raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Radiju i televiziji Homolje 4 miliona dinara od opštine Žagubica
22.02.2019.    Jelena Đorđević    Foto: Pixabay/ PhotoMIX-Company
Na konkursu za sufinansiranje medija, opština Žagubica je ove, kao i prethodnih nekoliko godina budžet od 6 miliona dinara rasporedila tako da najveći deo dobije Radio i televizija Homolje. Kako prenosi požarevački radio Boom 93, pre samo nekoliko dana ovaj medij dobio je 70 odsto od ukupnih sredstava, odnosno 4,2 miliona dinara. Novinar tog radija Uroš Urošević za Raskrikavanje kaže da su ovakvi konkursi način da mediji svojim promotivnim tekstovima dobiju novac od države, ne mareći za javni interes.
Radio i televizija Homolje u vlasništvu Igora Njamcića za projekat pod istim nazivom "Informisanje građana opštine Žagubica u funkciji ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja" već godinama dobija milione od opštine Žagubica. Ove godine su dobili 4,2 miliona dinara, a prošle i pretprošle godine po 3,9 miliona. Za projekat sa neznatno drugačijim nazivom - “Projekat ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u opštini Žagubica” dobili su 4,2 miliona dinara 2016, a 2015. 4 miliona za projekat pod istim imenom.

Ovogodišnjih dva miliona od ukupno šest dobilo je 10 projekata, a najviše TV Istok iz Zaječara za projekat „Ogledalo Žagubice“ kome je dodeljeno 500 hiljada dinara. Na konkursu je učestvovalo 27 projekata, od kojih je 16 odbijeno, jer, kako piše u obrazloženju Rešenja o dodeli sredstava “po mišljenju komisije ne zadovoljavaju kriterijume”.

Novinar radija Boom 93 Uroš Urošević za Raskrikavanje kaže da je zapravo pitanje šta sadrži projekat koji se ponavlja godinama i dobija najviše novca. Drugi mediji koji su dobili novac po njegovom mišljenju slično funkcionišu i na osnovu svog iskustva zaključuje da je uglavnom reč o promotivnom sadržaju.

“Susretao sam se sa tim medijima na razne načine, proveravao sam na koji način izveštavaju. Pre dve godine u Požarevcu i Kostolcu bilo je 23 medija koji se osnivaju da se nekako dođe do nekakvih para”, mišljenja je Urošević i dodaje da tim medijima uopšte nije bitan javni interes, već promotivnim tekstovima o lokalnoj samoupravi i funkcionerima žele dođu do njih, da bi oni dali neki novac.

Za projekat „Lokaliteti rane Vizantije u okolini Žagubice“, portal Trag iz Požarevca, čiji je izdavač “Maxima Cherry”, dobio je 20 hiljada dinara, iako je u registru medija APR-a taj portal registrovan dva dana nakon objavljivanja konkursa.
  Lažna vest
Studio B slagao da ih ne finansiraju Beograđani
Nakon što je voditelj Ivan Ivanović gostujući na N1 rekao da „Beograđani plaćaju Studio B da ...
  Vest
Četiri miliona dinara prorežimskom portalu Srbija Danas i povezanim firmama
Na ovogodišnjem konkursu za medijsko sufinansiranje, opštine Sremski Karlovci, Bačka Palanka i K...
  Vest
362 lažne vesti na naslovnicama Informera za godinu dana
Na 302 naslovne strane, Informer je prošle godine objavio čak 362 lažne vesti. Naslovnice Informe...
projektno sufinansiranje
mediji
Žagubica
Boom93
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: