raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 11.04.2021. (Informer)
Informer: Amerikanci kažu da je život u Beogradu bolji nego u drugim zemljama
14.04.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/Djordjeuuu
„Istraživanje sajta Numbeo: život u prestonici Srbije mnogo bolji nego u drugim zemljama. Amerikanci - Beograd je odličan za život”, tvrdi Informer u članku koji je nedavno objavio, pozivajući se na podatke, čuvenog „američkog” sajta - „Numbeo”. Nije jasno zbog čega ga tabloid naziva „američkim”, s obzirom da je sajt ustvari srpski. Opsežan članak Informer je napisao upoređujući cene u Beogradu sa cenama u 14 drugih gradova, u većini su troškovi veći, ali su veće i plate.
„Za jedan kupljeni hleb u Atini ili Parizu, u Beogradu može da se kupi devet. Za našu cenu kilograma mesa, u Rimu, Njujorku ili Tokiju možete da kupite 300 grama, a u Parizu ćete dobiti samo jednu šniclu”, izračunao je tabloid pozivajući se na „Numbeo”.

Informer je upoređivao koliko iznose troškovi stanova, hrane ili prevoza u Beogradu, u odnosu na troškove u 14 gradova, poput Moskve, Londona, Pariza, Njujorka, Istanbula ili Podgorice. Na osnovu tih poređenja, je zaključio da je život u Beogradu „mnogo bolji nego u drugim zemljama”.

„Za jedan ručak u Oslu, u Beogradu možete da odete na četiri”, piše Informer, implicirajući koliko je Oslo skuplji. Ipak, ako imamo u vidu da je mesečna plata u Oslu oko šest puta veća od prosečne u Beogradu, očekivano je i da obrok bude skuplji.

Na istom sajtu se mogu pronaći i iznosi prosečnih mesečnih neto zarada po gradovima. Tako prosečna plata u Beogradu iznosi 520 evra, u Atini preko 800, dok su Pariz i Tokio u istom rangu, sa prosekom oko 2.700 evra. U Londonu je 3.400 evra, a u Njujorku prosečna zarada iznosi 5.000 evra, što je skoro deset puta više od proseka u Beogradu. Očekivano je da sa većim primanjima, troškovi života takođe budu veći.

Informer je naveo i prosečne plate, ali i izjavu zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića, koji je potvrdio da su u srpskoj prestonici niži troškovi i veći komfor, te da sve više ljudi dolazi iz inostranstva da živi u Beogradu.

Podaci sa „Numbea” koje Informer koristi ne ukazuju da li je Beograd među „najatraktivnijim mestima za život”. Taj sajt pokazuje podatke o troškovima i kvalitetu života u gradovima širom sveta. Beograd nije favorizovan, već samo jedan od gradova za koji su dostupni podaci.

Kako bi istakao važnost podataka koje koristi, Informer odlazi korak dalje, te navodi da je „Numbeo” čuveni „američki” sajt. Na samom sajtu međutim jasno piše da je u vlasništu istoimene firme koja je registrovana u Srbiji. U odeljku „o nama” navedeno je da je sajt pokrenut 2009. godine, a osnivač i vlasnik je Mladen Adamović, koji u svojoj biografiji na sajtu navodi da je softverski inženjer.

Sadržaj je dostupan na engleskom jeziku, a sajt sadrži podatke o troškovima i kvalitetu života u gradovima širom sveta,. Podatke kako piše, sakuplja sa sajtova institucija, iz medija i drugih izvora po državama. Raskrikavanje nije proveravalo tačnost podataka na sajtu.

Podaci o troškovima života su ustvari jedan od parametara na osnovu kojih „Numbeo” računa takozvani „indeks kvaliteta života”, koji uključuje indekse - kupovne moći, bezbednosti, zdravstvene nege, klime, zagađenosti, vremena utrošenog u saobraćaju i odnos cena i dohotka.

„Numbeo” je kvalitet života u Beogradu ocenio kao „visok”. Među 246 gradova u svetu, prestonica Srbije se po pomenutom indeksu nalazi na 190. mestu.

U Beogradu su kupovna moć i troškovi života označeni kao „veoma niski”. Zagađenost je „visoka”. Index bezbednosti je ocenjen kao dobar. Vreme utrošeno u saobraćaju ocenjeno je kao „umereno”.

U rangu sa Beogradom su recimo Istanbul i Minsk, a niže su rangirane Moskva, Lima, Buenos Aires, Meksiko Siti. Interesantno je da je Njujork 142. na listi, a ispod njega je Novi Sad. Najviši „indeks kvaliteta života” prema „Numbeu” ima grad Kambera u Australiji.

Informer u tekstu takođe citira glumca i pevača Adama Davenporta, koji je u Beograd došao iz Njujorka, te objašnjava da je „imao je sreće što su svi bili ljubazni, gostoprimljivi i spremni da mu priteknu u pomoć, a i život u Srbiji je jeftiniji”. Samo na osnovu ove izjave, Informer tvrdi da Amerikanci smatraju da je „Beograd odličan za život”.

Članak je ažuriran 23. septembra 2021. zbog reakcije Mladena Adamovića. U prethodnoj verziji je stajalo „izvesni" Mladen Adamović, dok je u najnovijoj verziji dodato „koji u svojoj biografiji na sajtu navodi da je softverski inženjer."
  Vest
Poznati teoretičar zavera Saša Borojević u vrhu liste SNS za beogradske izbore
Poslednje četiri godine mnogi portali za proveru činjenica napisali su na desetine tekstova o dezi...
  Manipulisanje činjenicama
Za Politiku problem kvaliteta vazduha – seznacionalistčka tema
U toplim i vetrovitim danima u Beogradu, ali i drugim delovima Srbije, vazduh je čistiji nego inač...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
Beograd
Amerikanci
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: