raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 24.12.2017. (Pink.rs)
Informer i Pink o Pećincima: Verujte nama, a ne svojim očima
25.12.2017.    Marija Vučić    Foto: Printscreen (Twitter)
“Pokušao je da me udari glavom, malo me je zakačio. Ja sam se okrenuo, ali je on krenuo rukom na mene i ispao mu je telefon”, ispričao je Saša Bežanović iz Popinaca kod Pećinaca, opisujući kako su ga članovi Demokratske stranke (DS) fizički napali tokom jučerašnjih lokalnih izbora u ovom mestu. Istina je, međutim, upravo suprotna - Bežanović je taj koji je krenuo rukom na jednog od prisutnih pristalica DS-a, oteo mu telefon i bacio ga. Iako su na tviteru objavljeni snimci koji prikazuju šta se dogodilo, Pink, Informer i još par portala su ih ignorisali i u javnosti prezentovali pogrešnu verziju priče.
Izborni dan u Pećincima je protekao burno - posmatračkoj misiji CRTA po prvi put nije bilo odobreno da prati izbore, pojedini građani i aktivisti su tvrdili da ih neko prati, fotografiše i posmatra iz automobila u blizini biračkih mesta, a jedan glasač je u glasačku kutiju ubacio i dve novčanice od po 20 evra, uz tvrdnju da je taj novac dobio od SNS-a dan pre toga kako bi glasao za njih.

Za to vreme, ispred jednog biračkog mesta umalo je došlo i do fizičkog obračuna između dve grupe ljudi. U jednoj su se nalazili funkcioneri DS-a, između ostalih i Gordana Čomić.

Ceo događaj je zabležen snimcima koji su istog dana objavljeni na Tviteru. Snimci se, međutim, nisu pojavili u tekstovima Informera i prilozima televizije Pink, već su ova dva medija vesti bazirala na neistinitom svedočenju jednog od učesnika u incidentu.
Pink.rs navodi:
Napad u Pećincima: Jerkov i Čomićeva agitovale pred biračkim mestom! Muškarac pokušao da ih spreči pa zamalo dobio batine!   1   (FOTO)

Saša Bežanović, stanovnik Pećinaca, napadnut je pre sat vremena. Naime, kako je rekao za TV Pink ispred biračkog mesta zatekao je Gordanu Čomić, Aleksandru Jerkov i još jednog muškarca po imenu Igor.

- Video sam da insistiraju da se glasa za Demokratsku stranku i mog komšiju su terali da da svoj glas. Prišao sam im i rekao da to nije u redu, da je u toku predizborna tišina i da ne mogu to da rade - priča Bežanović za Pink.

Muškarac Igor, koji je stajao sa Jerkov i Čomićevom prišao je tada Bežanoviću, uneo mu se u lice i izvadio telefon kako bi ga snimao. 
  2  

Zatim je pokušao da me udari glavom, malo me je zakačio. Ja sam se okrenuo, ali je on krenuo rukom na mene i ispao mu je telefon - priča Bežanović.

Kako dodaje, u tom trenutku Bežanoviću su pritrčale komšije. Igor je podigao telefon i bacio ga oko 20 metara dalje, nakon čega je upitao Bežanovića zašto mu je bacio telefon na pod?!” 
  3  
1
Sa snimka nije sasvim jasno kakva se diskusija odvijala između ljudi okupljenih ispred biračkog mesta i da li su Jerkov i Čomić “agitovali”, ali muškarac koji je “pokušao da ih spreči” zapravo je bio taj koji je nasrnuo na jednog od prisutnih.
   Snimak incidenta u Popincima 
2
Na snimku se jasno vidi da je “muškarac Igor”, odnosno zamenik predsednika DS-a Igor Salak, taj koji sve vreme sa strane snima raspravu demokrata i nekoliko građana, stojeći i mirno držeći telefon, ne unoseći se nikome u lice. U jednom momentu okreće objektiv telefona ka čoveku koji mu se brzim korakom približava sa kapije i viče: “Spusti to! Spusti to! Spusti dole” i otima mu telefon iz ruku.
3
Salak u tom momentu polazi za Bežanovićem, zajedno sa još nekoliko ljudi, i traži da mu vrati telefon, preteći da će pozvati policiju. Bežanović na to kaže: “Ma zovi”, i uz psovke odlazi iz dvorišta, baca telefon i udaljava se.

Informer je samo preneo doslovce tekst sa Pinka, sa nešto drugačijim naslovom: “(FOTO) DEMOKRATA FIZIČKI NASRNUO NA GRAĐANINA! Brutalan incident na lokalnim izborima u Pećincima!

Republika, portal Srpskog telegrafa, i sajt Srbijadanas.com, takođe su preneli vest sa sajta Pinka, uz naslov "Demokrata fizički nasrnuo na građanina".

Igor Salak je za Betu rekao da će podneti krivičnu prijavu zbog tog incidenta.

Policiji će slučaj prijaviti i Bežanović zato što je, kako tvrdi za TV Pink, jako uplašen za sebe i svoju porodicu jer je “poznato koliko su Čomić i Jerkov politički moćne”.

Kako kaže, ima i fotografije koje su njegovi prijatelji napravili kao “dokaz”.

Iskrivljena realnost

Za razliku od Informera i Pinka koji su falsifikovali šta se dogodilo tog dana, većina drugih medija je prećutala incidente.

Tako, čitajući pojedine novine građani koji u nedelju nisu imali priliku da preko Tvitera prate dešavanja u Pećincima, nisu mogli ni da saznaju da je u tom vojvođanskom mestu bilo burno na dan izbora.

Za izjave svih učesnika u incidentu niti za informacije o tome da je posmatračka misija CRTA podnela prijavu policiji u Pećincima zbog ugrožene bezbednosti - u Alou, Srpskom telegrafu, Večernjim novostima nije bilo ni reči.

Politika je donela nešto opširniji tekst, ali se sumnjama u regularnost izbora i incidentima bavila samo iz ugla lidera SNS-a Aleksandra Vučića.

Celu priču o incidentu i Blic je sveo na Vučićevu kratku izjavu. U antrfileu na dnu teksta o izbornoj pobedi SNS-a, citira se Vučić koji kaže kako se dogodio manji incident u kome nije bilo povređenih, "ali da prisustvo visokih funkcionera ‘jedne stranke’ u blizini biračkog mesta ukazuje na nameru da se nešto isprovocira".

Kurir u kratkom tekstu prenosi obe strane i napominje da demokrate tvrde da su napadnute, a da iz SNS-a saopštavaju da je Salak “jednog od njih udario glavom i, da bi izrežirao još jednu u nizu obmana, sopstveni telefon bacio dalje u kanal”.

Danas je jedini list koji je detaljno pisao o ovom incidentu i neregularnostima koji su obeležile izborni dan u Pećincima.
  Vest
Poznati teoretičar zavera Saša Borojević u vrhu liste SNS za beogradske izbore
Poslednje četiri godine mnogi portali za proveru činjenica napisali su na desetine tekstova o dezi...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
  Neutemeljeno
Ristić: Nisam fizički napao aktivistkinju SNS-a, planiramo da tužimo tabloide
Srpska napredna stranka optužila je aktivistu gupe „Sviće” Nikolu Ristića da je fizički napa...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Srbija Danas
 Republika.rs
Lokalni izbori
Pećinci
SNS
DS
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: