raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Izvorni članak je objavljen 24.01.2018. (CINS)
Državna agencija dala kredit Pinku od 3,2 miliona evra
24.01.2018.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen
Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) dala je firmi Pink international company, emiteru televizije Pink, novih 3,2 miliona evra u martu 2017, ali odbija da dostavi detalje o toj pozajmici. Od 2014. godine firma Željka Mitrovića je od ove državne agencije dobila preko 10 miliona evra na ime garancija i kredita, otkriva CINS.
Uplata je na račun kompanije Pink international company izvršena 22. marta 2017, a kao osnov uplate navedeno je da se radi o kratkoročnom kreditu.

Prema pisanju CINS-a iz podataka Uprave za trezor ne može se zaključiti u koju svrhu je AOFI dao pozajmicu, šta tačno Pink izvozi, niti zbog čega je državna agencija odlučila da podrži izvozne aktivnosti ove privatne firme. Takođe, nije jasno ni da li je ovo ukupna vrednost kredita.

Dokumentacija pokazuje da je AOFI firmi Željka Mitrovića od 2014. godine pomogao sa gotovo 10,5 miliona evra. Ni informacije o ranijim uplatama nikada nisu dostavljene novinarima CINS-a.

AOFI je zvanična izvozno kreditna agencija Srbije koja je osnovana sa ciljem da pomogne domaća preduzeća kroz osiguranje i finansiranje izvoza. U praksi ova agencija daje povoljnije kredite pod manje restriktivnim uslovima od komercijalnih banaka uz niže kamatne stope.

CINS je pokušao da dobije više informacija o kreditu od oko 3,2 miliona evra koje je Pink dobio, ali je iz AOFI-ja stigao odgovor da nisu u mogućnosti da odgovore na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, sa obrazloženjem da tražena dokumentacija o kreditu predstavlja poslovnu tajnu.

Pored toga, CINS je tražio od Poreske uprave Ministarstva finansija podatke iz 2017. godine o poreskim dugovanjima Pink international company koja je tokom 2014. godine bila jedan od najvećih poreskih dužnika, a jedan od uslova za dobijanje kredita od AOFI-ja je i to da kompanija nema poreska dugovanja.

Poreska uprava odbila je CINS-ov zahtev na sličan način kao i AOFI uz tvrdnju da su podaci o tome koliko Pink international company duguje poreza državi službena tajna.

Prema informacijama do kojih je CINS došao o ranijim poslovima Pinka i AOFI-ja, Pinku je u martu 2016. uplaćeno preko 3,5 miliona evra, a uplata je knjižena pod šifrom “kratkoročni krediti”. Pre ove uplate na račun Pinka je u februaru stiglo oko 9,3 hiljade evra pod šifrom „ostali plasmani“.

Tokom 2015. godine Pinku je od marta do decembra uplaćeno više od 3,6 miliona evra na ime kratkoročnog kredita.

Pomoć od AOFI-ja Pink je dobio i godinu dana ranije, 2014. godine, kada mu je takođe na ime kratkorognog kredita uplaćeno oko 120 hiljada evra. U toj godini AOFI je Pinku izdao i garanciju do iznosa od 2,5 miliona evra u korist AIK banke, što znači da je država praktično garantovala za poslove Pinka.

Tokom 2014. godine Pink se pojavljuje na listama Poreske uprave kao jedan od najvećih poreskih dužnika. U trenutku kada je sklapan ugovor o garanciji, odlaganje plaćanja jednog dela duga još nije bilo odobreno pa je ostalo nejasno kako je ova kompanija ispunila uslov AOFI-ja po kojem njeni klijenti ne smeju da imaju poreska dugovanja.
  Cenzura
Ućutkivanje sagovornika: Novinarka Pinka preuzima odgovornost, RTS ćuti
Nakon što je Uroš Marković iz Sportskog centra Gale Muškatirović juče u dva navrata - u jutarn...
  Vest
REM podneo prekršajne prijave protiv Pinka, Hepija, O2 i Prve
Zbog kršenja zakona o oglašavanju tokom marta, Regulatorno telo za eletronske medije (REM) podneo ...
  Lažna vest
Scenu iz reklame Pink predstavio kao privatnu fotografiju Sergeja Trifunovića
Portal Pinka objavio je „šok fotke Sergeja Trifunovića“ na kojima je „uslikan u krevetu sa s...
Pink
Željko Mitrović
AOFI
Pink International Group
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: