raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Vest
CIK reagovao na tekst Raskrikavanja, nije demantovao ništa
 30.09.2019.   Marija Vučić
 Katarina Stamatović, direktorka CIK-a; Foto: mc.rs
Nakon teksta „Stefanovićev čovek osnovao portal CIK koji brani MUP od kritike“ koji je Raskrikavanje jutros objavilo, direktorka Centra za istraživanje korupcije (CIK) Katarina Stamatović se oglasila saopštenjem u kome je navela da ta organizacija nema nikakvu saradnju sa ministrom policije i da je ovo „novi talas medijskog napada na CIK“. Ništa od informacija iz teksta Raskrikavanja, međutim, nije demantovala.
Raskrikavanje je otkrilo da je ovu nevladinu organizaciju, koja je tokom godina u više navrata branila MUP i napadala kritičare policije i ministra Nebojše Stefanovića, 2015. godine osnovao Aleksandar Papić, čovek blizak upravo Stefanoviću.

Iako je Raskrikavanje pre objavljivanja teksta pokušalo da razgovara i sa sadašnjom direktorkom CIK-a Katarinom Stamatović, ona se nije oglašavala. Nekoliko sati nakon objavljivanja teksta na sajtu CIK-a je objavljeno saopštenje u kome Stamatović tvrdi da se radi o medijskom napadu.

Ona navodi da „tokom proteklog perioda organizacija nije bila pod ekonomskim, privrednim, političkim ili bilo kakvim drugim uticajem“, kao i da ona lično ne poznaje ministra Stefanovića „niti je organizacija imala saradnju sa njim“.

„Kao zastupnik CIK-a, posebno napominjem da nikad nisam bila član niti deo bilo kakve političke organizacije, a još manje rođak, poslovni partner ili saradnik bilo kojih političkih aktera“, odgovara Stamatović iako se u tekstu Raskrikavanja ništa od toga i ne tvrdi.

CIK se, prema njenim rečima, za četiri godine postojanja finansirao samostalno, donacijama građana i manjim sponzorstvima, ne novcem iz državnog budžeta, „a još manje donacijama stranih ambasada i drugih stranih institucija“.

„Vrlo je interesantno da svake godine kada se povede bilo kakva polemika ili debata oko izbornih procedura, pojedini mediji i organizacije počnu da upadaju u klinč sa svim drugim organizacijama i akterima koji neće da budu deo političkih zloupotreba i interesa, ne bi li zadovoljil potrebe svojih finansijera, kako domaćih tako stranih“, navodi Stamatović.

Ona dodaje i da se CIK „nikada nije bavio lažnim vestima, niti bilo kakvim drugim izmišljenim događajima, političkim ili polupolitičkim komentarima, a da jasno nije prikazan stav redakcije po tom pitanju“.

Upravo su, međutim, u tekstovima potpisanim sa „Redakcija CIK-a“ najčešće iznošene optužbe na račun kritičara MUP-a.

Žestina kojom je tokom godina CIK branio vrh policije nije čudna ako se ima u vidu da ih je, kako je Raskrikavanje otkrilo, osnovao Aleksandar Papić, čovek blizak ministru Stefanoviću.

Detaljnije o tome pročitajte ovde.
Centar za istraživanje korupcije
Nebojša Stefanović
MUP
Aleksandar Papić
Katarina Stamatović
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK
  Makenzijeva 46, 11000 Beograd
  011 244 19 66
  info@raskrikavanje.rs