raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Dezinformacija svrstala Nedeljnik u medije koji šire rusku propagandu
13.01.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Američka privatna agencija Stratfor objavila je da je napravila grešku u podacima o srpskom magazinu Nedeljnik u svom izveštaju o uticaju Rusije u Evropi. Netačno objavivši da se Nedeljnik štampa u Moskvi, doveli su ovaj list u vezu s medijima koji šire rusku propagandu u Srbiji. Stratforovi podaci završili su i u izveštaju demokrata iz Odbora za spoljnu politiku američkog Senata, a urednik Nedeljnika Veljko Lalić očekuje da netačna informacija i tamo bude izmenjena.
U izveštaju američkih demokrata o “malignom uticaju Rusije” na Srbiju i još 18 zemalja stoji da Rusi svoju propagandu šire pre svega preko portala Sputnik, ali i mnoštva malih, proruski orijentisanih sajtova.

Međutim, u tekstu izveštaja se u istom kontekstu spominje i Nedeljnik:

“Dok Srbija nastavlja da radi na poglavljima tokom pregovora o pristupu EU, Rusija koristi nekoliko načina da to ometa, naročito kroz propagandu i dezinformisanje. Na primer, prema portalu Stratfor Worldwiev, ruska državna novina, Ruskaja Gazeta, čitani nedeljni magazin Nedeljnik štampa u Moskvi pre nego što ga distribuira u Srbiji”, navodi se u izveštaju.

Podatak na koji se pozivaju američki senatori se prvobitno nalazio u tekstu o ruskom uticaju na Balkanu, koji je objavio sajt američke agencije Stratfor, koja se, inače, bavi geopolitičkim analizama. Podatak je, međutim, u međuvremenu uklonjen kao netačan.

“U ranijoj verziji ove analize, štampanje i distribucija srpskog nedeljnog magazina Nedeljnik bili su pogrešno opisani”, navodi se u uredničkom komentaru na kraju sajta.

   


Urednik Nedeljnika Veljko Lalić, rekao je za Raskrikavanje da očekuje da će, nakon ove izmene i intervencije ka američkim senatorima, i sam izveštaj Odbora za spoljnu politiku ubrzo biti promenjen.

Inače, magazin Nedeljnik redovno objavljuje i nekoliko dodataka - osim ruskog R magazina, koji je vrsta kulturnog dodatka, štampaju se i Njujork Tajms, Le Mond Diplomatik i Kina danas.

Za koji dan će, prema najavama Lalića, Nedeljnik pokrenuti i sajt Njujork Tajmsa na srpskom koji će dnevno imati “oko 35 vesti i komentara iz najvećih novina sveta”.

Više o izveštaju o ruskom uticaju u Srbiji možete pročitati u odvojenoj vesti.

Ažurirano 05. februara 2018: Nakon što je ispravljena greška na sajtu Stratfora, sporan deo o Nedeljniku izmenjen je i u izveštaju američkih senatora. Ažuriranu verziju izveštaja od 10. januara možete pročitati ovde.
  Vest
Tužilaštvo pokrenulo postupak u vezi sa slučajem Vulin - Nedeljnik
Tužilaštvo za Visokotehnološki kriminal pokrenulo je postupak tokom koga će ispitati da li je mi...
  Vest
Reporteri bez granica: Vlast u Srbiji da istraži navode o nadzoru mejlova novinara
Reporteri bez granica (RSF) pozvali su vlasti u Srbiji da istraže da li je vlada špijunirala i pre...
  Vest
Lalić: Sada se shvata obim prisluškivanja
Nakon što je ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarisao „autorski tekst Dragana Šutanovca u ...
Nedeljnik
SAD
Veljko Lalić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: