raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Vučić u Davosu: Glavni čovek odgovoran za napad na Jovanovića nije još uhapšen
22.01.2019.    Vesna Radojević    Foto: Wikimedia / Leon E. Panetta
Mnogo priče o stanju ekonomije u zemlji, opaske da opozicija u Srbiji ne poštuje novinare i obećanje da će se truditi da stanje u oblasti slobode medija popravi sažetak su Vučićevog izlaganja na konferenciji „Sloboda medija u krizi“ na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Vučić je kazao i da glavni čovek koji stoji iza napada na novinara portala Žig info Milana Jovanovića još uvek nije uhapšen.
Vučić je rekao da je ponosan na ekonomske rezultate u zemlji, ali ne i na stanje u medijima. Obećao je da će za godinu, dve „kada ponovo bude u Davosu“ moći da kaže da je ponosan na slobodu medija u Srbiji.

“Pomenuću vam jedan primer, da biste mogli da naučite nešto iz mog slučaja. Na jednoj konferenciji u Poljskoj, Metju (Karuanu Galicija, sin ubijene malteške novinare Dafne Karuanu Galicija) se pripremao i dobio je informacije od srpskih novinara da je situacija u Srbija kritično loša. Zatim je rekao: Mislimo da će Srbija biti naredna zemlja u kojoj će neki novinar da strada. Međutim, to se desilo u druge 4 zemlje. Ja ovde nisam da se branim, niti da napadam Metjua, ali nešto se desilo čak i u Srbiji. Jedan čovek je napisao nešto u lokalnim novinama protiv lokalnih moćnika. Na naše iznenađenje, napali su mu garažu i podmetnuli požar koji se proširio na prvi sprat njegove kuće. Onda sam se setio Metjuovih reči, iako nisam mislio da se to može desiti u mojoj zemlji”, rekao je Vučić, govoreći o napadu na novinara gročanskog portala Žig info, Milana Jovanovića.

„Posle tog slučaja sam naučio da budem oprezan i baš zato moramo da završimo taj slučaj. Ja ne kritikujem novinare kao naša opozicija koja govori za novinarke da su kurve i drolje“, dodao je Vučić i dodao da Srbija nije kriminilizovala lažne vesti i da on ne zna kako to može da se uradi, pre svega zbog društvenih mreža.

„Nismo dobili najbolje ocene od Reportera bez granica i organizacije „Freedom house“. Kako sam sa jedne strane ponosan na ekonomske reforme, na ovo drugo nisam ponosan“, rekao je Vučić.

„Juče sam razgovarao sa Reporterima bez granica i pozvao ih da dođu u Srbiju i da nam pomognu, naročito kada je u pitanju državna pomoć medijima. Siguran sam da ću za godinu ili dve da budem ovde i da ću moći tada da budem ponosan na reforme u oblasti slobode medija“.

Govoreći o poverenju u medije, Vučić je rekao da je važno da se govori na osnovu činjenica.

„Ljudi danas prodaju emocije, a ne činjenice. Čak ako pitate moj narod da li su zadovoljni oni će reći da nisu zadovoljni i da su siromašni, iako sve ekonomske činjenice kažu drugačije”, kazao je Vučić.

Na pitanje novinara N1 Hrvoja Krešića zbog čega na pitanja te televizije uvek odgovara uz opasku da su oni „američka televizija“, Vučić je kazao da to više ne radi, nakon što ga je to pre nekoliko meseci zamolio drugi novinar N1.

„Hvala što ste to rekli jer se ne radi samo o činjenici da ja bežim od tih pitanja. Vidim da je ova debata izazvala mnogo pažnje i to ne samo u Srbiji“, rekao je Vučić. „To nešto pokazuje, dragi Hrvoje, ne biste mogli nitša loše da nađete da sam rekao o vašoj stanici. Oni kritikuju našu vladu non stop bez da trpe neke pritiske. Pre nekoliko meseci me je jedan od vaših novinara zamolio da to ne radim, i ja sam to prestao da radim“, kazao je Vučić i nastavio sa kritikama na račun opozicije.

„Ja sam jedini, samo da znate, jer nije baš sve crno i belo, ja uvek prihvatam i primam sve novinare u mojoj zemlji i to jedini radim. Ako pošaljete nekog novinara u sedište opozicije oni ne dozvoljavaju svima da uđu. Uvek sam spreman da se izvinim i da se promenim“, zaključio je on.
  Manipulisanje činjenicama
Mediji: Vučiću na N1 i Nova S zabranjeno da odgovori na napade, pljuvali ga 120 sati
Ovih dana su u nekoliko prorežimskih medija objavljeni rezultati monitoringa dve televizije u vlasn...
  Neutemeljeno
List Politika jezikom tabloida: Optužuju N1 da priprema teren za ubistvo Vučića
Na sajtu Politike, najstarijeg lista na Balkanu, još uvek stoji da se drži „visokoprofesionalnih...
  Manipulisanje činjenicama
Ekonomski tigar na parizeru
Od hiljada proizvoda na rafovima, od danas je privremeno pojeftinilo njih dvadeset. Otkako je predse...
Aleksandar Vučić
sloboda medija
Svetski ekonomski forum
Davos
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: