raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK

O NAMA

Raskrikavanje ima za cilj borbu protiv medijskog dezinformisanja koje prepoznajemo u sve prisutnijem trendu širenja netačnih informacija koje se predstavljaju kao činjenice.

Beležimo objavljivanje lažnih i neproverenih vesti, pa i razne oblike kršenja pravila novinarske profesiije koji bi trebalo da osiguraju nezavisno, objektivno i istinito informisanje javnosti u Srbiji.

Pod lupom Raskrikavanja su i finansije urednika i vlasnika medija, a pratimo i koji su to mediji najčešći primaoci državne pomoći i kako to utiče na njihov rad.

Raskrikavanje je projekat portala KRIK, koji se već nekoliko godina bavi razotkrivanjem kriminala i korupcije.

Ideju borbe protiv lažnih vesti razvili smo zajedno sa kolegama iz portala Raskrinkavanje.ba iz Bosne i Hercegovine, a u projekat su se kasnije uključili i novinari iz ostalih zemalja u regionu. Ubrzo smo započeli saradnju i sa sajtovima Raskrinkavanje.me iz Crne Gore, Razkrinkavanje iz Slovenije, Fake News Tragač iz Novog Sada i Faktograf iz Hrvatske. Zajedno sa ovim organizacijama osnovali smo regionalnu mrežu medija koji otkrivaju lažne vesti i nazvali je SEE Check.

METODOLOGIJA RADA

Detaljnu metodologiju rada i našu podelu na 13 tipova lažnih vesti možete pročitati ovde.
Methodology of our work is also available in English, please see it here.

PRIJAVITE SUMNJIV ČLANAK

Kada u domaćim medijima primetite članak u čiju istinitost sumnjate, pišite nam na mejl adresu raskrikavanje@krik.rs, a mi ćemo proveriti sve informacije i u skladu sa uređivačkom politikom i značajem prijavljene teme, odabrane članke ćemo raskri(n)kati i objaviti vest o tome na našem sajtu.

TIM

Glavni i odgovorni urednik KRIK-a: Stevan Dojčinović
Urednica Raskrikavanja: Vesna Radojević
Menadžerka projekta: Jelena Vasić
Novinarka: Marija Vučić
Novinarka saradnica: Milica Ljubičić
Tehnička realizacija: Miodrag Ćakić

Biografije članova tima pogledajte na sledećem linku - https://www.krik.rs/krik-tim/

ISPRAVKE I AŽURIRANJA

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na raskrikavanje.rs portalu povređuje Vaše lično, autorsko ili drugo pravo ili interes, možete zahtevati objavu odgovora ili ispravke.

Ako se nakon iznošenja novih tvrdnji dodatnom proverom utvrdi da je Raskrikavanje pogrešilo, grešku će javno priznati i istu ispraviti u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Raskrikavanje će uvažiti svaku obrazloženu primedbu, koja uz jasne argumente podupire vaše tvrdnje. Međutim, primedbe za koje nakon provere utvrdimo da su neosnovane ili primedbe koje sadrže uvrede, pretnje, diskriminatorni jezik i govor mržnje nećemo razmatrati.

Svako ažuriranje teksta, bilo novim informacijama, bilo ispravljanjem pogrešnih informacija, biće obeleženo tako da čitaocima bude jasno predočeno kada se ažuriranje/ispravljanje teksta dogodilo.

Zahtev za ispravku objavljenih informacija možete poslati na raskrikavanje@krik.rs.

DONATORI

Portal Raskrikavanje finansira se sredstvima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK. Organizacije i institucije koje trenutno podržavaju rad Raskrikavanja su RBF, SRT, BTD, US Ambasada i NED. Donatori koji podržavaju naš rad ni na koji način ne utiču na uredničku politiku ni donošenje uredničkih odluka. Poslednji finansijski izveštaj udruženja KRIK dostupan je ovde. Pozivamo i čitaoce da podrže naš rad i borbu protiv lažnih vesti, a više o tome saznajte ovde.

Raskrikavanje je verifikovani potpisnik Kodeksa Međunarodne mreže za proveru činjenica (IFCN) i u svom radu se pridržava odredbi ovog kodeksa.  Ukoliko smatrate da je Raskrikavanje svojim radom prekršilo ovaj kodeks, možete uputiti žalbu IFCN-u na ovom linku. Ovde možete pronaći i IFCN Code of principles, na kojem možete videti vrednosti koje poštujemo i za koje se zalažemo.