raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Polovina novca iz valjevskog budžeta za beogradske firme
26.03.2019.    Kolubarske/Raskrikavanje    Foto: Pixabay/Capri23auto
Iz budžeta Valjeva za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja za ovu godinu podeljeno je 7,3 miliona dinara, dok je za usluge informisanja „kupljene" kroz javnu nabavku izdvojeno 4.140.000 dinara, što ukupno iznosi skoro 11 i po miliona dinara, prenose kolubarske.rs. Polovinu iznosa, više od 6 miliona dinara dobila su beogradska preduzeća u vlasništvu Zorice Jelače i Marka Aćimovića.
Preduzeće „Global Media Broadcast“, koje je sa 1000 dinara osnovano 13. februara 2018. godine, čiji je direktor i vlasnik Marko Aćimović, dobilo je 410.000 dinara, dok je njegovo drugo preduzeće „Info 24 Media“ osnovano 22. januara 2019. godine dobilo još pola miliona dinara.

Kolubarske dalje navode da je preduzeće „In Network Solution“ u vlasništvu Zorice Jelače dobilo 400 hiljada dinara za projekat „Glas za jednakost".

Zorica Jelača je kao i zastupnik Udruženja građana „Zajedno do jednakosti" koje je osnovano 30. maja 2018. godine takođe je dobilo novac - 700.000 dinara za projekat „Bela kuga – naša briga".

Kako pišu kolubarske.rs zanimljivo je i to da je, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), na istoj adresi Džona Kenedija 51 Beograd smešteno preduzeće Marka Aćimovića, potom preduzeće Zorice Jelače ali i Udruženje građana čija je Jelača zastupnica.

Pored 1,1 milion dinara za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja, beogradsko preduzeće Zorice Jelače je iz budžeta grada Valjeva na tenderu za usluge informisanja javnosti dobilo čak 4.140.000 dinara.

Marko Aćimović je inače sin Doris Aćimović koja je 2015. godine za 17,4 hiljade evra kupila Radio Valjevo, koje je od marta 2018. godine zbog blokade računa u stečaju.

Iz valjevskog budžeta novac i za Radoicu Milosavljevića

SOS kanal plus iz Beograda, u vlasništvu Radoice Milosavljevića dobio je 220 hiljada dinara za projekat „Budućnost na planeti".

Podsetimo, Milosavljević je pre četiri godine kupio osam televizija za 280 hiljada evra i za njega se tvrdi da je blizak sadašnjem direktoru BIA i funkcioneru SNS-a Bratislavu Gašiću.

Direktor SOS kanala plus Aleksandar Milutinović je na valjevskom konkursu takođe dobio novac - 210 hiljada dinara i to preko svog preduzeća Media advertising iz Beograda.

Novac i za oca šefa kabineta gradonačelnika Valjeva

Kako pišu kolubarske.rs, 220 hiljada dinara dobio je i Nenad Kudić, otac Borka Aleksića, potpredsednika gradskog odbora Srpske napredne stranke. Kako navode, Aleksić je trenutno zaposlen u Gradskoj uparvi kao inspektor za sport, ali je i „nezvaničan" šef kabineta gradonačelnika Valjeva.

   Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović


Komisija je prvo podelila novac, pa je potom, navodno, ocenjivala projekte

Kako pišu kolubarske, načelnica Gradske uprave Jelica Panjković -Tešić donela je rešenje o dodeli sredstava iz budžeta Valjeva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja. Rešenje je doneto na osnovu predloga Komisije za ocenu projekata, koja je od 45 pristiglih izabrala 21 projekat.

Sudeći prema zapisniku sa održane sednice, Komisija je prvo podelila novac za 21 projekat, pa su „potom potpisali izjavu da nisu u sukobu interesa niti da obavljaju javnu funkciju", pa su „nezavisno i pojedinačno za svaki projekat, izvršili bodovanje i ocenjivanje", a nakon toga Komisija je donela zaključak u kome se predlaže načelniku Gradske uprave da se u 2019. godini sufinansira 21 projekat.

Zanimljivo je da su članovi komisije samo za projekte sa kojima su konkurisala preduzeća Zorice Jelače i Marka Aćimovića, napisali „projekat je dobro postavljen i definisan“ ili „projekat je jasno i precizno definisan“ ili „projekat je dobro definisan i jasno su predstavljeni ciljevi i aktivnosti" ili „projekat je jasno definisan“, navode kolubarske.rs.

Predsednik Komisije za ocenu projekata bio je Aleksandar Simić novinar TV Studio B, a pored njega su tu još bili Miloš Lazić novinar Srpskog telegrafa, Danijela Ivanković novinar i predsednik upravnog odbora Društva novinara Niša, Jovan Stojić valjevski novinar u penziji i Jelena Lekić-Nikolić, master u kulturi, direktorka Narodnog muzeja Valjevo.

Inače, kolubarske.rs već dugo pišu o poslovnoj saradnji gradonačelnika Valjeva i preduzeća u vlasništvu Marka Aćimovića i Zorice Jelače. Tako je na primer firmi Global media broadcast u vlasništvu Marka Aćimovića Gvozdenović je plaćao 50 hiljada dinara mesečno za pripremu tekstova za sajt Grada, dok je firmi u vlasištvu Zorice Jelače plaćeno da izveštava sa sa šahovskog turnira Memorijal "Momčilo Gvozdenović Triša".

Podsetimo, Raskrikavanje je ranije pisalo na koji način je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, inače ginekolog, vodio hajku protiv novinarke i vlasnice portala Kolubarske.rs Darije Ranković.

Protiv nje je kako je pričala za Raskrikavanje 2016. godine u Valjevu vođena žestoka kampanja.

„Sve je započelo na jednoj sednici kolegijuma na kojoj je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović (ginekolog) nezadovoljan mojim pisanjem rekao da bi mi rado pomogao ali da ne leči matore nerotkinje“, rekla nam je Darija Ranković.

Uvrede su se nastavile, poput toga da je isfrustrirana, bolesna, samozvana novinarka, nepismena, a kampanju je, kaže, zahuktao i urednik Radio Valjeva Zoran Majdak koji je „štiteći gradonačelnika od mog pisanja na svakih pola sata dva dana čitao otvoreno pismo u kome me je najstrašnije vređao i omalovažavao“. Osim uvreda na račun nje kao novinarke, Ranković je bila napadnuta i kao žena.

„Između ostalog pisalo je da sam medijski isfrustrirana te da razlog tome leži u činjenici mog ličnog nezadovoljstva jer se nisam ostvarila kao majka, da vrištim po ulicama Valjeva na šta su Valjevci i navikli. Na kraju otvorenog pisma on zaključuje: Ono što Dariji Ranković treba niti želim niti mogu da joj dam jer nije moj tip“, prepričala nam je nedavno ova novinarka.
  Vest
Naprednjački medij kopirao identitet čačanskog portala Ozon press
Sajt sa istim imenom, sloganom i dizajnom kao čačanski portal ozonpress.net ugledao je svetlost da...
  Pristrasnost
Uhapšeni radnik Krušika za jedne uzbunjivač, za beogradske tabloide - špijun
U štampanom izdanju Srpskog telegrafa vest o Aleksandru Obradoviću iz Valjeva koji je ovih dana po...
  Vest
Kolubarske: Sumnja da gradonačelnik Valjeva „namešta“ konkurs za informisanje
Pre nekoliko dana Grad Valjevo raspisao je javnu nabavku za „usluge informisanja javnosti“ u vre...
Valjevo
Javna nabavka
Slobodan Gvozdenović
Zorica Jelača
Marko Aćimović
Budžet
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: