raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 22.05.2018. (Informer)
Azerbejdžanski milioni za „zlatno doba Srbije“
23.05.2018.    Vesna Radojević    Foto: predsednik.rs
Informer, Srpski telegraf i još nekoliko drugih prorežimskih medija pobedonosno je objavilo da Vučić iz Bakua donosi 300 miliona evra. Ipak, ovaj novac je za sada daleko od realnosti tim pre što su u Bakuu potpisani sporazumi o saradnji, ali ne i ugovori o konkretnim poslovima. Naslovnice ovih tabloida demantovao je čak i sam Aleksandar Vučić.
„Veličanstven doček kakav su u Azerbejdžanu imali samo Putin i Erdogan“, „mediji susret prate iz minuta u minut“ samo su neki od hvalospeva srpskih tabloida povodom posete Aleksandra Vučića i još nekoliko ministara Azerbejdžanu. Među njima na čak dve naslovne strane građani su mogli da pročitaju da je poseta urodila plodom i da je Vučić dogovorio ugovore vredne 300 miliona evra.
Informer navodi:
VUČIĆ IZ BAKUA DONOSI 300 MILIONA EVRA: Još jedna važna i velika diplomatska POBEDA SRBIJE!   1  
1
U jedinoj vesti povodom posete Aleksandra Vučića i još nekoliko ministara Azerbejdžanu objavljenoj na sajtu Predsedništva navodi se da je „tokom posеtе prеdsеdnika Vučića Bakuu, potpisano višе bilatеralnih sporazuma iz oblasti saobraćaja, pravosuđa i zdravstva, koji ćе doprinеti daljеm produbljivanju saradnjе dvе državе“.

Iako je Vučić u toj poseti najavio zlatno doba za Srbiju, o 300 miliona evra vrednim poslovima sa Azerbejdžanom na zvaničnim sajtovima nije objavljeno ni jedno slovo.

Na pitanje da li je ovo tačno Vučić je u Bakuu rekao da se nada da će biti tako.

„Ja sam pomenuo 300 miliona rekavši da su u mnoge zemlje u okruženju uložili mnogo više novca, a da se nadam i uvek sam skroman da će bar jedan deo onoga što će da ulože u Srbiju iznositi toliko. Tako da nemam precizno nešto što mogu da vam kažem, ali već sledeće nedelje njihova velika delegacija dolazi u Beograd. Hoće da vide sve lokacije, hoće da vide sve gde bi i na koji način mogli da ulože svoj novac“, kazao je Vučić srpskim novinarima koji su bili sa njim u Azerbejdžanu.
U Bakuu su dve delegacije potpisale više sporazuma, a među njima i zajеdnički akcioni plan o stratеškom partnеrstvu. Ovo dakle znači da nije bilo potpisivanja ugovora o investiranju ili drugih sličnih obavezujućih dokumenata, već su u pitanju sporazumi.
Porodica azerbejdžanskog predsednika tajno poseduje rudnik zlata

Istraživanje „Panamski papiri“ pokazalo je da je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev osnovao mrežu ofšor kompanija posredstvom kojih su članovi njegove porodice, prijatelji i saradnici sticali vrednu imovinu u inostranstvu, preuzeli kontrolu u najisplativijim industrijskim granama i prirodnim resursima, uključujući i do sada nepoznati veliki rudnik zlata.

Detalji ofšor imperije Alijevih pojavila se u dokumentaciji agencije za osnivanje ofšor firmi „Mossack Fonseca“, do koje su došli novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i „Zidojče Cajtung“ i drugih medijskih partnera, među kojima je i KRIK.

Novinarka OCCRP-ja i ICIJ-ja koja je radila na priči i otkrila poslove porodice Alijev, Hadidža Ismailova, uhapšena je 2015. i osuđena je na 7,5 godina zatvora zbog različitih dela, a zapravo zbog svojih novinarskih otkrića.

Ministarka pravde Nela Kuburović koja je bila u državnoj delegaciji u poseti Azerbejdžanu sa svojim kolegom iz te zemlje potpisala je Memorandum o saradnji u oblasti pravosuđa.

„Prema potpisanom Memorandumu, dva ministarstva pravde sarađivaće u poslovima iz svoje nadležnosti, razmenjivati iskustva i prakse u cilju usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima“, stoji na sajtu Ministarstva pravde.

Na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture piše da će Zorana Mihajlović u Azerbejdžanu potpisati dva sporazuma i to - sporazum o vazdušnom saobraćaju i o mеđunarodnom drumskom saobraćaju izmеđu dvе zеmljе.

„Ovi sporazumi stvorićе uslovе za otvaranjе dirеktnе avio-linijе na rеlaciji Bеograd - Baku, ali ćе i doprinеti vеćoj еkonomskoj i trgovinskoj razmеni između Srbijе i Azеrbеjdžana“, piše na sajtu ministarstva koje vodi Zorana Mihajlović.

Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti zdravstva sa kolegama iz Azerbejdžana potpisalo je i Ministarstvo zdravlja.
  Manipulisanje činjenicama
Mediji: Vučiću na N1 i Nova S zabranjeno da odgovori na napade, pljuvali ga 120 sati
Ovih dana su u nekoliko prorežimskih medija objavljeni rezultati monitoringa dve televizije u vlasn...
  Neutemeljeno
List Politika jezikom tabloida: Optužuju N1 da priprema teren za ubistvo Vučića
Na sajtu Politike, najstarijeg lista na Balkanu, još uvek stoji da se drži „visokoprofesionalnih...
  Manipulisanje činjenicama
Ekonomski tigar na parizeru
Od hiljada proizvoda na rafovima, od danas je privremeno pojeftinilo njih dvadeset. Otkako je predse...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Srpski telegraf
 republika.rs
 Večernje novosti
investicije
Azerbejdžan
Aleksandar Vučić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: