raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Neutemeljeno
  Pristrasnost
Izvorni članak objavljen je 09.11.2023. (Informer)
Rušenje i paljenje VS smena vlasti: Tri manipulacije na jednoj naslovnoj
 09.11.2023.   Marija Vučić
 Foto: Raskrikavanje
Praktično ne prođe dan, a da naslovna strana Informera ne bude iskorišćena za razračunavanje sa opozicijom i opozicionim aktivistima uoči parlamentarnih izbora koji nas očekuju sredinom decembra. Ovoga puta, na jučerašnjoj naslovnici iznete su tri manipulativne tvrdnje: da je grupa intelektualaca i umetnika pozvala na „rušenje vlasti“, da je ekološki aktivista i opozicioni poslanik „maltretirao učesnike“ panela o rudnim resursima Srbije, kao i da je lider Novog DSS-a Miloš Jovanović zapretio da će opozicija „zapaliti državu“ ako ne pobedi. Ništa od toga nije tačno.
Na naslovnoj se našlo lice glumca Dragana Bjelogrlića, jednog od inicijatora prekjuče objavljene inicijative „Proglas“. Reč je o inicijativi koju su u Medija Centru predstavili, osim Bjelogrlića, i glumica Svetlana Bojković, koja je poslednjih godina aktivna i kao ekološka aktivistkinja, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, bivša rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović i akademik Vladimir Kostić.

Predstavljanje inicijative je trajalo oko sat vremena, a šta je tačno rečeno možete pogledati i ovde:Nigde se ne može čuti, suprotno tvrdnjama Informera, da je bilo ko od prisutnih pozvao na „rušenje vlasti“. Cilj inicijative, kako su naveli, jeste da se građani podstaknu na veće učešće u političkim procesima, između ostalog i da izađu na izbore. Na predstavljanju je govorio i Bjelogrlić koji je istakao da „ne želi da živi u zverinjaku“, već u normalnoj državi.

„Mi smo se okupili da pokušamo da ponudimo pelcer aktivacije, probudimo veru ljudima i probamo da vratimo otetu državu“, naveo je glumac koga Informer naziva licemernim jer je 2021. godine u hotelu u Nišu napao reditelja Predraga Antonijevića.

„Dragan Bjelogrlić poznat kao nasilnik, a druge naziva zverima“, piše tabloid za koji je glumac u izjavi rekao da je to bila njegova „odbrana časti na pogrešan način“.

Ovaj napad na Antonijevića ostao je prorežimskim medijima kao argument za diskreditaciju svakog Bjelogrlićevog političkog aktivizma. Slično Informeru, i Politika u ironičnom tonu konstatuje da „kad on bije, ne boli“.

„Glumac koji je uzor mnogim generacijama, nije imao nikakav problem sa osećajem odgovornosti pa se tako našao pozvanim da govori upravo protiv nasilja na protestu a sada i na predstavljanju inicijative Proglas“, piše Politika.

Kako bi ubedio čitaoce da su opozicioni lideri i aktivisti nasilni, Informer je manipulisao i izjavom lidera Novog DSS-a Miloša Jovanovića.

„Lider DSS Miloš Jovanović (...) preti da će opozicija napraviti haos u zemlji ako ne pobedi na izborima“, navodi se ispod naslova „OPOZICIJA: AKO IZGUBIMO ZAPALIĆEMO DRŽAVU“.

Paljenjem države, ipak, Jovanović nije zapretio, što se može čuti i u gostovanju na televiziji N1. On je naveo da SNS ima „kofere novca“ i može da vrši različite pritiske u vreme izbora, što će njegova stranka, kako je naveo, tretirati kao izbornu krađu.

„Mi ćemo tretirati kao izbornu krađu i posledično nećemo dozvoliti da se ona desi. Šta to znači? Protesti, ulica. Ljudi, dosta je što nema medija (...) Ako još preko svega toga oni nešto što bi bila pobeda opozicije na beogradskim ili republičkim izborima pokušaju da ukradu tako što će potkupljivati ljude, i ako neko poklekne, pa kako bih vam rekao, previše je za sve“, rekao je Jovanović.

Kao i u prethodnom slučaju i ovu temu je obradila i Politika na još manipulativniji način:

„Miloš Jovanović i voditeljka TV N1 se usaglasili: Da, sa Đilasom da rušimo Vučića“, iako to niko nije rekao u emisiji koju je vodila novinarka Danica Vučenić.

Informer je nešto prostora posvetio i opozicionom političaru i ekološkom aktivisti Aleksandru Jovanoviću Ćuti, koji je prekjuče bio među aktivistima koji su upali u hotel Metropol gde se održavao skup o rudnim i mineralnim resursima Srbije, i gde je bilo predstavnika stranih ambasada i kompanija.

„Ćuta ponovo pravio haos - lažni ekolog maltretirao učesnike panela o rudnim i mineralnim resursima Srbije“, piše ovaj tabloid i navodi da je Jovanoviću „nasilje u krvi“.

Nikakvog nasilja prema učesnicima, ipak, nije bilo, iako jeste bilo guranja sa pripadnicima obezbeđenja. Aktivisti su najpre održali protest ispred hotela i skandirali „Rio Tinto, marš iz Srbije“, a onda su ušli na konferenciju, prekinuli je i razvili transparente „Ko je ovde strani plaćenik“ i „Ne damo Jadar“. Okupljenim predstavnicima stranih kompanija zainteresovanih za rudarenje u Srbiji poručili da odu iz zemlje. Neki učesnici konferencije su napustili salu. Kako je sve to izgledalo možete videti ovde:

Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Politika
Opozicija
Izbori 2023
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK
  Makenzijeva 46, 11000 Beograd
  011 244 19 66
  info@raskrikavanje.rs