raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 12.05.2018. (Informer)
Histerija srpskih dnevnih novina zbog hapšenja u Moskvi
15.05.2018.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen
Dve nedelje pre održavanja Dana pobede u Moskvi ruske specijalne službe uhapsile su veći broj terorista koji su planirali napade tokom održavanja „Besmrtnog puka“ 9. maja. Više medija je ovu informaciju iskoristilo da objavi da su napadači bili džihadisti, ISIS, pa i Albanci, a da su mete napada bili Putin i Vučić. Informer je na naslovnici objavio da je ISIS želeo da ubije Putina, Vučića i Netanijahua, međutim zamenik ruskog ministra inostranih poslova na čije se izjave Informer poziva nikada nije rekao da iza planiranih napada stoji ISIS niti je Vučića uopšte spominjao.
Informer navodi:
Hteli da ubiju Putina, Vučića i Netanijahua. Glavne mete terorista, kako je saopšteno, bili su ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin, ali i premijer Izraela Benjamin Netanijahu i srpski predsednik Aleksandar Vučić.    1  
1
U intervjuu za agenciju TASS zamenik ministra inostranih poslova Oleg Siromolotov rekao je da su ruske specijalne jedinice tokom 2017. pratile grupu iz Sankt Peterburga za koju se sumnjalo da planira napade.

"Оd 21. do 24. aprila eleminisali smo 26 terorista“, rekao je Siromolotov.

Iako je ova činjenica dovoljno zabrinjavajuća, Informer nije mogao da propusti da „doda“ da je saopšteno da je meta napada bio i Vučić. Siromolotov u intervjuu, međutim, nije pominjao imena niti je tvrdio da je znao ko je meta napada. U intervjuu nije kazao ni da iza ovih planiranih napada stoji ISIS.

Takođe, hapšenje terorista dogodilo se od 21. do 24. aprila dok je Aleksandar Vučić, po sopstvenim rečima, dobio poziv da učestvuje u „Besmrtnom puku“ tek osmog maja, odnosno po dolasku u Moskvu iz Turske.
Čudno je ipak da je na sajtu Kremlja u saopštenju objavljenom 7. maja stajala najava da će se osmog maja Putin sresti sa Vučićem koji je u radnoj poseti Moskvi radi učestvovanja na 73. „Besmrtnom puku”.

U tekstu objavljenom u Informeru Siromolotovljevoj rečenici da su se hapšenja odigrala od 21. do 24. aprila dodat je i deo „početkom maja“ čega nema u originalnom intervjuu na sajtu agencije Tass.

Na pitanja Raskrikavanja na osnovu čega tvrde da je ISIS planirao napade u Moskvi, a da je meta bio i Vučić, Informer nije odgovorio.

Iako nikada nije rečeno ko je bio napada i u čijoj organizaciji, redom su dnevne novine - Večernje novosti, Kurir, Alo, Informer - objavljivale da su u pitanju džihadisti, ISIS te na kraju i Albanci, a da su mete bili Putin i Vučić.

Pink i Alo su za razliku od Informera imali druge “informacije” - Albanci su, a ne ISIS, planirali da ubiju Putina i Vučića.
  Dezinformacija
Video muslimana koji se mole nije nastao u Parizu nego u Moskvi
Hiljade ljudi koji klanjaju na ulici dok se u pozadini čuje islamska molitva, prikazuje video od po...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
  Vest
Ivan Ivanović: Blic TV mi daje više prostora
Ivan Ivanović je u razgovoru za Raskrikvanje potvrdio da na jesen prelazi na Blic TV. Kaže kako su...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Pink
 Alo
Moskva
Besmrtni puk
Dan pobede
ISIS
terorizam
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: