raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
Kategorija:     Dezinformacija
  Dezinformacija
Fijat grande panda nije prvi na Balkanu – Grci proizvodili električni automobil pre pet decenija
23.07.2024.

Nakon jučerašnjeg predstavljanja električnog automobila „fijat grande panda” u Kragujevcu, najavljeno je da će proizvodnja ovog modela početi za dva meseca u tom gradu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom svečanosti izjavio da je Srbija jedina zemlja „u ovom delu Balkana” koja proizvodi električne automobile. Nekoliko domaćih i regionalnih medija nakon toga je izvestilo da će „fijat grande panda” biti prvi električni automobil proizveden na Balkanu. Međutim, već tokom sedamdesetih godina 20. veka u Grčkoj se proizvodio električni automobil „enfild 8000”. Fabriku za električne automobile na Balkanu ima i Hrvatska.

  Dezinformacija
Bil Gejts stoji iza EntoMilk-a - „mleka od buba”? Netačno
23.07.2024.

Američki milijarder i osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, česta je meta raznih teorija zavere, koje su uglavnom podstaknute njegovim ulaganjima u vakcine, alternativne načine ishrane, te usporavanje klimatskih promena. Domaći portali Nulta tačka i Srbin info nedavno su objavili jedan video proizvodnje mleka od larvi za ishranu ljudi uz tvrdnje da je Gejts najavio novu „mlečnu alternativu” pod nazivom „EntoMilk”. Video je star skoro šest godina i reč je o proizvodu kompanije koja više nije aktivna i koja nema veze sa Bil Gejtsom.

  Dezinformacija
LGBT populaciji zabranjeno da budu davaoci krvi? Netačno.
23.04.2024.

Poznati teoretičar zavere i kandidat za odbornika na listi SNS-a na predstojećim beogradskim izborima, Saša Borojević, tvrdi da je pripadnicima LGBT populacije zabranjeno da budu dobrovoljni davaoci krvi. Iz Instituta za transfuziju krvi za Raskrikavanje negiraju ove tvrdnje i objašnjavaju da na izbor davalaca krvi ne utiče seksualna orijentacija. Svaki potencijalni davalac mora da popuni upitnik sa nizom pitanja o zdravstvenom stanju i rizičnom ponašanju, i svako ko ispunjava propisane uslove, može da donira krv.

  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
15.04.2024.

Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je i klimatske promene. Ovaj trenutni kandidat za odbornika na predstojećim beogradskim izborima na listi SNS-a, na svom Fejsbuk profilu tvrdi da ne postoje klimatske, već vremenske promene, te da je Milutin Milanković to objasnio. Osim što teorija Milutina Milankovića ne može da objasni trenutno rapidno globalno zagrevanje (koje je jedan od pokazatelja promena klime), naučni dokazi ukazuju da klimatske promene postoje, a manifestuju se porastom prosečne temperature na Zemlji, otapanjem leda i snega, kao i povećanjem nivoa mora.

  Dezinformacija
Portali se igrali gluvih telefona, potencijalno konsultovali i veštačku inteligenciju
12.04.2024.

Priča o američkoj državljanki Džin sa Long Ajlenda ilustrativan je primer tabloidnog utrkivanja portala koji teže da imaju klikabilnije i zanimljivije tekstove od ostalih. Nakon što su naši mediji tekst više puta preneli u njemu je glavna junjakinja ostarila 20 godina i promenila ime. Dodate su takođe i netačne stvari, da začine priču. Raskrikavanje je među tim tekstovima, primetilo i onaj portala Republika koji deluje kao da je manipulisan veštačkom inteligencijom.

prethodni članci  
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK
  Makenzijeva 46, 11000 Beograd
  011 244 19 66
  info@raskrikavanje.rs