raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Izvorni članak je objavljen 26.02.2018. (Transparentnost Srbije)
TS: O Vučiću sve najbolje, tabloidi ratuju protiv Đilasa
26.02.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Nakon šest nedelja kampanje, lista Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd je najzastupljenija na naslovnim stranicama dnevne štampe koja se distribuira na teritoriji Beograda, sa 245 pojavljivanja u pozitivnom kontekstu, što je za 70 više od svih ostalih listi zajedno, pokazuje analiza organizacije Transparentnost Srbije.
Analizom su obuhvaćeni listovi 24 sata, Alo, Blic, Danas, Informer, Kurir, Večernje novosti, Politika, Srpski telegraf. Njihovim naslovnicama je sa 155 pojavljivanja dominirao Aleksandar Vučić koji je bio zastupljen i kao predsednik partije i kao predsednik države - 135 u pozitivnom, 13 puta u negativnom i sedam puta u neutralnom kontekstu.

Siniša Mali pojavio se 33 puta u pozitivnom i tri u negativnom, Goran Vesić 11 puta u pozitivnom i jednom u negativnom, a Zoran Radojičić svih 11 puta u pozitivnom. Ukupno su lider, kandidati i SNS osvanuli na naslovnim stranicama 283 puta, od toga 245 u pozitivnom i 10 u neutralnom tonu. Svih 28 pojavljivanja u negativnom kontekstu bilo je na naslovnim stranicama lista Danas”, navode iz ove organizacije.

Sa druge strane, kako pokazuje analiza, sve ostale liste zajedno imaju 173 pojavljivanja u pozitivnom kontekstu. Lista Dragan Đilas je druga po broju naslovnih - 110 članaka, od čega 64 u negativnom tonu, i to gotovo isključivo u tabloidima (58).

Lista “Da oslobodimo Beograd” 43 puta se pojavila na naslovnicama 9 novina, u 70 odsto slučajeva u pozitivnom kontekstu. Šapić je dobio veći negativni publicitet, devet od 30 pojavljivanja je pozitivno, a 12 negativno.

Dvadeset pozitivnih, sedam neutralnih i pet negativnih pojavljivanja ima lista Dosta je bilo i Dveri, dok nijednu negativnu objavu nemaju liste Ivica Dačić (od 41 pojavljivanja) i Vojislav Šešelj (15).

Na naslovnicama se 17 puta (11 u pozitivnom i dva u negativnom tonu) pojavila lista Ljubiša Preletačević i Luka Maksimović, LDP i Čedomir Jovanović 11 puta (po pet pozitivnih i negativnih, sve negativne u Kuriru).

Najviše pozitivnog publiciteta lista Ne davimo Beograd dobija u Danasu - od sedam pojavljivanja u pozitivnom kontekstu, šest puta je to bilo u ovom listu.

Besplatni dnevni list 24 sata prednjači u davanju prostora listi SNS - u 69 registrovanih članaka, čak 68 su posvećeni lideru i kandidatima ove stranke.

Kako navode iz ove organizacije, u odnosu na prvi presek posle četiri nedelje kampanje, nema značajnih promena po pitanju raznovrsnosti ponude.

Ako se ne računa "Politika" koja je objavila spisak svih potvrđenih listi, ali na čiijim naslovnim dominira Vučić, najširi spektar političkih opcija je predstavljen na naslovnim Danasa (ukupno 14, od toga 10 ima najmanje tri pojavljivanja o pozitivnom kontekstu)”, navode iz Transparentnosti Srbije.
  Vest
Poverenik i Transparentnost: Brnabić nije u pravu
Reagujući na odgovor premijerke Ane Brnabić Grupi za slobodu medija da “Vlada uredno i u roku do...
  Neutemeljeno
Naslovnica iz pakla: Informer ponovo optužuje opoziciju da priprema haos
Nema izbora poslednjih godina, a da Informer ne tvrdi da će opozicioni lideri posle njih izazvati h...
  Lažna vest
Istraga o sumnjama na namešteni meč i dalje traje
Pred jučerašnji meč Crvene Zvezde i Pari Sen Žermena, portal Srbijadanas ali i brojni drugi pren...
Transparentnost Srbija
Izbori 2018
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: