raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 13.04.2022. (Happy)
Srpski portali koriste lažni snimak za tvrdnje da je uhapšen NATO komandant u Ukrajini
14.04.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/ria.ru
Video snimak u kojem ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privodi čoveka čije je lice zamagljeno ovih dana je u prorežimskim medijima prikazan kao navodno hapšenje komandanta NATO-a, Rodžera Klotiea u Ukrajini. Portal nacionalne televizije Happy neupitno tvrdi da je američki komandant „došao u Ukrajinu da ubija”, te da je uhapšen. Ipak, na snimku koji su objavili nije Rodžer Klotie.
Tvrdnje da je Rusija uhapsila američkog generala Rodžera Klotiea (eng. Roger L. Cloutier) najpre su se ovih dana proširile društvenim mrežama, a potom i pojedinim srpskim portalima poput Informera, Pravde i portala Happy televizije. Kao „argument” navodnog hapšenja deli se video koji u pola minuta prikazuje kako pripadnici Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) privode čoveka u jakni i sa kačketom na glavi, čije je lice sakriveno, dok u gornjem levom uglu snimka stoji fotografija Rodžera Klotiea u uniformi.

Portal televizije Happy tvrdi da je američki general „došao u Ukrajinu da ubija!” i poziva čitaoce da u nastavku „pogledaju snimak hapšenja koje NATO krije”. Pred sam kraj teksta ipak navode da potvrde o hapšenju nema.

Sva tri portala - Informer, Pravda i Happy kao izvor za svoju vest uzeli su objavu korisnika tvitera Kentaur Wolf2 koji je ovaj video podelio uz ironičan komentar „rekoše lažem da je uhapšen generalčić Klotie”. Video je za dva dana sakupio više od hiljadu „lajkova”, a podeljen je preko 220 puta.U videu se jasno vidi i logo „RIA NOVOSTI”.

Samo to je bilo dovoljno da na sajtu tog medija pronađemo da je video objavljen 7. aprila 2022, uz vest da je uhapšen čovek koji je kako tvrdi FSB navodno pripadnik „krimskotatarskog dobrovoljačkog bataljona Noman Čelebidžihan“, koji inače Rusi smatraju ilegalnim. Kako navode, FSB ga je uhapsio u martu kada je pokušao da uđe na Krim i osuđen je na dva meseca zatvora.

Osim što viralni video ne prikazuje hapšenje američkog generala, nema ni argumenata da je Klotie uopšte uhapšen.

Naime, društvenim mrežama su još početkom aprila uz fotografiju Klotiea deljene tvrdnje da su ga Rusi uhapisli u Ukrajini, a bilo je i onih koji su otišli korak dalje tvrdeći da je uhvaćen sa pripadnicima neonacističkog bataljona AZOV. Ove tvrdnje su portali za proveru činjenica osporili više puta.

Zamenik portparola Savezne kopnane komande NATO-a, Brajan Endrijus je 4. aprila demantovao tvrdnje sa mreža za američki sajt za proveru činjenica Politifact.

„Ove glasine su potpuno netačne”, rekao je Endrijus. „Naš komandant trenutno komanduje Saveznom kopnenom komandom pri NATO-u u Izmiru, u Turskoj i nije bio u Ukrajini od razgovora sa kopnenim štabom koje smo vodili u julu 2021. Zemlje NATO-a šalju finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini, ali u toj zemlji nema raspoređenih NATO vojnika ili vođa”, objavio je Politifact.

Takođe, na zvaničnim zvaničnim tviter i fejsbuk nalozima Savezne kopnene komande NATO-a su 5. aprila objavljene fotografije NATO svečanosti u Izmiru kojoj je prisustvovao i sam Klotie.Fotografije svečanosti iz Izmira, Klotie je podelio i na svom Linkedin profilu, a u komentaru objave ga je jedan od korisnika upitao da li može da demantuje glasine da je sa pripadnicima neonacističkog Azova uhapšen od strane Rusa.

Rodžer Klotie je na to odgovorio da su „glasine u potpunosti netačne”.

   

Printscrren Klotievog odgovora na Linkedin-u

O tome da Rusi nisu uhapsili/zarobili komandanta Rodžera Klotiea proteklih dana pisali su i drugi portali za proveru činjenica iz sveta, ali i regiona - Raskrinkavanje.ba, USA Today, Reuters.

  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
  Manipulisanje činjenicama
Manipulacija portala Nova: Kako izostaviti širu sliku da bi Srbija bila „opet mimo svih”
Vašington Post je objavio analizu o podelama u svetu koje su postale vidljivije od početka rata u ...
  Vest
Top sedam manipulacija o ratu u Ukrajini iz 2022.
Raskrikavanje izdvaja sedam najzanimljivijih dezinformacija o ratu koje smo „uhvatili” tokom pro...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Pravda
Rusija
hapšenje
lažna vest
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: