo ljudi. Naime, prema zvaničnim podacima, dosad je testirano 14.514 osoba, što je skoro devedeset hiljaditi deo stanovništva.
20.03.2020.
Epidemiolog Radovanović demantuje: Nisam rekao da je u Srbiju ušlo šest hiljada zaraženih
  20.03.2020
Na naslovnoj Informera danas je objavljeno da je u Srbiju ušlo 200 hiljada gastarbajtera, a da bar šest hiljada njih ima koronavirus. Tvrde da je to rekao epidemiolog Zoran Radovanović.

On to međutim, demantuje i za Raskrikavanje kaže da nije izneo tu brojku.

„Novinarka je meni rekla taj broj od šest hiljada, a koliko je došlo to ja ne znam“, kazao nam je Radovanović. „Ja sam rekao da među ljudima koji dolaze iz zaraženih područja, gde je epidemija intenzivna, tu ima i zaraženih građana, koji bi, kada dođu, preneli bolest i ubrzali našu epidemiju“.


Foto: Informer, 20. mart 2020.

Podsetimo, i sama premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za novinare pre dva dana rekla da među građanima Srbije koji se intezivno vraćaju iz zemalja gde žive i rade - ima i zaraženih građana. Međutim, nije pominjala broj.

„U Srbiju se u poslednjih 48 sati vraćaju i građani iz inostranstva kojima je potvrđeno da su zaraženi koronavirusom. Oni lekovima snižavaju temperaturu, izlaze iz tih zemalja, dolaze ovde, a mi ih direktno stavljamo u kontrolisanu samoizolaciju ili ih hospitalizujemo“, rekla je premijerka.

Brnabić: Za četiri dana u Srbiju došlo više od 65 hiljada ljudi iz dijaspore
 18.03.2020.
Jedan citat iz Tarabića i za koronavirus, i za rat, i za migrantsku krizu
  20.03.2020
„Kad miris iziđe iz poljskog cvijeća, kad milost iziđe iz čovjeka, kad rijeke izgube svoje zdravlje, ondakar će nastupiti najveći opšti rat - piše u "Kremanskom proročanstvu", a nastavak je sledeći:

“Mnogi će bježаti iz grаdovа i trаžiće tri plаnine sа tri krstа. I tаmo, u njedrimа svoje voljene držаve oni će piti vodu. Oni koji budu pobjegli oni će se spаsiti i spаsiće svoje nаjbliže, аli ne zаdugo … novа nаpаst će nаići. Biće mnogo hrаne u grаdovimа i selimа, аli će biti otrovаnа. Mnogo glаdnih će jesti i odmаh umirаti. Oni koji budu postili će preživjeti jer će ih spаsiti Sveti Duh, а biće i bliže Bogu“, navodi Alo kao dokaz da su Tarabići predvideli novi virus korona sa kojim se čitav svet trenutno suočava.

Ipak, ove citate tabloidni mediji citiraju kad god im je zgodno.

Tako je, u jeku migrantske krize, ovaj citat za pojedine medije značio da su Tarabići predvideli najezdu migranata iz Sirije, Avganistana i drugih ratom zahvaćenih područja na tlo Evrope.


Baš o ovom citatu piše i Voja Antonić u svojoj knjizi „Kremansko neproročanstvo“ kaže da je on lep primer sročenog proročanstva koje nikako ne može da se ne ispuni.

„Ako nikada ne bude Trećeg svetskog (opšteg) rata, proročanstvo će zauvek ostati da svedoči o nekoj dalekoj budućnosti (pokušajte da dokažete suprotno), a ako ga ipak bude, uvek će moći da mu se pripiše pesnička vizija proroka da je rat započeo kad je “miris izašao iz poljskog cveća” i kad je “milost izašla iz čoveka”. Kakav bi to rat bio ako bi ga vodili ljudi u kojima poačiva milost“, pita se Antonić u knjizi i dodaje da se veština pisanja ovakvih nedefinisanih vizija svodi se na to da se čitalac uveri da mu je saopšteno precizno i nedvosmisleno proročanstvo, mada mu u stvari ništa nije rečeno.
U posebnom blogu vam prenosimo sve najvažnije informacije u vezi sa novim koronavirusom.
Poslednje vesti
Šovinistička histerija na Fejsbuku: Podmetnuta vest o migrantima ...
 12.05.2020.
Koronavirus mutirao u najmanje 30 varijacija? Nepotvrđeno.
 28.04.2020.
Četiri teorije zavere o Bilu Gejtsu i koroni u jednom tekstu Veče...
 22.04.2020.