raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Medijska koalicija: Ugrožena bezbednost novinara u Srbiji
19.04.2019.    Raskrikavanje    Foto: Printscreen
Samo poslednjih dana nekoliko novinarki i novinara preživljavaju javni linč koji se protiv njih vodi na društvenim mrežama, osmišljen i organizovan u gebelsovskom maniru, saopštila je Medijska koalicija koja je pozvala javnost da stane u odbranu profesionalnih novinara i medija koji su izloženi uvredama i vrlo ozbiljnim pretnjama zbog kojih im je ugrožena bezbednost.
„Juče je, samo dva dana nakon što je BIRN objavio fotografije koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika i Zvonka Veselinovića, ozloglašenog biznismena sa Kosova, usledila orkestrirana kampanja na društvenim mrežama kojom se otvoreno preti uredniku Georgievu i redakcijama BIRN, CINS i KRIK“, piše u saopštenju Medijske koalicije koju čini nekoliko novinarskih udruženja širom Srbije.

Navodi se i da je u snimku u kom su zlonamerno montirane izjave Georgieva on označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Dodatno, u snimku se koriste naslovne strane prorežimskog tabloida Informer u kojima se govori o navodnim „unosnim poslovima BIRN-a“ za strane donatore, koje su dokazane kao potpune neistinite u sudskom procesu. U istom klipu targetirane su i istraživačke redakcije CINS-a i KRIK-a. Tonska pozadina snimka su sirene za uzbunu korišćene tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

„Nakon objave videa, usledili su brojni komentari koji sadrže niz uvreda i pretnji, od kojih su neki u međuvremenu uklonjeni“, navodi Medijska koalicija.

Istog dana napadnute su i mlade novinarke Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović, koje su na portalu istraga.rs i na fejsbuk stranici istog portala označene kao “Novinarke koje su osramotile Srbiju”. Nakon te objave, na fejsbuk stranici Istrage objavljeni su brojni uvredljivi komentari, kao i otvorene pretnje smrću poput: „Streljati kurve”.

Taj tekst je objavljen povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, koji je NDNV u saradnji sa BIRN- om Kosova i nemačkim Forumom ZFD snimio još 2017. godine.

„Ovaj najnoviji serijal pretnji pokazuje nam, nažalost, da u delu javnosti postoji percepcija da je nasilje nad profesionalnim novinarima dozvoljeno, ako ne i poželjno“.

Koalicija podseća da je od 77 slučaja napada i pretnji novinarima registrovanih u 2017, 2018. i 2019. godini u samo dvanaest izrečena neka vrsta kazne počiniocu. Kako navode, najviši državni zvaničnici o profesionalnim novinarima često izjašnjavaju sa nipodaštavanjem, a neretko im i sami prete, označavajući ih kao državne neprijatelje.

„Plašimo se da u takvoj atmosferi medijskih nesloboda i ugrožene bezbednosti profesionalnih novinara, urušenih institucija, rasta tenzija u društvu i dominacije jezika nasilja u javnom prostoru kroz režimske tabloide, posledice po društvo mogu da budu nesagledive. Medijska i novinarska udruženja obavestiće sve relevantne međunarodne organizacije o eskalaciji pretnji i ugroženosti bezbednosti novinara u Srbiji koji svoj posao rade u skladu sa standardima i etikom profesije“,
zaključuje Medijska koalicija.



  Pristrasnost
Srpski telegraf nas ubeđuje da je najbolje da Vučić vlada doživotno
Zamislite scenu: hiljade siromašnih i gladnih stoji u redovima čekajući hranu, ljudi cvokoću u h...
  Dezinformacija
LGBT populaciji zabranjeno da budu davaoci krvi? Netačno.
Poznati teoretičar zavere i kandidat za odbornika na listi SNS-a na predstojećim beogradskim izbor...
  Manipulisanje činjenicama
Zloupotrebom podataka prikazan porast raka kod vakcinisanih od kovida od 14.000 odsto
„Broj obolelih od raka porastao za 14.000 posto među Amerikancima koji su se vakcinisali”, piš...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: