raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
rizični mediji
raskrinkano 
analize
o nama
  Vest
Malta tudej: Šolak kupio državljanstvo Malte
06.01.2018.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen
Dragan Šolak, suvlasnik kablovske kuće SBB, postao je građanin Malte nakon što je za 650 hiljada evra kupio pasoš te zemlje kroz individualni investicioni program (IIP), objavio je portal Malta tudej.
Portal navodi da se Šolak pojavljuje na najnovijoj listi naturalizovanih građana Malte (onih koji su prošli proces dobijanja državljanstva) ali dodaje da je Vlada Malte odbila da oda imena građana koji su dobili državljanstvo preko IIP programa.

Kao dokaz da je Šolak dobio malteški pasoš, Malta tudej navodi da je uspela da na listi identifikuje njegovo i ime njegove supruge Gordane, kao i još dva izdržavana lica N. i S. Šolak, sa adresama na dve različite lokacije, jednoj u Slijemi, a drugoj u luksuznoj stambenoj zoni Tigne Point.

Ovo su otkrića projekta „Malteški papiri", koji vodi Evropski istraživački centar (EIC), a u kome učestvuje Malta tudej. Otkrivena su imena milionera koji su koristili malteški poreski sistem da prebace profit u tu zemlju i plate manji porez.

Kako pišu, prema saznanjima hrvatskog partnera EIC, Šolakovoj medijskoj grupi različite TV stanice na Balkanu platile su 6,7 miliona evra za prava emitovanja sportske TV, ali je taj novac završio na Malti, Kipru i Lihtenštajnu.

Šolakova medijska grupa jedna je od najvećih na Balkanu i njegove firme pružaju usluge interneta, telefona i TV programe domaćim i stranim građanima. Grupa kompanija imala je prihod od oko 440 miliona evra u 2016. godini, navodi Malta tudej.

Televizijski kanali kompanije „United Group“ su, između ostalih i sportski kanali Sport klub, N1, Sinemanija, Ultra.

Od marta 2014. „United Group“ je u većinskom vlasništvu KKR-a, globalnog investicionog fonda sa sedištem u Njujorku.
  Vest
Šolak: Malta tudej tabloidno o državljanstvu
07.01.2018.  /  Vesna Radojević
  Analiza
Milioni za RTV Pančevo zaobilaznim putem
14.12.2017.  /  Vesna Radojević
  Manipulisanje činjenicama
Informer napada N1 “Putinovim zakonom”
13.12.2017.  /  Marija Vučić
SBB
mediji
N1
Dragan Šolak
Malta
PRATI RASKRIKAVANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK

O nama
Makenzijeva 46, 11000 Beograd
011 244 19 66
raskrikavanje@krik.rs