raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Klikbejt
Izvorni članak objavljen je 21.11.2023. (Informer)
Lažna uzbuna na sajtu Informera: Niko nije pokušao da ubije Putina
 21.11.2023.   Marija Vučić
 Foto: Wikimedia Commons/ kremlin.ru
Na portalu Informera danas je objavljen naslov „Pokušali su da ubiju Putina! Hitno se oglasio Kremlj i otkrio šta se dešava“. Ko je naseo i kliknuo na ovaj dramatičan naslov, saznao je da je izmanipulisan, jer se baš ništa ne dešava i niko nije pokušao da ubije ruskog predsednika.
Informer privlači klikove manipulativnom tvrdnjom da je na Putina neko pokušao da izvrši atentat. Iz teksta, međutim, saznajemo da je sa ruskim predsednikom sve u redu, a da nije tačno čak ni to da se „Kremlj hitno oglasio“.

Radi se o interpretaciji izjave Dmitrija Peskova, portparola ruskog predsednika, koji je rekao samo da je iz Ukrajine bilo mnogo „verbalnih atentata“ na Putina.
   Screenshot Informer
„Predstavnici Ukrajine na najrazličitijim nivoima mnogo puta su pokušali da na rečima ubiju predsednika Rusije Vladimira Putina, ali ništa od toga, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov“, prenosi Informer reči Peskova, i to je ujedno sve na čemu baziraju svoj dramatični klikbejt naslov.

Drugim rečima, niko nije pokušao da zaista ubije Putina.

PR ruskog predsednika je ovo rekao ruskom novinaru Pavelu Zarubinu, koji ga je pitao da prokomentariše izjavu Vladimira Zelenskog datu u intervjuu za britanski San (The Sun).

Novinar je, kako se navodi na sajtu ovog ostrvskog tabloida, pitao Zelenskog „da li bi Ukrajina iskoristila šansu da ubije Putina ako bi im se ukazala prilika“.

Zelenski je na to neodređeno odgovorio: „To je rat i Ukrajina ima sva prava da brani svoju teritoriju“.
Vladimir Putin
Kremlj
Vladimir Zelenski
Rat u Ukrajini
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK
  Makenzijeva 46, 11000 Beograd
  011 244 19 66
  info@raskrikavanje.rs