raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 05.06.2018. (Alo)
Tabloidi ozbiljno shvatili šalu da “Hrvat pozajmljuje decu putem Interneta”
07.06.2018.    Marija Vučić    Foto: Pixabay/ mintchipdesigns
Humoristični post sa Fejsbuk stranice „Josip u Švedskoj“ u kome autor posta navodno želi da iznajmi troje dece da bi obezbedio socijalnu pomoć u Švedskoj, tabloid Alo je shvatio ozbiljno. Iako je novinaru bilo dovoljno par minuta pretrage da shvati da je stranica zabavnog karaktera, a i sam Josip Mitrović im je rekao da je u pitanju šala, na stranicama ovog tabloida ipak se našao tekst “Hrvat pozajmljuje decu putem interneta!”. Autor posta za Raskrikavanje ponavlja da post nije bio ozbiljnog karaktera.
Alo navodi:
Josip Mitrović, Hrvat koji živi u Švedskoj, traži putem Fejsbuka da pozajmi troje netučene, neokupane dece koja nisu debela kako bi obmanuo socijalne službe u toj skandinavskoj zemlji i mesečno na ime dečjeg dodatka inkasirao 400 evra! Ova objava na društvenoj mreži Fejsbuk uzdrmala je čitav Balkan, a Josip, koji je u Švedsku, kako kaže, dospeo kao politički emigrant, roditeljima za ovu trampu nudi 60 evra naknade! Prema onome što navodi u svom pozivu upućenom roditeljima spremnim da pozajme svoju dečicu, on je varao Šveđane i ranije, jer svoje dece nema, ali je redovno na ime dečjeg dodatka uzimao pare od njih   1  ”.
Alo dodaje i da se “švedski model države blagostanja ostvaruje kroz različite vrste socijalnih davanja što je Hrvat Josip očigledno i te kako dobro iskoristio”.

1
Alo je u poslednjem pasusu naveo da su kontaktirali autora posta koji im je rekao da se “sve to dogodilo u njegovoj glavi” i da se šalio. Međutim, nejasno konstatuju da “nije umeo da objasni zbog čega se na takav način oglasio putem Fejsbuka”.

Možda odgovor leži upravo u karakteru stranice “Josip u Švedskoj” na kojoj je jasno navedeno da je “for fun” (za zabavu), i gde su sve ostale objave tog tipa - humoristične ili sarkastične - a uglavnom se tiču raznih aspekata života u ovoj nordijskoj zemlji iz perspektive autora.

Josip Mitrović, autor posta za Raskrikavanje ponavlja da je reč o humoru.

“Taj post sa decom nije bio ozbiljan niti istina, kao što sam već rekao jednoj gospođi sa nekog portala iz Srbije. Ne znam ni otkud im cifre od 400 i 60 evra”, navodi on.

Čak je i u komentarima ispod posta, ljudima koji su poverovali da je ozbiljan u nameri da pozajmi decu objasnio istu stvar.

“Ovo je sve zaje*ancija… Možda je tema malo osetljivija, ali svaka šala ima svoju žrtvu. Ovde se isključivo šalim na svoj račun i sa troje imaginarne dece”, napisao je Mitrović pre nedelju dana.
Nije prvi put da mediji kao istinitu vest poture čitaocima nešto što je napisano u cilju zabave, dovodeći ih u zabludu.

Tako je i 1. aprila, na Svetski dan šale, u tabloidima među kojima se opet našao i Alo, završila šaljiva vest o krađi cirkuskih životinja, o čemu je ranije pisalo Raskrikavanje.

Da nije reč o nenamernom propustu ili pukoj neodgovornosti novinara koji jednostavno ne proverava informacije, dokazuje i činjenica da je u taj tekst ubačena i izmišljena izjava graničara koji je bio potpisan kao izvor blizak istrazi.
  Lažna vest
„Čudni Šveđani” neće morati kod notara pre seksa
„Ako želite seks, moraćete kod notara”, navodi ALO u novom broju tvrdeći da je Švedska usvoj...
  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je ...
  Manipulisanje činjenicama
Helikopter izaziva požare, klimatske promene ne postoje. Netačno
Jedan video koji prikazuje helikopter koji ispušta vatru iznad šumskog područja bio je prilika br...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Kurir
Švedska
Fejsbuk
Alo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: