raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 11.07.2018. (Alo)
Tunjevina ispravna, nije stara 14 godina
12.07.2018.    Raskrikavanje    Foto: Pixabay /Alexas_Fotos
Na osnovu navodnih tvrdnji zabrinute čitateljke Alo je ustvrdio da se na rafovima nekoliko supermarketa u Srbiji prodaje tunjevina brenda „rio mare“ stara čak 14 godina. „Građani u panici zbog falš konzervi“, prenosi tabloid, ali Ministarstvo poljoprivrede i firma koja distribuira ovaj proizvod demantuju tvrdnje.
Alo tvrdi da se njihovoj redakciji javila čitateljka koja je kupila „spornu tunjevinu“ i koja je na konzervi videla oznaku „TH - 2004“ kao i da je zemlja porekla Kosovo. I čitateljka i Alo bez drugih potvrda zaključili su da to znači da je konzerva proizvedena 2004. na Kosovu.
Alo navodi:
Lažni „rio mare“ proizveden je pre 14 godina u fabrici na Kosovu, a pojavio se na rafovima „Rode“ baš u vreme petrovdanskog posta, međutim, alarmantno je to što na omotu nije navedeno ko je obavio kontrolu.   1  
1
U tekstu se osim izjava čitateljke ne daju nikakve druge potvrde tvrdnji da je tunjevina „Rio mare“ lažna, niti potvrda da je proizvedena pre 14 godina na Kosovu, niti da se pojavila na rafovima u prethodnih nekoliko nedelja.

Uprava za veterinu za Raskrikavanje navodi da nije tačna informacija da je proizvod star 14 godina jer oznaka „TH-2004“ znači veterinarski kontrolni broj fabrike na Tajlandu, a ne datum proizvodnje.

„Proizvod o kome mediji pišu prošao je veterinarsko sanitarnu kontrolu na granici“, navodi se u pisanom odgovoru.
List Politika prenosi izjavu Žarka Berlota, predstavnika „Bolton grupe“ zadužene za distribuciju brenda „Rio mare“ za Adrijatik regiju koji je rekao da su proizvod o kome se ovih dana piše u Srbiji komadi tune u suncokretovom ulju iako je njihov tipičan proizvod tunjevina u maslinovom ulju.

Berlot je kazao da je ovaj proizvod jeftiniji, a na pitanje novinara Politike da li su namenjeni samo srpskom tržištu odgovorio je da se proizvod može naći u svim zemljama koje imaju nižu kupovnu moć.
  Manipulisanje činjenicama
Zloupotrebom podataka prikazan porast raka kod vakcinisanih od kovida od 14.000 odsto
„Broj obolelih od raka porastao za 14.000 posto među Amerikancima koji su se vakcinisali”, piš...
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je ...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: