raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Manipulisanje činjenicama
  Klikbejt
Izvorni članak objavljen je 23.02.2023. (Nova.rs)
Manipulacija portala Nova: Kako izostaviti širu sliku da bi Srbija bila „opet mimo svih”
 28.02.2023.   Milica Ljubičić
 Foto:Printscreen/Vašington Post, Nova.rs
Vašington Post je objavio analizu o podelama u svetu koje su postale vidljivije od početka rata u Ukrajini, a u sklopu nje i mapu koja prikazuje koje države su uvele sankcije Rusiji ili izvoze oružje u Ukrajinu, a koje ne. Srbija je na mapi među onima koje nisu uvele sankcije, niti (zvanično) izvozi oružje u Ukrajinu. Osim Srbije, tu su i Srednja i Južna Amerika, Afrika i gotovo cela Azija. Portal Nova.rs je, međutim, pozivajući se na analizu Vašington posta, manipulativno „zumirao” samo Evropu gde su sivom obeležene samo Srbija, BiH i Moldavija uz netačnu tvrdnju da se na mapi vidi „Srbija kao jedina država koja se nije pridružila sankcijama”. I dok analiza američkog lista pruža uvid u komplikovane međunarodne odnose i pokazuje kako „pogled izvan Zapada sugeriše da svet nije jedinstven po pitanju Ukrajine”, tekst Nove se sveo na tvrdnju da je Srbija „opet mimo svih”, iako mapa sveta - koju Nova.rs nije objavila - sugeriše drugačije.
Vašington Post je pre nekoliko dana objavio analizu o podelama u svetu koje je rat u Ukrajini učinio vidljivijim, te ukazuje da svet nije jedinstven po pitanju rata i uvođenja sankcija Rusiji, kako se to implicira na Zapadu.

Vašington Post je integrisao i mapu sveta koja tu podelu ilustruje. Države koje su uvele sankcije Rusiji ili zvanično izvoze oružje u Ukrajinu su obojene u crveno, dok su ostale sive boje.

   

Mapa koju je objavio Vašington Post


Na mapi se vidi da su mere protiv Rusije uglavnom uvele zemlje Evrope, Severna Amerika, Japan, Australija, dok je veći deo sveta poput zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike označen sivom bojom što znači da nisu uvele sankcije Rusiji niti šalju oružje Ukrajini.

   

Mapa koju je objavio portal Nova.rs


Portal Nova.rs je, međutim, 23. februara objavio vest sa naslovom - „Vašington Post objavio novu mapu Evrope: Položaj Srbije je dokaz da smo opet mimo svih”.

Pri vrhu teksta portal kratko navodi da Vašington post „analizira globalne podele u svetu nastale po izbijanju rata u Ukrajini” i da su „autori priložili mapu Evrope na kojoj su prikazane zemlje koje su uvele sankcije Rusiji”. Na toj mapi je prikazana i Srbija „kao jedina država koja se nije pridružila restriktivnim merama prema Kremlju”.

Nova.rs je u sklopu svog teksta u stvari „zumirala” mapu sveta tako da prikazuje samo Evropu, pa čak i na toj mapi Srbija nije potpuno usamljena - sankcijama se nije pridružila ni BiH, ali ni Moldavija, kao ni Belorusija koja se pak ne vidi na datoj mapi.

Ipak, mapa koju je Vašington Post napravio daje širu priču o tome da svet nije unison kada je reč o sankcijama, naprotiv - svega 33 zemlje sveta su uvele sankcije ili daju vojnu podršku Ukrajini, i to zemlje koje se geopolitički smatraju Zapadom. Ostatak sveta - većina zemalja - to nije učinila, te i dalje neguje saradnju sa Putinom iz različitih razloga. Srbija uopšte nije tema teksta ovog američkog lista.

„Brojni su dokazi da su pokušaji za izolaciju Putina propali, i to ne samo među ruskim saveznicma od kojih se moglo očekivati da će podržati Moskvu, poput Kine i Irana”, piše Vašington Post.

List podseća da je Indija objavila da se trgovinska razmena sa Rusijom povećala za 400 odsto od kada je rat počeo. U proteklih šest nedelja, piše Vašington Post, ministar spoljnih poslova Rusije dočekan je u devet zemalja Srednjeg Istoka i Afrike - uključujući i Južnoafričku Republiku, čiji je ministar spoljnih poslova njihov sastanak ocenio kao „divan”.

Vašington Post prenosi i reči bivšeg indijskog ministra diplomatije Kanvala Sibala da „uprkos naporima Zapada da ruskoj invaziji pripišu inflaciju i prehrambenu krizu, većina sveta krivi Zapad što je uveo sankcije”.

Slične tvrdnje da su „Bosna i Hercegovina i Srbija mimo svih” i bez davanja šireg konteksta kakav pruža analiza Vašington Posta, objavili su N1.ba i Danas.

Oni, čak, netačno navode:

„Ove dve zemlje Zapadnog Balkana, kako navodi američki list, i dalje su jedine na putu ka Evropskoj uniji koje nisu nametnule sankcije Rusiji”. Vašington Post se, međutim, u tekstu nije bavio ni Srbijom ni Bosnom i Hercegovinom.
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 N1.ba
 Danas
Mapa
Vašington Post
Srbija
Rusija
Ukrajina
Sankcije
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK
  Makenzijeva 46, 11000 Beograd
  011 244 19 66
  info@raskrikavanje.rs