raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
Kategorija:
  Neutemeljeno
  Teorija zavere
Prorežimski tabloid najavljuje atentate, državne institucije ćute

Srpski telegraf na naslovnoj strani doneo je uznemirujuću vest o tome da Centralna obaveštajna agencija SAD (CIA) sprema ubistvo političara u Srbiji i Republici Srpskoj, a da je prva meta predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Izvori u tekstu su anonimni, a u prilog tvrdnjama ne iznosi se nijedan dokaz. Ovakvu bombastičnu najavu nije komentarisala nijedna državna institucija. Na pitanja Raskrikavanja o tome da li je život predsednika Vučića ugrožen, nisu odgovorili ni iz Tužilaštva za organizovani kriminal, ali ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

09.03.2018.
  Dezinformacija
Informer 15 puta umanjio cenu Radojičićeve vikendice

U nepotpisanom tekstu provladin tabloid Informer objavio je da televizija N1 na sve načine pokušava da „oblati nosioca liste SNS za izbore u Beogradu“ kao i da im smeta njegova vikendica od četiri hiljade evra. N1 je zapravo https://www.krik.rs/predizborno-ciscenje-imovinskog-kartona-prvog-na-listi-sns/==preneo istraživanje KRIK-a u kome je otkriveno da je Zoran Radojičić, direktor Tiršove, nelegalno sagradio kuću na Zlatiboru, a dozvolu za gradnju zatražio tek kada je postao prvi na listi Srpske napredne stranke za beogradske izbore. Prema dostupnim dokumentima izgradnja kuće koštaće Radojičića 60 hiljada evra.

15.02.2018.
  Neutemeljeno
Političari obećavaju, mediji predstavljaju kao činjenice

Kada je na početku izborne kampanje još uvek aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio gradsku opštinu Obrenovac, svi mediji preneli su njegove reči da će nakon izgradnje nove fabrike „Mei Ta“ biti zaposleno 2500 hiljade ljudi. Kurir je otišao i korak dalje i te najave u svojoj vesti predstavio kao činjenice bez pozivanja na bilo kakav ugovor, zvaničan dokument iil reči Siniše Malog. Iz Ministarstva privrede nam je potvrđeno da ugovor o podsticajama za izgradnju nove fabrike još uvek nije potpisan.

08.02.2018.
  Neutemeljeno
Naslovnica iz pakla: Informer ponovo optužuje opoziciju da priprema haos

Nema izbora poslednjih godina, a da Informer ne tvrdi da će opozicioni lideri posle njih izazvati haos ili nasilne ulične demonstracije. Iako se “otkrića” ovog tabloida nikad nisu pokazala kao tačna, on i ovog puta po oprobanom šablonu optužuje četvoricu opozicionih političara da planiraju “krvavi haos” za 5. mart, dan nakon izbora u Beogradu kada je sticajem okolnosti i rođendan Aleksandra Vučića, zbog čega, prema Informeru, akcija nosi kodno ime “Rođendan”.

02.02.2018.
  Neutemeljeno
Srpski telegraf „rasvetlio“ ubistvo Olivera Ivanovića

Krajem prošle nedelje novinari Srpskog telegrafa tvrdili su da je „vođa OVK naredio ubistvo (Olivera Ivanovića)“, a za protekli vikend da je Kadri Veseli ubistvo izvršio „u sadejstvu sa stranim službama koje deluju na teritoriji pokrajine. To su američka CIA, engleski MI-6 i obaveštajna služba Edija Rame (Albanije)“. Dva dana kasnije pisali su da trag vodi „direktno do američke vojne Bondstil na Kosovu“. Iako svaki sledeći tekst ima drugačije informacije od prethodnog, svi imaju nešto zajedničko - anonimne izvore iz, navodno, obaveštajnih krugova i nijedan konkretan dokaz ponuđen u tekstovima za ove bombastične tvrdnje.

24.01.2018.
  Neutemeljeno
Vučić tokom vikenda „sprečio rat“ na Kosovu, a šta ste vi uradili?

Predsednik Aleksandar Vučić sprečio je rat na Kosovu - saznali smo danas na naslovnoj Informera. Osim što se bez ijednog dokaza u ovom tabloidu tvrdi da su kosovske vlasti htele “da iskoriste ubistvo Olivera Ivanovića da pošalju specijalnu policijsku jedinicu ROSU na sever Kosova”, iz teksta nije sasvim jasno kakav rat je u pitanju i kako ga je tačno Vučić sprečio svojom posetom - za koju je morao da dobije dozvolu od kosovskih vlasti.

22.01.2018.
  Neutemeljeno
Odbrana jelke, drugi čin

Provladin tabloid „Srpski telegraf“ u tekstu „Otkrivamo sve laži o novogodišnjoj jelki“ navodi da je afera jelka „montirana“, da je njena cena manja od 83 hiljade evra, kao i da je na konkursu za nabavku novogodišnje jelke bilo još ponuda. Slične podatke uveče je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić na televiziji Pink. Nijedan zvaničan dokument, međutim, ne potvrđuje ove navode.

27.12.2017.
  Neutemeljeno
Koliko zapravo ima „senior kartica“?

Za mesec i po dana koliko traje dodela „senior kartica“ dnevni list „Alo” je više puta pisao hvalospeve o ovoj akciji beogradskih vlasti, opisujući je kao „pun pogodak“. Tako su ispratili i dodelu stohiljadite kartice jednom penzioneru u Beogradu. Svega pet dana kasnije Kancelarija Poverenika Rodoljuba Šabića utvrdila je velike propuste gradske uprave u vezi sa skupljanjem ličnih podataka u ovoj akciji, ali i posumnjala u verodstojnost broja podeljenih kartica.

20.12.2017.
  Neutemeljeno
Vulinova izjava kojoj je nemoguće ući u trag

Na društvenim mrežama i nekoliko portala pojavila se navodna izjava ministra odbrane i predsednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina o tome da ako Vučić ne pobedi na izborima “Srbija i ne treba da postoji”. Dokaza da je to izjavio, međutim, nema, a iz Vulinove stranke stiže demanti izjave.

18.12.2017.
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: