raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Analize
  Najnoviji članci
  Vest
Izvorni članak je objavljen 11.02.2018. (Beta)
Grupa za slobodu medija traži smenu državnog sekretara Gajovića
11.02.2018.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen
Grupa za slobodu medija zatražila je danas od Vlade Srbije da smeni državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića posle izjava koje otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara i tvrdnje da reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja.
"Grupa za slobodu medija traži od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara i smene Gajovića pre nego što svojim štetnim stavovima i očiglednom nekompetentnošću napravi nepopravljivu štetu", navodi se u saopštenju.

Grupa je podsetila da je Gajović bez dokaza sugerisao da predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedim Sejdinović organizovao pretnje protiv samog sebe na društvenim mrežama, da je novinarki Tamari Skrozi savetovao da se sama zaštiti od neetičkih i nezakonitih napada TV Pink jer to ne spada u ingerencije ministarstva, a izrazio je i želju da sasluša one koji su napali novinara N1 Nikolu Radišića pre nego što osudi napad.

"Pored ovih bezobzirnih i veoma opasnih stavova, nespojivih sa njegovom funkcijom, demokratijom i 21. vekom, Gajović je pokazao i izrazito odsustvo znanja o novinarstvu i medijima, posebno novim za koje je rekao da se time ne bavi. To bi u normalnoj zemlji bilo neprihvatljivo za bilo kog državnog funkcionera, a kamoli državnog sekretara za medije"
, navodi se u saopštenju.

Grupa je ocenila da je dijalog Vlade i novinara teško izvodljiv "u svetlu ovakvih, neodgovornih, zlonamernih i nekompetentnih izjava državnog sekretara za medije" i dodala da ne vidi kako Gajović može da nastavi da obavlja svoju funkciju.

"U atmosferi neprekidnih relativizacija napada, pretnji, pritisaka i otvorenih etiketiranja novinara od državnih funkcionera i tako neprihvatljiv broj takvih incidenata u 2015. godini (57), sledeće je porastao na 69, zatim u prošloj na 92, a u 2018. za manje od dva meseca već ih je bilo 11", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje u takvoj situaciji pogubno je da državni sekretar za medije bude neko ko "ne samo da ne zna dovoljno o savremenim medijima i novinarstvu, već se i zarad politikantskih špekulacija igra bezbednošću novinara".
  Vest
Šolak: Malta tudej tabloidno o državljanstvu
Predsednik borda „United Group“ Dragan Šolak izjavio je za Fonet da ne postoje i da nikad nisu ...
  Vest
Malta tudej: Šolak kupio državljanstvo Malte
Dragan Šolak, suvlasnik kablovske kuće SBB, postao je građanin Malte nakon što je za 650 hiljada...
  Analiza
Milioni za RTV Pančevo zaobilaznim putem
Na nedavno završenom pančevačkom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata, jedno od iznena...
mediji
sloboda medija
Ministarstvo kulture i informisanja
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: