raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 11.08.2020. (Blic)
Neutemeljene spekulacije Blica da Rusi stoje iza protesta u Beogradu
11.08.2020.    Milica Ljubičić    Foto: KRIK
„Rusija stoji iza nereda u Srbiji?", pitanje je koje je na jučerašnjoj naslovnoj strani postavio Blic, navodeći u tekstu da to „tvrde Amerikanci". Iako može zvučati da je ova informacija stigla iz relevantnog, zvaničnog izvora, Blic nema nijedan dokaz za ove spekulacije - naime „Amerikanci" su zapravo američki portal Real Clear Defence na koji se Blic poziva. Ni u njihovom tekstu se, međutim, ne iznose decidirane tvrdnje, već se podseća da „mnogi sumnjaju" da iza nedavnih protesta stoje desničarske grupe koje imaju podršku Rusije, ali se navodi i da to pitanje ostaje otvoreno.
„Iza protesta u Srbiji početkom jula stoje desničarske grupe koje podržava Rusija, pišu američki mediji i upozoravaju da Moskva uz pomoć ekstremista, državnih i nacionalnih medija i humanitarnog centra u Nišu pokušava da kontroliše i srpsku vlast i ceo Zapadni Balkan“, naveo je Blic pozivajući se na američki portal Real Clear Defense, koji se inače bavi temama odbrane.

Tema originalnog teksta, čiji naslov glasi „Suprotstavljanje ruskom uticaju na Balkanu“, ipak nije uticaj Rusije na nedavne proteste u Srbiji, kako to mogu zaključiti čitaoci Blica, već je reč o uticaju koji Rusi ostvaruju u zemljama Zapadnog Balkana, navodnim korišćenjem sajber-prostora i plasiranjem dezinformacija.

Ovaj portal zapravo je protestima u Srbiji posvetio jedan pasus, na počeku teksta. Autori, međutim, ne tvrde da iza poslednjih protesta u Beogradu stoji „maligni ruski uticaj“, kako to piše Blic, već samo podsećaju da postoje sumnje da su nedavne proteste u Srbiji organizovale proruske ultradesničarske grupe i strane obaveštajne službe.

„Tokom nedavnih protesta u Srbiji protiv mera koje je predsednik Vučić najavio u borbi protiv Covida-19, mnogi su upirali prstom u proruske ultradesničarske grupe i strane obaveštajne agencije, za podsticanje nasilnih nereda. Moskva negira „ruski trag“, a da li Rusija stoji iza nasilnih protesta u Beogradu, ostaje da se vidi“, navodi Real Clean Defence.

Blic je ipak u istaknutom delu teksta (glosa) izneo dodatne spekulacije, navodeći da „Amerikanci tvrde da su ekstremni desničari, kao Srđan Nogo, udarna pesnica ruske meke moći“.

Nije poznato odakle Blicu ovakvi zaključci jer se u izvornom tekstu ne spominje ni bivši poslanik Srđan Nogo, niti „udarna pesnica ruske meke moći“.

Na pitanje Raskrikavanja o ovome iz redakcije Blica nisu odgovorili.

Kao protivtežu svojim i spekulacijama američkog portala, Blic ubacuje izjave sagovornika Igora Novakovića iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove i analitičara Dušana Janjića, međutim, i oni su saglasni da su tvrdnje da Rusija stoji iza protesta - nedovoljno utemeljene.

Povodom teksta u Blicu oglasila se i Ambasada Rusije u Srbiji, navodeći da je „uredništvo Blica ovoga puta prednost dalo nekritičkom prekucavanju neosnovanih propagandističkih gluposti“.



Inače, u tekstu na koji se Blic poziva, navode se primeri „malignog ruskog uticaja“ na zemlje Zapadnog Balkana kroz širenje dezinformacija i urušavanja uticaja Zapada u regionu, uključujući i Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniiju, koje su članice NATO-a.

„Da bi se smanjio ruski uticaj, potrebno je jačanje uticaja NATO-a i EU u zemljama Zapadnog Balkana. Sajber-bezbednost je jedno od polja u kojem oni mogu ojačati svoje pozicije u skladu zapadnim demokratijama“, navode autori.

Inače, portal Real Clear Defense, kako je navedeno u impresumu, osnovan je na zahtev Pentagona i Komiteta za naoružanje američkog kongresa. Primarno se bave dešavanjima u oblasti naoružanja i odbrane.
  Lažna vest
Ponovna zloupotreba mutnog snimka kako bi se demantovao masakr u Buči
Godinu i po dana od masakra u ukrajinskom gradu Buči, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
  Manipulisanje činjenicama
Manipulacija portala Nova: Kako izostaviti širu sliku da bi Srbija bila „opet mimo svih”
Vašington Post je objavio analizu o podelama u svetu koje su postale vidljivije od početka rata u ...
Rusija
Protesti
Srđan Nogo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: