raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Dezinformacija
  Klikbejt
Slučaj otete devojčice: Lažne vesti i kršenje Kodeksa novinara
 30.12.2019.   Vesna Radojević
 Foto: www.pxfuel.com
Deset dana tokom kojih je trajala potraga za 12-godišnjom Monikom Karimanović tabloidi su bez zadrške objavljivali svaki detalj iz istrage, nagađali šta se dogodilo sa devojčicom i delili stare intervjue sa već osuđivanim silovateljem za kog se sumnjalo da je oteo Moniku. Politika i Srpski telegraf su na prvim izdanjima današnjih naslovnica objavili i lažne vesti i nagađanja. Naime, Politika je najpre tvrdila da je otmičar uhapšen, a Srpski telegraf je reč „silovana“ zamenio rečju „zlostavljana“.
Prema analizi sadržaja Informer je u poslednjih deset dana o slučaju otete devojčice Monike Karamanović objavio više od 100 tekstova, Blic više od 80, a portal Republika više od 50.

U svim tim vestima dominirala su nagađanja šta se devojčici desilo, objavljivane su fotografije iz kola hitne pomoći nakon što je Monika pronađena, a Informer je tokom jučerašnjeg dana u više navrata nagađao i citirao „izvore“ iz KC Niš u kome se pitaju da li je devojčica silovana ili ne.

Gotovo svi tabloidi su objavljivali išta je Monika nakon što su je pronašli navodno rekla policiji i lekarima. Jedno od tih nagađanja šta se Moniki desilo objavio je i Srpski telegraf u prvoj verziji današnje naslovnice. Naime, pored informacija da je Monika tokom otmice mučena i ošišana, tvrdili su i da je silovana.

Osim što ti podaci spadaju u strogo poverljive medicinske podatke, oni i ne predstavljaju podatke od javnog interesa.

Ipak, reč silovana promenjena je rečju „zlostavljana“.Glavni i odgovorni urednik tog tabloida Milan Lađević odgovorio je na tviteru na prozivke zbog čega je to uradio.

„Kako su informacije stizale, tako se menjala i naslovna strana. Ali zvanicno objavljena naslovna ( do zakljucenja broja) je ona na kioscima“, napisao je Lađević u odgovoru na pitanja Slaviše Lekića i dodao da je njegova greška što se prva pdf. verzija naslovnice pojavila.

„Da se ne pravimo blesavi, silovatelj oteo devojcicu...Mnogi su na to ukazivali. I ne samo to, nego i javno postavljali pitanje da li je uopste ziva. Ali jos jednom, cinjenice su zvanicno i objavljene. Svakako je moja greska sto se i pdf pojavio“.

Naslovnu stranu promenila je i Politika. Najpre su u prvoj verziji tvrdili da je otmičar uhapšen.
   Prva i druga verzija Politike


UNS: Srpski telegraf drastično prekršio Kodeks novinara Srbije


Udruženje novinara Srbije (UNS) osudio je današnju naslovnicu „Srpskog telegrafa" kojom je kako su saopštili, drastično prekršen Kodeks novinara Srbije objavljivanjem osetljivih, ličnih podataka o zdravstvenom stanju dvanaestogodišnje devojčice.

„Objavljivanje ličnih podataka kao što su podaci iz medicinskog kartona, pogotovo dvanaestogodišnjeg deteta, ne može biti pravdano javnim interesom. Upravo suprotno, radi se o grubom nepoštovanju privatnosti i dostojanstva maloletne žrtve“, stoji u saopštenju.

Savet za štampu: Narušavanje dostojanstva žrtve


Tokom dana na urednike i medije apelovao je i Savet za štampu da prestanu da narušavaju privatnost i dostojanstvo Monike Karimanović i njene porodice.

„Neetično ponašanje medija u ovom slučaju, kulminiralo je objavljivanjem fotografija devojčice u sanitetskom vozilu, kao i iznošenjem detalja o njenom zdravstvenom stanju i povredama. Po Kodeksu novinara Srbije, novinar je obavezan da poštuje privatnost, dostojanstvo i intergitet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina“, objavio je Savet za štampu i dodao da je u ovom slučaju nažalost identitet devojčice morao da bude otkriven kada je počela potraga za njom, ali u trenutku kada je pronađena, prestala je potreba za tim i više nema nikakvog opravdanja za
izveštavanje o njenoj i privatnosti njene porodice.

„Uz sve što su već preživeli, oni će do kraja života morati da se suočavaju s posledicama onoga što je već objavljeno u medjima. Zbog toga molimo medije da imaju u vidu budućnost ovog deteta, da pokažu bar malo iskrene empatije za nju i njenu porodicu i da sebi ne dozvole da je zarad tiraža ili „klikova“ dodatno traumatizuju“, zaključio je Savet za štampu.
Monika Karimanović
otmica
tabloidi
mediji
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK
  Makenzijeva 46, 11000 Beograd
  011 244 19 66
  info@raskrikavanje.rs