raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Misteriozno poreklo fotografije masovne grobnice
22.03.2019.    Jelena Đorđević    Foto: Wikimedia/Maurits90
Ista fotografija - nekoliko različitih tumačenja. Prizor iskopavanja masovne grobnice u Bosni, uslikan 1996. na internetu se pojavljuje kao fotografija iz Ruande, Meksika i Iraka. Fotograf Staton Vinter potvrdio je na svom Tviter nalogu da je on autor i da je fotografija napravljena za Asošijeted pres. Iz te novinske agencije za Raskrikavanje potvrđuju autorstvo fotografije, kao i da je uslikana u Bosni.
Fotografija iskopavanja masovne grobnice u Bosni koja se prvi put pojavila na internetu aprila 2008, do danas se nalazi na raznim sajtovima i potpisani su različiti autori, kao što je slučaj i sa fotografijom uz tekst Radija Slobodna Evropa. Da masovna grobnica nije u Ruandi, Meksiku ili Iraku, Raskrikavanju su potvrdili u Asošijejted presu.




Iz te novinske agencije za Raskrikavanje kažu da je autor Staton Vinter i da je fotografija napravljena u Bosni, što se može videti i iz metapodataka fotografije na sajtu AP-a.

Kako su naveli, na fotografiji uslikanoj septembra 1996. nalaze se istražitelji Međunarodnog tribunala za ratne zločine koji uklanjaju zemlju i ostatke od desetina žrtava u Srebrenici koje su zakopane u masovnoj grobnici u blizini sela Pilica, severoistočno od Tuzle.

Nakon što se povela rasprava na Tviteru da li je na fotografija načinjena u Ruandi ili je u pitanju “delo Radovana Karadžića”, Staton Vinter je korisnicima Tvitera koji su bili u dilemi napisao da je on autor fotografije i da je fotografija uslikana za Asošijejted pres. Naveo je da fotografija nije iz Ruande, već da je uslikana godinu dana nakon događaja koji su se desili jula 1995. u Srebrenici.

“I 22 godine kasnije i dalje se vrlo jasno sećam događaja koji su doveli do ubijanja i kasnijom potragom za grobovima. Tužna vremena za sve”, napisao je Vinter u svom odgovoru.
  Manipulisanje činjenicama
Dan žalosti za pojedine srpske portale proglašen samo u Republici Srpskoj
Trostruko ubistvo u Gradačcu, mestu na severu Bosne i Hercegovine koje se dogodilo 11. avgusta zao...
  Analiza
DW: Šta Štrahe nije rekao u Banjaluci
U Austriji se ne smiruje medijska prašina nakon što je Hajnc-Kristijan Štrahe, vicekancelar i še...
  Dezinformacija
Tanjugov netačni citat Izetbegovića uzburkao domaće medije
Iako je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za Dojče vele (DW) na pitanje hoće...
Associated Press
Bosna i Hercegovina
Masovna grobnica
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: