raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Analize
  Najnoviji članci
Raskrikavanje ima za cilj borbu protiv medijskog dezinformisanja koje prepoznajemo u sve prisutnijem trendu širenja netačnih informacija koje se predstavljaju kao činjenice.

Beležimo objavljivanje lažnih i neproverenih vesti, pa i razne oblike kršenja pravila novinarske profesiije koji bi trebalo da osiguraju nezavisno, objektivno i istinito informisanje javnosti u Srbiji.

Pod lupom Raskrikavanja su i finansije urednika i vlasnika medija, a pratimo i koji su to mediji najčešći primaoci državne pomoći i kako to utiče na njihov rad.

Raskrikavanje je projekat portala KRIK, koji se već nekoliko godina bavi razotkrivanjem kriminala i korupcije.

Ideju borbe protiv lažnih vesti razvili smo zajedno sa kolegama iz portala Raskrinkavanje.ba iz Bosne i Hercegovine, a u projekat su se kasnije uključili i novinari iz ostalih zemlja u regionu. Nedavno su počeli sa radom sajtovi Raskrinkavanje.me u Crnoj Gori, F2N2 u Severnoj Makedoniji i Razkrinkavanje u Sloveniji.

Detaljnu metodologiju rada i našu podelu na 13 tipova lažnih vesti možete pročitati ovde.
Methodology of our work is also available in English, please see it here.

TIM

Glavni i odgovorni urednik KRIK-a: Stevan Dojčinović
Urednica Raskrikavanja: Vesna Radojević
Novinarka: Marija Vučić
Tehnička realizacija: Miodrag Ćakić

ISPRAVKE I AŽURIRANJA

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na raskrikavanje.rs portalu povređuje Vaše lično, autorsko ili drugo pravo ili interes, možete zahtevati objavu odgovora ili ispravke.

Ako se nakon iznošenja novih tvrdnji dodatnom proverom utvrdi da je Raskrikavanje pogrešilo, grešku će javno priznati i istu ispraviti u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Svako ažuriranje teksta, bilo novim informacijama, bilo ispravljanjem pogrešnih informacija, biće obeleženo tako da čitaocima bude jasno predočeno kada se ažuriranje/ispravljanje teksta dogodilo.

Zahtev za ispravku objavljenih informacija možete poslati na raskrikavanje@krik.rs.

DONATORI

Portal Raskrikavanje finansira se sredstvima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK. Pozivamo i čitaoce da podrže naš rad i borbu protiv lažnih vesti, a više o tome saznajte ovde.
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: