raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Najtiražnije novine najmanje izveštavale o Savamali
22.03.2018.    Marija Vučić    Foto: KRIK/ B. Jovanović
O noćnom rušenju objekata u beogradskom naselju Savamala 2016. godine najtiražniji štampani mediji Kurir i Informer izveštavali su najmanje, dok je u list Danas objavio skoro isto toliko tekstova koliko sve novine zajedno. Novine su o ovom događaju, za koji i dalje nisu utvrđeni počinioci, pisale neujednačeno i sa opadajućim interesovanjem, pokazuje istraživanje organizacije Civil Rights Defenders (CRD).
U periodu od 25. aprila 2016. godine do 25. aprila 2017. godine, Blic, Večernje novosti, Danas, Informer, Kurir i Politika su imale 706 sadržaja o događajima koji su sastavni deo slučaja Savamala, dok je u 527 tekstova slučaj samo uzgred pomenut.

Od ukupnog broja tekstova, preko 70 odsto je objavljeno u Danasu i Politici. Mnogo manje su o ovome izveštavali Blic i Večernje novosti (oko 20 odsto), a najmanje Kurir i Informer (10 odsto).

Danas je objavio 343 teksta, skoro isto koliko i sve ostale novine zajedno, politika 140, skoro, isto koliko Blic i Večernje novosti zajedno, a Kurir i Informer zajedno 76 tekstova. Samo u jednom broju, od 26. juna, Danas je objavio 26 strana i više različitih mišljenja, aspekata i viđenja događaja nego većina novina za godinu dana”, navodi se u izveštaju CRD-a.

Tema svakog trećeg teksta je bio poziv na odgovornost, a trećina se bavi rušenjem u Hercegovačkoj i radom javne vlasti.

Dominantan pristup temi je, kako se konstatuje u istraživanju, bio iz ugla urušavanja pravne države, dok su Kurir, Večernje novosti i Politika u približno 10 odsto priloga razmatrale temu iz ugla “rušenja vlasti”.

Informer je o Savamali izveštavao uglavnom kao o napadu na premijera i rušenju vlasti.

Čestom upotrebom senzacionalističkih naslova i karikiranjem simbola kao što su žuta patka i fantom, Informer značaj slučaja Savamala svodi na trivijalan, dok ozbiljna štampa favorizuje fotografije aktera i građanskih protesta”, navodi se u istraživanju.

Slučajem Savamale bavi se i KRIK u svojim istraživanjima. Novinarka Bojana Jovanović je na predstavljanju izveštaja CRD-a podsetila na intervju sa Marijom Mali, bivšom suprugom gradonačelnika Beograda, koja je govorila o njegovoj ulozi u rušenju, kao i na to da je KRIK objavio snimke rušenja u Hercegovačkoj, ali da ih nijedna televizija, osim B92 i N1, nije emitovala.

Sve tekstove KRIK-a o Savamali možete pročitati ovde.
  Pristrasnost
„Beograd na vodi“ u medijskim lažima
Redom su režimski mediji ovih dana prenosili velike uspehe projekta od nacionalnog značaja kada su...
  Manipulisanje činjenicama
Ružičasta biografija Siniše Malog
Građani koji se informišu preko televizija sa nacionalnom frekvencijom sinoć su uglavnom mogli da...
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
Savamala
Civil Rights Defenders
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: