raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 06.07.2018. (Kurir)
Diplomatske ofanzive i medijske dezinformacije o priznanju nezavisnosti Kosova
06.07.2018.    Jelena Đorđević    Foto: Raskrikavanje
Ovih dana uglavnom provladini mediji pišu o “diplomatskoj ofanzivi” Srbije nabrajajući koje su sve zemlje u poslednjih nekoliko godina povukle priznanje Kosova. Tako je Kurir u diplomatski uspeh Ivice Dačića uvrstio i Liberiju koja je pre nekoliko nedelja demantovala navode o povlačenju priznanja potvrđujući bilateralne odnose sa Republikom Kosovo.
Na obeležavanju godišnjice Vlade u Subotici Ivica Dačić je izjavio da je Papua Nova Gvineja poništila odluku iz oktobra 2012. godine o priznanju Kosova kao nezavisne države.

"To je šesta zemlja koja je povukla priznanje. Tih šest zemalja ima površinu od 800.000 kvadratnih kilometara, 25 miliona stanovnika, i ima 6 od 193 glasa u UN", kazao je Dačić.
Kurir navodi:
Na spisku onih koji su povukli priznanje, osim Papua Nove Gvineje, nalaze se Liberija, Surinam, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao i Burundi.   1  
1
U poslednjih nekoliko nedelja javnost je više puta ostala zbunjena oko informacija koje su iznosili kako naši, tako i inostrani funkcioneri u vezi sa priznavanjem Kosova.

Naime, kada je nedavno u poseti Srbiji bio ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej rekao je da ta zemlja povlači priznanje kosovske nezavisnosti sve dok se ne reši pitanje Beograda i Prištine. Međutim, samo dva dana kasnije na sajtu liberijskog Ministarstva spoljnih poslova ta informacija je demantovana.
   Sajt Ministarstva spoljnih poslova Liberije


Zbunjujućih informacija ima i kada je u pitanju Gvineja Bisao. Naime, u novembru prošle godine premijer Umaro Sisko Embalo izjavio je prilikom posete Beogradu da nije video nijedan dokument koji se tiče priznanja Kosova.

Međutim, na spisku država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju trenutno postoji 108 zemalja, uključujući i Gvineju Bisao za koju je naveden januar 2018. kao datum priznanja Kosova. Pored navedene države stavljene su 4 zvezdice koje označavaju da je država „povukla odluku o priznanju pa ponovo priznala ili obrnuto“. Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je 31. januara ove godine na svom Tviter nalogu zahvalio Vladi Gvineje Bisao na potvrdi priznanja nezavisnosti Kosova.

Kao i uvek kada ministar Dačić objavi da je neka zemlja povukla priznanje, sa kosovske strane demantuju. Tako je 31. oktobra 2017. Dačić izjavio da je Surinam povukao priznanje, dok je istog dana na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kosova objavljeno da nisu dobili nikakav zvaničan dokument o povlačenju priznanja iz 2016.

Slično se dešava i sa najnovijim informacijama o Papua Novoj Gvineji jer je danas ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli odbacio kao "falsifikat i izmišljotinu" navode da je ta zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Od 2014. sedam zemalja priznalo Kosovo


Prema podacima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, od 2014. godine kada je Ivica Dačić preuzeo ministarstvo spoljnih poslova, a Vučić prvo premijersku, pa predsedničku fotelju - Kosovo je priznalo sedam država. To su Togo, Antigva i Barbuda, Kukova ostrva, Niue, Singapur, Bangladeš, Madagaskar i Gvineja Bisao.
  Vest
Novinarka RTS-a omogućila Dačiću da bira o čemu će pričati u emisiji, javni servis ćuti
Kako izgleda kada novinar nema profesionalnu distancu prema sagovorniku i dozvoljava mu da izabere k...
  Neutemeljeno
Albanci kao šverceri droge jedan od omiljenih tabloidnih stereotipa
Vest da je Vlada Kosova sredinom oktobra izdvojila 1,2 miliona evra za lobiranje za članstvo Kosova...
  Lažna vest
Tabloidi manipulišući starim snimkom targetiraju novinare televizije Nova S
U tabloidima i na društvenim mrežama trenutno je viralan snimak dela večernjeg Dnevnika televizij...
Ivica Dačić
Kosovo
nezavisnost
Ministarstvo spoljnih poslova
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: