raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 05.06.2018. (Informer)
Informerova ljubav prema Putinu, epizoda 21
06.06.2018.    Vesna Radojević    Foto: Informer
„LUDACI SA ZAPADA SPREMAJU VELIKO ZLO: 18.000 NATO vojnika sprema udar na Putina!” izvestio je Informer na današnjoj naslovnoj strani. Održavanje NATO vojnih vežbi u Poljskoj i baltičkim zemljama Informer je iskoristio kao odličnu priliku da po dvadeset prvi put od početka godine na naslovnu stranu stavi Putinovu sliku u vojnoj uniformi, ali i napadne „zli Zapad“ koji samo čeka svoju priliku da „smrvi Rusiju.“
Informer navodi:
Zločinački NATO pakt na samim granicama Rusije, u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji, pokrenuo najmasovnije manevre. Rusi podigli borbenu gotovost.   1  
Za one čitaoce koji lako poveruju u bombastične naslove o početku ratova u Informeru, u Poljskoj i baltičkim zemljama trenutno je u toku vojna vežba „Udar sablje“. Ovogodišnje vojne vežbe NATO alijanse održavaju se po osmi put. Ranijih godina iste vežbe nisu bile okidač za sukobe sa Rusijom, te nije jasno zbog čega Informer tvrdi da će sada biti drugačije.

Prema rečima zvaničnika NATO alijanse, na vežbama će učestvovati oko 18 hiljada vojnika iz 19 zemalja, a kao i svaka vojna vežba služiće demonstraciji vojnih mogućnosti i opreme, te treningu za slučajeve oružanih sukoba.

U vreme diplomatskih tenzija između Rusije i SAD, pre svega zbog sukoba u Siriji, ruska agencija TASS je za razliku od Informera prilično neutralno izvestila da se NATO vojne vežbe održavaju blizu granice sa Rusijom. Dodatno su nagovestili da „Moskva pažljivo prati vežbe NATO-a blizu svojih granica i preduzima sve neophodne mere sigurnosti“. http://tass.com/defense/1007855

TASS je izvestio i o zajedničkim vežbama Rusije i Kine koji će se održati u avgustu ove godine, a koja će okupiti oko tri hiljade vojnika dve zemlje.

Inače, tokom ove godine Srbija će učestvovati na nekoliko vežbi koje se odvijaju pod okriljem NATO-a. Kako se navodi na sajtu Alijanse Srbija će biti domaćin vežbi za reagovanje u slučaju prirodnih i tehnoloških katastrofa i incidenata.

Putinova slika na naslovnici prodaje novine

Kako je Radio Slobodna Evropa izvestila početkom ove godine „u toku 2017. godine u pet dnevnih novina (Blic, Kurir, Alo, Informer i Večernje novosti) bilo je 895 tekstova o Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu“.

„Neće nas ostaviti na cedilu. Putinov plan ’brat’ za odbranu Srbije“, „Rusi tvrde: SAD neće pomirenje, spremaju novu ucenu za Srbiju“, „Nato u panici. Putin u Srpskoj gradi tri baze“, „Rusi grade tvrđavu pod ledom. Putinova nova podmornica uteruje strah u kosti“, samo su neki od naslova, piše RSE.

Najviše sadržaja u prošloj godini objavljivao je Informer te je od 306 brojeva u čak 179 bilo tekstova o Rusiji i Putinu. Ruski predsednik je bio 91 put na naslovnoj stranici.

Od početka ove godine Putin se čak 21 put našao na naslovnoj strani Informera.

U članku za Politico Vučićević je i priznao da ruski predsednik dobro prodaje novine.

„Ja sam biznismen. Naša uobičajena dnevna cirkulacija je oko 120 hiljada primeraka. Kada u novinama imam kalendare sa Putinom prodamo 250 hiljada primeraka“, rekao je Vučićević u martu ove godine.
  Lažna vest
Ponovna zloupotreba mutnog snimka kako bi se demantovao masakr u Buči
Godinu i po dana od masakra u ukrajinskom gradu Buči, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
  Manipulisanje činjenicama
Manipulacija portala Nova: Kako izostaviti širu sliku da bi Srbija bila „opet mimo svih”
Vašington Post je objavio analizu o podelama u svetu koje su postale vidljivije od početka rata u ...
Rusija
Vladimir Putin
NATO
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: