raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 28.08.2018. (Republika)
Srpski telegraf pomešao Raskrikavanje i FN Tragač
28.08.2018.    Marija Vučić    Željko Cvijanović; Foto: mc.rs
Nakon što je portal Fake News tragač u nedelju objavio tekst „Ne, Željko Cvijanović nije bio novinar za uzor”, Srpski telegraf je u današnjem izdanju napisao da „KRIK vređa mrtvog Cvijanovića”. KRIK, međutim, ne stoji iza ovog portala.
Reagujući na medijske napise u kojima je nakon Cvijanovićeve smrti u subotu ovaj novinar nazivan „jednim od najboljih srpskih novinara” Fake News tragač je objavio tekst u kome se osvrće na Cvijanovićevu kontroverznu karijeru.

Ovaj portal se poziva na publikaciju u izdanju YUCOM-a „Željko Cvijanović - Novinar u civilu” autora Vladimira Bebe Popovića, u kojoj su između ostalog prikupljeni i njegovi brojni sporni tekstovi koje je pisao tokom godina kao novinar i urednik raznih medija.

Arhivska građa u ovoj publikaciji svedoči o tome da se Cvijanović kao novinar i urednik u mnogo navrata služio nečasnim i neetičkim sredstvima, među kojima je i plasiranje lažnih vesti”, piše FN tragač konstatujući da je “uprkos veoma delikatnom trenutku potrebno ukazati na neistine koje mediji objavljuju o preminulom novinaru”.

Ovo je isprovociralo Srpski telegraf koji je u današnjem tekstu, namerno ili slučajno, pomešao Raskrikavanje i Fake News tragač i naslovio tekst sa „KRIK vređa mrtvog Željka Cvijanovića”.

Portal Fake News, koji se promoviše kao nekakvo čistilište lažnih vesti, objavio je tekst pod naslovom Ne, Željko Cvijanović nije bio novinar za uzor”, piše Srpski telegraf konstatujući da iza ovog portala stoji KRIK.

Kako se može videti u impresumu ovog sajta, Fake News tragač (ne Fake News kako piše Srpski telegraf) je rezultat projekta Debunking Disinformation koji je realizovala Novosadska novinarska škola.

Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK. Iako se oba portala prevashodno bave otkrivanjem dezinformacija i lažnih vesti u domaćim medijima, međusobno su nezavisni i nemaju istog osnivača.

Inače, Željko Cvijanović je bio osnivač i glavni urednik portala “Novi standard”. Tokom karijere radio je u brojnim medijima, a između ostalog i kao šef dopisništva agencije Srna u Beogradu i urednik nedeljnika Blic Njuz.

Za Cvijanovićevu karijeru se vezuju brojne kontroverze, naročito u vezi s njegovim izveštavanjem tokom ratnih devedesetih godina. U jednom od svojih tekstova u listu „Javnost”, Cvijanović konstatuje da tokom „oslobađanja Srebrenice” „nisu ni muslimani očajavali previše, a gladna usta manje su gladna usta manje”. Samu Srebrenicu i zločine koji su tamo počinjeni je 2005. godine, kako beleži ovaj dokument YUCOM-a, nazvao „marketinškim proizvodom Zapada”.

U spomenutoj publikaciji o njegovom radu, mogu se naći i isečci njegovih tekstova koji, kako se tvrdi, pokazuju da je Cvijanović sa svojim kolegama navodno širio i lažne vesti, kao i nekoliko presuda kojima je bio osuđivan za klevetu.
  Manipulisanje činjenicama
Suđenje Šariću: Medijskim manipulacijama do alibija
Naizgled običan svedok odbrane na poslednjem ročištu na suđenju Darku Šariću dobio je zanimlji...
  Vest
Amnesti kritikuje Srbiju i zbog napada na novinare
Novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom podvrgnuti su kampanjama blaćenja od strane mini...
  Greška
KRIK pogrešno protumačio izveštaj Uprave
„Insajder“ je juče objavio izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca o stanu ministra Aleks...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Srpski telegraf
Željko Cvijanović
FN Tragač
KRIK
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: