raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Nije istina da većina zaposlenih u Srbiji radi za manje od 250 evra
12.04.2021.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Emil Kalibradov
Poslednjih dana Tviterom kruži viralna objava u kojoj se između ostalog konstatuje da više od 60 odsto radnika u Srbiji prima platu manju od 250 evra, a 70 odsto penzionera nema ni 200 evra mesečno. Iako Srbija po riziku od siromaštva jeste u vrhu među evropskim zemljama, stvarnost je ipak nešto manje mračna nego što ukazuju brojke u ovom tvitu.
Korisnik Tvitera pod imenom „Branko“ napisao je 10. aprila:

„Srbija je zvanično, po podacima Eurostata, najsiromašnija država u Evropi, u rangu Moldavije. Više od 60 % radnika prima platu manju od 250 €, a 70 % penzionera nema ni 200 € mesečno. Oko 400.000 dece nema osnove za normalni razvoj i nemaju tri obroka dnevno i zdrav.zastitu“, stoji u tvitu koji je dosad podeljen oko 600 puta.



Raskrikavanje nigde u statistikama Eurostata, evropske agencije za statistiku, nije našlo pomenute brojke. Eurostat, inače, kao izvor koristi između ostalog i statistike nacionalnih zavoda za statistiku, poput domaćeg RZS-a.

Iako je Srbija prema poslednjim podacima Eurostata iz 2018. godine zaista bila u samom začelju Evrope po riziku od siromaštva (skoro četvrtina građana Srbije je bila u riziku od siromaštva, u rangu sa zemljama poput Crne Gore i Rumunije), podaci koje se tiču plata i penzija u ovom tvitu nisu tačne.

Naime, prema najsvežijim podacima iz januara sa sajta PIO Fonda, od gotovo 1,7 miliona penzionera u Srbiji, penzije do 25.000 dinara (oko 200 evra) ima oko 47,4 odsto njih (807.600 penzionera), a ne 70 odsto kako tvrdi ovaj tviteraš.

Ista je stvar i što se tiče plata. Dok on tvrdi da više od 60 odsto radnika prima platu manju od 250 evra, Republički zavod za statistiku pokazuje da je u januaru medijalna neto zarada iznosila 48.000 dinara, „što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa“. 48.000 dinara je, inače, oko 408 evra.

Kada je reč o siromašnoj deci, nije poznato otkud podatak od 400.000 dece koja nema tri obroka dnevno, ali po statistici Eurosata, u riziku od siromaštva je oko 35 odsto dece u Srbiji bilo prema poslednjim podacima iz 2019. godine. Situacija je bolja u zemljama zapadne Evrope, gde najbolju statistiku u ovom pogledu ima Slovenija, sa rizikom od 11 odsto. Od Srbije lošije stoje između ostalih i Turska, Severna Makedonija, Crna Gora.

Put dezinformacije

Kao „dokaz“ da su tvrdnje u tvitu tačne, pomenuti Branko je priložio i skrinšot teksta sa sajta opustenocinjenice.blogspot.com koji je naslovljen sa „Sada i zvanično: Srbija proglašena za najsiromašniju državu Evrope“. Reč je o sajtu upitnog kredibiliteta na kome se mogu naći uglavnom teorije zavere od kemtrejslova i 5G mreža, preko tajnog naseljavanja stotina hiljada migranata po nalogu Soroša, do iluminatskih planova da vladaju svetom.

Pomenuti tekst sa ovog opskurnog sajta bez impresuma barata podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2012. godine i već godinama se reciklira. U njemu se između ostalog tvrdi da je u Srbiji 24,6 odsto građana siromašno, ali ni to nije tačno - te godine je taj procenat građana bio u riziku od siromaštva, što, prema metološkim objašnjenjima RZS-a, ne znači da su ti građani nužno siromašni „već samo imaju veći rizik da to budu“.

U tom tekstu se, ipak, nigde ne spominju podaci koji su izneti u ovom tvitu. Ovaj isti tviteraš je pomenuti tvit već delio u februaru ove godine, kada je pobrao još više lajkova i retvitova nego sad. Ni tada, kao ni sada, nije bio raspoložen da da tačan izvor informacije ljudima koji su mu to tražili.

Raskrikavanje je pratilo ovu dezinformaciju unatrag kroz vreme i utvrdilo da je „impuls“ popularnosti na društvenim mrežama dobila nakon što je u februaru prošle godine ove tvrdnje u svojoj kolumni „Nikad gore a biće i bolje“ u Blicu izneo novinar Ranko Pivljanin, pozivajući se upravo na Eurostat.

Pivljanin nije odgovorio na pozive novinarke Raskrikavanja tako da nismo uspeli da saznamo gde je tačno pronašao ove brojke.
  Vest
Fejsbuk ugasio više od 5.000 bot naloga, vodili ih članovi SNS i zaposleni u državnom sektoru
Kompanija Meta je u proteklom periodu obrisala hiljade bot naloga na Fejsbuku i Instagramu koji su k...
  Dezinformacija
Video muslimana koji se mole nije nastao u Parizu nego u Moskvi
Hiljade ljudi koji klanjaju na ulici dok se u pozadini čuje islamska molitva, prikazuje video od po...
  Vest
Top sedam manipulacija o ratu u Ukrajini iz 2022.
Raskrikavanje izdvaja sedam najzanimljivijih dezinformacija o ratu koje smo „uhvatili” tokom pro...
Siromaštvo
Tviter
Evropa
Eurostat
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: