raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 16.11.2017. (Srpski telegraf)
Senzacionalizmom i netačnom naslovnom do tiraža
15.12.2017.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay
“BOLESNO, Evropa legalizuje seks sa decom od 13 godina”, objavljeno je na naslovnoj strani "Srpskog telegrafa" 16. novembra. Istina je zapravo da jedna od zemalja članica Evropske unije (EU), Francuska, razmatra promenu svojih zakona u vezi sa seksualnom saglasnošću. U toj zemlji je trenutno zakonska granica za stupanje u seksualni odnos 15 godina. U Republici Srbiji ova granica je niža - 14 godina. To znači da je dobrovoljan seks sa maloletnikom starijim od 14 godina legalan, ukoliko naravno nije reč o bilo kojoj vrsti psihičkog ili fizičkog zlostavljanja.
Srpski telegraf navodi:
Bolesno šta nam donose evropski zakoni. Dozvoljen seks sa decom od 13 godina. Seks sa decom je ok.    1  
1
Državni sekretar za ravnopravnost polova u Francuskoj Marija Skiapa u intervju za BFM.TV kazala je da u okviru novog zakona o seksualnom nasilju koji će biti donet 2018. godine Vlada Francuske razmatra i opciju za starosnu granicu ispod koje će svako opštenje sa maloletnikom biti označeno kao krivično delo.

"Starost je tema o kojoj raspravljamo, a postoje različite poreporuke. Visoki savet za ravnopravnost govori o 13 godina, a parlamentarci i stručnjaci zagovaraju 15 godina. Moramo pogledati evropsku srednju starost, ali to će svakako biti između 13 i 15 godina”, zaključila je Skiapa.
Dok u naslovu "Srpski telegraf" nedvosmisleno tvrdi da je starosna granica za seksualne odnose u EU 13 godina, već u drugoj rečenici obaveštavaju čitaoce da je u pitanju samo predlog i da se radi o jednoj zemlji članici EU - Francuskoj.

Štaviše, francuske vlasti ovom promenom ne razmatraju legalizovanje seksa sa trinaestogodišnjacima, već žele da pooštre zakon tako što će svaki seksualni odnos sa detetom mlađim od doba koje zakonom odrede, biti smatran ozbiljnim krivičnim delom. To u ovoj zemlji sada nije slučaj jer tužilaštva moraju dokazivati prinudu da bi neko bio optužen za silovanje maloletnika.

Širom Evrope postoji niz različitih uzrasta za legalno stupanje u seksualni odnos. U Nemačkoj je to 14 godina, u Crnoj Gori takođe, u Hrvatskoj 15 itd. Zajednički konzensus zemalja EU o starosnoj granici stupanja u seksualne odnose ne postoji, stoga ne postoji bilo kakav propis u vezi sa ovim na nivou Unije. To je stvar nacionalnih zakonodavstava. Imajući to u vidu, nije jasno zašto Srpski telegraf tvrdi da “legalizovanje seksa sa decom od 13 godina” donose evropski zakoni.

Krivični zakonik Republike Srbije u članu 112 kaže da se “detetom smatra lice koje nije navršilo četrnaest godina”, a u članu 180 da “ko izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa detetom, kazniće se zatvorom od pet do dvanaest godina”.
Srpski telegraf navodi:
I bez ovakvog zakona, stopa namernih prekida trudnoće kod maloletnica u našoj zemlji je katastrofalna, svake godine se registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih završi se abortusom.   2  
2
Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Batut” koji vodi registar prekida trudnoće, broj abortusa žena mlađih od 19 godina bio nešto veći od 400 u 2016. godini. Međutim, moguće je da se veliki broj prekida trudnoća ne prijavljuje iako su zdravstevne ustanove na to obavezane članom 12 Zakona o postupku prekida trudnoća.

“Srpski telegraf” šampion u kršenju Kodeksa

"Srpski telegraf" je u vlasništvu firme ”Medijska mreža” čiji su vlasnici Ljubomir Dabović, Milan Lađević, Lazar Simić i Saša Milovanović.

Lađević je radio kao glavni urednik "Kurira" do kraja 2015, da bi sredinom sledeće godine osnovao "Srpski telegraf". Lazar Simić je advokat koji je radio u kancelariji Igora Isailovića, čoveka od poverenja gradonačelnika Beograda Siniše Malog i poslovnog partnera premijerke Ane Brnabić - prema podacima iz KRIK-ove baze imovine političara.

Sudeći prema informacijama Saveta za štampu ovaj tabloid vodeći je u kršenju etičkih normi iz Kodeksa novinara Srbije.
  Dezinformacija
Scena iz filma „Paklene ulice“ deli se kao snimak protesta u Francuskoj
Nakon što je prošle nedelje policajac u Francuskoj usmrtio mladića od 17 godina, počeli su nasil...
  Dezinformacija
Francuska ne legalizuje pedofiliju
Jovana Stojković, kandidatkinja za poslanicu na predstojećim izborima ispred liste Suverenisti, a ...
  Lažna vest
Francuska ministarka pozvala ljude da se tuširaju jednom nedeljno i uštede gas? Netačno.
Društvenim mrežama kruži slika tvita sa citatom francuske ministarke za ekološku tranziciju Barb...
maloletnici
Francuska
Krivični zakonik
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: