raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 30.05.2018. (Informer)
Od raka pluća ne umiru samo Srbi
13.06.2018.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay/PeterFranz
Preuveličavanje ionako loših zdravstvenih statistika uz prizvuk da je krivac lošem zdravlju građana i NATO - oproban je recept omiljenog tabloida vlasti. U tekstu u kome se tvrdi da svakog dana 12 Srba umre od raka pluća novinari Informera kao izvor navode Institut Batut. Ipak, u odgovorima za Raskrikavanje u Batutu kažu da ovi podaci nisu tačni.
Informer navodi:
CRNE BROJKE! SVAKOG DANA 12 SRBA UMRE OD RAKA PLUĆA: Najučestaliji karcinom u našoj zemlji ODNOSI SVE VIŠE ŽIVOTA!   1  
1
Iako se u tekstu Informera kao izvor za iznete tvrdnje navodi Batut, iz ove ustanove za Raskrikavanje su u telefonskom razgovoru kazali da sa novinarima Informera nisu kontaktirali ovim povodom. Zvanično, prema podacima Registra za rak u centralnoj Srbiji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ muškarci najčešće obolevaju i umiru od raka pluća, a žene u našoj zemlji najčešće obolevaju i umiru od raka dojke.

Za Raskrikavanje u ovom Institutu kažu da godišnje u proseku ima 3.768 novoobolelih osoba oba pola sa rakom pluća (2.852 muškaraca i 916 žena), od koga u proseku svake godine 3.197 osoba izgubi život (2.408 muškaraca i 789 žena) - što je oko devet osoba dnevno.

Odakle podatak da svakog dana baš 12 Srba umre od raka pluća nije jasno tim pre što u našoj zemlji ne žive samo građani srpske nacionalnosti, niti se samo oni razboljevaju i leče u zdravstvenim ustanovima zemlje.
Informer navodi:
Ubedljivo najveći izazivač ovog karcinoma je pušenje (85 odsto slučajeva), a osim toga, broj obolelih se značajno povećao i od NATO bombardovanja 1999, kada je Srbija gađana osiromašenim uranijumom (za 27,4 odsto).
 
  2  
2
U jeku priča o posledicama NATO bombardovanja Informer je dodao da je značajno povećanje broja obolelih građana Srbije od raka pluća primetno od 1999. godine.

Iako se u tekstu pozivaju na precizne podatke i to u procentima, u Batutu kažu da ovakvu statistiku taj Institut ne vodi.

„U izveštajima Instituta za javno zdravlje Srbije prate se direktni pokazatelji, demografski podaci, geografska distribucija, učestalost raka, uzrasno specifične stope obolevanja i umiranja od raka u centralnoj Srbiji. Takođe prati se i kvalitet prijavljivanja. U izveštajima se ne izveštava o faktorima rizika odgovornim za nastanak određenih vrsta lokalizacija raka“, stoji u pisanom odgovoru Batuta.
Informacije o statistici koju je izneo Informer objavio je i RTS, Kurir, Večernje novosti i drugi portali.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije rak je vodeći uzrok smrti širom sveta - oko devet miliona ljudi je umrlo od nekog oblika kancera u 2015. godini. Najsmrtonosniji među njima je rak pluća od koga je u istoj godini umrlo oko 1,7 miliona ljudi.
  Vest
Vanredno stanje: zatvorene škole, državne granice, poziv na samoizolaciju
Zatvaranje škola, vrtića i fakulteta, skraćeno radno vreme kafića i restorana, samoizolacija, od...
  Vest
Brnabić: Oštrije mere za građane tokom vanrednog stanja
Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je najavila nove, drastičnije mere Vlade kako bi se sprečilo ...
  Manipulisanje činjenicama
Nestorović: Nisam rekao da Srbi imaju „lavovske gene“ koji ih štite od korone
Srbi imaju „lavovske gene“ koji ih štite od koronavirusa, za razliku od Italijana koji imaju ...
Batut
rak pluća
NATO
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: