raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Manipulisanje činjenicama
  Spin
Izvorni članak objavljen je 15.03.2024. (NSuživo)
Obmanujuće isečen video kao dokaz da jedan Dinko veliča drugog
 20.03.2024.   Stefan Kosanović
 Rebedu
Dinko Gruhonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, opet je ovih dana meta uvreda i pretnji zbog oštrijih i kritičnijih stavova prema nacionalizmu u Srbiji, koje često iznosi u javnosti. Zbog njegovog navodnog govora mržnje podneta je i krivična prijava protiv njega, a u osude su se uključili svi – tabloidi, ultradesničarski pokreti, bivši direktor BIA, pa čak i Studentski parlament fakulteta na kome radi. A sve zbog jednog manipulativno izrezanog snimka starog gostovanja u kome je Gruhonjić, između ostalog, pomenuo i komandanta koncentracionog logora Jasenovac Dinka Šakića, rekavši da ima lepo ime kao on. U pitanju je video koji menja suštinu Gruhonjićevog poređenja sa Šakićem – Gruhonjić je zapravo rekao da mu nije jasno zašto mu neistomišljenici daju pseudonime, kada već njegovo pravo ime zlobno mogu povezati sa zloglasnim Šakićem.
Na društvenim mrežama već nekoliko dana aktuelan je manipulativan video-kolaž gostovanja novinara Dinka Gruhonjića na prošlogodišnjem festivalu Rebedu u Dubrovniku.

On je tada, govoreći o ljudima „koji mu se penju po rodoslovnom stablu”, između ostalog ironično rekao: „Pa su mi čak izmislili ime Sabahudin, iako ja imam jedno lepo ime, Dinko, kao Dinko Šakić”, a zatim sledi rez videa i foto-prikaz ko je bio Šakić.

Ovaj deo snimka pojedini portali su iskoristili kako bi dokazali da je Gruhonjić „izjavio da je ponosan što nosi ime po Dinku Šakiću, ustaškom zločincu i zapovedniku logora Jasenovac”.

Ukoliko se pogleda ceo snimak tribine – istina je drugačija.

Ni u jednom trenutku Gruhonjić ne pominje da je „ponosan” što ima isto ime kao Šakić, već govori o imenu koje su mu maliciozno dali njegovi neistomišljenici – Sabahudin, a koje aludira na njegovo eventualno muslimansko poreklo – iako su, po njegovim rečima, mogli da se zadrže i na njegovom pravom imenu, Dinko, pošto se ono može zlobno povezati sa ozloglašenim hrvatskim komandantom.

Gruhonjić za Raskrikavanje kaže da ovo nije prvi put da ga „nacionalisti izvlače iz šešira” i spinuju njegove reči, te da on već decenima trpi pritiske i napade na svoj rad. „Zašto su to uradili sada, to je pitanje za njih. Čini mi se da targetiraju retke ljude koji imaju hrabrosti da govore o militantnom nacionalizmu u Srbiji”, izjavio je Gruhonjić za Rasrkikavanje.

Da je izjava stara nisu primetili brojni portali, između ostalih Republika, Srbija danas, NSuživo, Gradske info i 025. Oni su preneli saopštenje pokreta Naši i pogrešno naznačili da je Gruhonjić učestovao u ovogodišnjoj tribini hrvarskog festivala Rebedu pod nazivom „Kupi mi, mama, jedan mali rat”. Ipak, novosadski novinar nije učestvovao kao govornik u ovogodišnjoj ediciji dubrovačkog Rebedu, što može da se vidi i u programu festivala, ali i na prenosima uživo na Fejsbuku.

Nekoliko tabloida prenelo je i da su protiv Gruhonjića, ali i novinarke Ane Lalić Hegadiš koja je bila gošća ovogodišnjeg Rebedu festivala, podnete krivične prijave od strane „građanina Novog Sada” Luke Milanovića. Milanović smatra da su u govorima ovo dvoje vojvođanskih novinara na hrvatskom festivalu, postojali elementi krivičnog dela izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje.

Reakcije na manipulativno prikazanu Gruhonjićevu izjavu idu i dalje.

Konzervativni i kontroverzni pokret Naši traži njegovu smenu sa mesta profesora na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin rekao je da bi, da je on i dalje na tom mestu, Gruhonjić „morao da provede mnogo vremena u prostorijama nadležnih službi objašnjavajući šta je hteo da kaže kada je pričao o Srbima kao zločincima”.

Reagovali su i Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i student prodekan fakulteta na kom Gruhonjić radi.

Studentski parlament zahtevaće, kako su saopštili, reagovanje Filozofskog fakulteta i osudu govora mržnje „u spornom videu, koji je objavljen pre nekoliko dana na društvenim mrežama”.

Student prodekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Nemanja Vujić za Raskrikavanje kaže da ceo Gruhonjićev govor nije poslušao, te da je video samo njene fragmente koji su dostupni na internetu.

Vujić je rekao i da je svestan da je snimkom možda manipulisano, ali da je nakon što ga je pogledao, pretražio internet i potvrdio neke sporne izjave Gruhonjića. On misli da će se studenti oglasiti ukoliko shvate da je njima manipulisano.

Sa druge strane, pismo podrške novosadskom profesoru potpisalo je više od 80 studenata, koji su rekli da nisu saglasni sa stavom Studentskog parlamenta. Oni su zatražili da imena studenata koji traže sankcionisanje Gruhonjića budu javna.

Podrška Gruhonjiću stiže i od njegovih kolega profesora i asistenata novosadskog Filozofskog fakulteta koji su osudili, kako kažu, prljavu kampanju koja se vodi protiv Gruhonjića, a koja mu ugrožava bezbednost.

Gruhonjić je za Raskrikavanje napomenuo da se članovi Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) ne osećaju spokojno, pošto ne postoji reakcija države na uvrede i pretnje novinarima. Zbog toga, napominje, njegovo udruženje se trudi da na vreme alarmira bar međunarodnu javnost.
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Republika
 Srbija danas
 Gradske info
 025
Dinko Gruhonjić
Dinko Šakić
Video-montaža
Pretnje
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK
  Makenzijeva 46, 11000 Beograd
  011 244 19 66
  info@raskrikavanje.rs