raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 03.04.2019. (Alo)
Da li je GRECO zaključio da je Srbija na dobrom putu?
03.04.2019.    Marija Vučić    Ilustracija, Foto: Wikimedia Commons/ Kiwiev
Prema oceni Grupe država protiv korupcije (GRECO), Srbija je ostvarila izvestan napredak u sprečavanju korupcije među tužiocima, sudijama i poslanicima, ali i dalje nije u potpunosti primenila nijednu od trinaest preporuka koje je ovo telo Saveta Evrope donelo još 2015. godine. O tome da već četvrtu godinu Srbija ne uspeva da implementira nijednu preporuku, nije bilo reči u tekstu Alo-a koji je entuzijastično naslovljen sa „GREKO zaključio da je Srbija na dobrom putu: Što pre doneti izmene Ustava“.
Tekst iz ALO-a zapravo je saopštenje Marija Spasića, generalnog sekretara Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ iz Trstenika u kome se navodi da je GRECO „zadovoljan napretkom Srbije u pogledu antikorupcijskih sistemskih mera koje Narodna skupština, Ministarstvo pravde i čitava Vlada sprovode“ i da je Srbija „pozitivno ocenjena“.

Šta je Savet za monitoring „Transparentnost“?

Reč je o udruženju osnovanom 2005. godine sa sedištem u Trsteniku. Prema podacima Agencije za privredne registre, bave se monitoringom rada državnih organa, zaštitom i promocijom ljudskih i manjinskih prava, borbom protiv korupcije i zaštitom životne sredine.

Šira javnost je za ovu organizaciju čula pre nekoliko godina kada se, zbog čestog mešanja dve organizacije (Spasićevog Saveta za monitoring „Transparentnost“ i Transparentnosti Srbija koja u Srbiji deluje od 2002. godine) oglasila Transparentnost Srbija navodeći da Mario Spasić nema nikakve veze sa njima.

Spasić je generalni sekretar ove organizacije, i glavni je koordinator Radnog tela za borbu protiv korupcije u Ministarstvu zdravlja kojim predsedava ministar Zlatibor Lončar. Na svom Fejsbuk profilu navodi i da je član Radne grupe za pripremu nacrta Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u Ministarstvu pravde.

Čest je sagovornik provladinih medija poput Informera, Pinka i narodnog poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića na televiziji KCN.

Nedavno se našao u žiži javnosti kada je podneo krivičnu prijavu protiv Sergeja Trifunovića koji vodi humanitarnu organizaciju „Podrži život“, tokom kampanje koju su protiv njih vodili tabloidi, a u kojoj je učestvovao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Raskrikavanje je već pisalo o tome kao i o slučaju kada je Spasić neutemeljeno optužio sada tadašnjeg Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića za proneveru 15 miliona dinara državnog novca jer mu navodno nisu dostavili informacije o trošenju novca koje je tražio od kancelarije Poverenika.


„Ostalo je izmeniti Ustav u delu pravosuđa, gde će biti uvedeni novi mehanizmi za dodatno ojačavanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, što je u završnoj fazi. Takođe ostalo je još i da se donese Zakon o sprečavanju korupcije gde je Ministarstvo pravde završilo javnu raspravu“, citira Alo Marija Spasića ne objašnjavajući šta zapravo stoji u dokumentu ovog tela.

A u njemu GRECO zapravo konstatuje:

„Srbija nije zadovoljavajuće sprovela ili nije na zadovoljavajući način postupila po bilo kojoj od 13 preporuka (…) Deset preporuka je delimično sprovedeno a tri nisu sprovedene“, konstatuje se u samom izveštaju GRECO.

Međutim, zbog činjenice da je u odnosu na evaluaciju od prošle godine Srbija „delimično sprovela“ tri preporuke koje su tada bile među nesprovedenim, kao i zbog nekoliko pozitivno ocenjenih stvari - usvajanja novog Zakona o lobiranju, Nacrta zakona o sprečavanju korupcije, ovo telo ističe:

„Imajući u vidu gore navedeno, i uprkos činjenici da nije sprovedena nijedna preporuka, GRECO zaključuje da se sveukupan nivo usklađenosti ne može više smatrati globalno nezadovoljavajućim“, piše u dokumentu.

Ostalo je, dakle, još 13 preporuka koje Srbija već četvrtu godinu ne implementira. Između ostalog, i dalje nije u potpunosti sprovedena preporuka da donošenje zakona po hitnom postupku bude izuzetak, a ne pravilo, da se promene procedure za izbor sudija, predsednika sudova, tužilaca, da se revidira način evaluacije njihovog rada, da se ojača uloga Visokog saveta sudstva i Agencije za borbu protiv korupcije...

„Kako je većina tih preporuka vezana za ustavne amandmane, Savet Evrope nije mogao da učinjeni napredak tretira u potpunosti ispunjenim, dok se Ustav ne promeni… Dve od tri preporuke koje u potpunosti nisu ispunjene se odnose na donošenje novog Zakona o sprečavanju korupcije. Uzimajući u obzir da će se i predlog ovog zakona uskoro naći u skupštinskoj proceduri, njegovim usvajanjem biće ispunjene i te dve preporuke“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Prošlogodišnja evaluacija ispunjenosti preporuka odjeknula je u domaćoj javnosti jer je, uprkos konstataciji da „Srbija nije ispunila nijednu preporuku“, Ministarstvo pravde ustvrdilo da je u izveštaju tog tela navedeno da su preporuke „u većem delu ispunjene“.
Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić za Raskrikavanje navodi da „ovaj izveštaj treba pre svega čitati tako da Srbija ni do marta 2019. godine nije ispunila u celosti nijednu preporuku za koje je rok bio kraj 2016. godine“.

„Sve ostalo su tumačenja da li je stanje više ili manje loše, koja nemaju nikakvu drugu svrhu osim propagande“, konstatuje Nenadić.

On dodaje i da je sprovođenje ovih preporuka važno za prisupni proces Srbije Evropskoj uniji koja „drži do nalaza GRECO što ovom izveštaju daje na značaju“.

GRECO je, kako se navodi na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, osnovao Savet Evrope 1999. godine sa ciljem da nadzire usklađenost zemalja članica sa antikoruptivnim standardima Saveta Evrope.

„Osnovna ideja postojanja GRECO je da se (...) unapredi kapacitet država članica za efikasniju borbu protiv korupcije, da se identifikuju nedostaci u nacionalnim zakonodavnim rešenjima i ubrzaju neophodne izmene“, navodi se na sajtu Agencije.

GRECO ima 49 članica, a Srbija je članica od 1. aprila 2003. godine.
  Dezinformacija
REM nije predložio Maria Spasića za UO RTS-a
Nakon netačne informacije koju je na Tviteru podelio jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas...
  Vest
Informeru javna opomena zbog tekstova o Đilasu
Zbog serije tekstova o Draganu Đilasu kojima se „kontinuirano i uporno vodi kampanja protiv nekog...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloidi, ministar i Mario Spasić udruženo protiv Fondacije „Podrži život”
Nastavljajući višednevnu kampanju protiv humanitarne Fondacije „Podrži život", koja prikuplja ...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Informer
Korupcija
Mario Spasić
Savet za monitoring Transparentnost
GRECO
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: