raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 25.12.2017. (Srpski telegraf)
Tabloid ubeđuje penzionere da ne traže obeštećenje
28.12.2017.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
U danu kada je objavljeno da je više hiljada penzionera podnelo Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) zahteve za obeštećenje zbog umanjenja penzija, u Srpskom telegrafu osvanula je vest da su ti zahtevi lažni. Novinari ovog lista tvrde da je neko obmanuo penzionere kao i da se tim zahtevima ne može ništa postići. Međutim, zahtevi nisu lažni, podnose se u okviru kampanje „Stavi tačku na pljačku“, a iz Fonda PIO su za Raskrikavanje potvrdili da će odlučivati o njima.
Novinari Srpskog telegrafa su obavestili penzionere da odlazeći u PIO i popunjavajući zahteve neće postići ništa, a kamoli dobiti povraćaj penzije jer ne postoji zakonska odluka za to. Prećutali su, međutim, da se nigde ni ne tvrdi da će penzioneri samim podnošenjem zahteva dobiti novac, već da je to samo prvi korak u pravnoj borbi za obeštećenje.
Srpski telegraf navodi:
Nažalost sve njih morali smo da razoračamo i objasnimo im da ne postoji nikakva odluka o tome i da će odlazeći u sedište Fonda PIO u Nemanjinoj ili neku od filijala u unutrašnjosti samo uzalud traćiti vreme.    1  
1
Istina je zapravo da je Udruženje sindikata vojnih penzionisanih lica početkom decembra pokrenulo kampanju „Stavi tačku na pljačku“. U toj kampanji, popunjavanje zahteva je samo prvi korak za penzionere, koji, u zavisnosti od odgovora Fonda, mogu dalje nastaviti svoju pravnu borbu. Ukoliko ih Fond odbije, sledeća instanca je sud.

„Sudska praksa u Srbiji je takva da svaki građanin mora lično da se obrati sudu za zaštitu svojih prava. Pokretanje sudskih parnica i upravnih postupaka, istina sa trogodišnjim zakašnjenjem, jeste još jedan put do Ustavnog suda Srbije, Suda za ljudska prava u Strazburu i Komiteta za ekonomska i socijalna prava u Briselu“, kažu za Raskrikavanje u ovom sindikatu.
Srpski telegraf navodi:
Naime, iako im je tamo zahtev uredno primljen i zaveden, nikakve koristi od toga nema, niti može da bude.    2  
2
U Zahtevu koji penzioneri popunjavaju nigde nije navedeno da će odmah po njegovom popunjavanju penzioneri dobiti novac, već se izričito navodi: „Uverenja su mi potrebna u postupcima zaštite mojih ustavnih i zakonskih prava.“

„Kampanja će se sprovoditi do kraja januara, cilj nam je 200 hiljada podnetih zahteva, nakon čega ćemo krenuti u pravnu borbu vraćanja razlike. Nigde nismo rekli da će samo taj zahtev značiti sprečavanje zastare niti automatsko vraćanje penzija“, kazao je za Raskrikavanje predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić.
U Fondu PIO su za Raskrikavnje potvrdili da su primali zahteve.

„Izdavaćemo adekvatne potvrde sa podacima na mesečnom nivou o iznosu penzije po rešenju,
iznosu penzija u isplati i iznosu razlike. Po zahtevima za donošenje rešenja o umanjenim
iznosima penzija, Fond će donositi rešenja shodno činjeničnom stanju“, navodi se u pisanom odgovoru PIO Fonda.

Krajem oktobra 2014. usvojen je Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija. Zakonski je određeno da se penzije do 25.000 dinara ne smanjuju, već penzije iznad tog iznosa i to tako što se za penzije do 40.000 razlika između iznosa penzije i 25.000 dinara smanjuje za 22 odsto, a za penzije iznad 40.000, razlika do 25.000 se smanjuje za 25 odsto.

Istinomer je izračunao da je od kraja oktobra 2014. do kraja avgusta 2017, po osnovu smanjenja penzija, država od penzionera ukupno uzela oko 52,7 milijardi dinara, odnosno, oko 432,7 miliona evra. A kada se uračuna i nedobijeni novac po osnovu usklađivanja penzija – i od toga oduzme pomoć iz novembra 2016, dolazi se do konačne brojke od 74,58 milijardi dinara, odnosno 612,4 miliona evra.
  Neutemeljeno
Koliko zapravo ima „senior kartica“?
Za mesec i po dana koliko traje dodela „senior kartica“ dnevni list „Alo” je više puta pisa...
  Manipulisanje činjenicama
Blagostanje za penzionere samo na stranicama Srpskog telegrafa
Najstariji sugrađani koji su u ponedeljak čitali dodatak Penzioner u Srpskom telegrafu obavešteni...
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
sindikati
penzioneri
PIO
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: