raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Vest
Vučićević otišao u zatvor, Simo Spasić ga sprečavao: „Nemoj, Dragane, ne ulazi u tamnicu“
 03.04.2023.   Milica Ljubičić i Marija Vučić
 Foto: Raskrikavanje
Poput pravog disidenta - prkosno i sa podignutom pesnicom - urednik Informera Dragan J. Vučićević danas je ušao u Okružni zatvor na izdržavanje šestomesečne kazne. Iako tamo odlazi svojom voljom jer neće da plati novčanu kaznu za vređanje Jugoslava Ćosića, Vučićević tvrdi da robija zbog izgovorene reči i borbe za slobodu. „Šestoro dece mi je ostalo kući, ja idem u zatvor za sve vas“, poručio je novinarima i upozorio ih da ova sudbina može i njih da zadesi. Najupečatljiviji sporedni lik u današnjem „igrokazu“ bio je Simo Spasić sa megafonom koji je došao da podrži „srpskog heroja Vučićevića“, a novinare i sudiju je proklinjao da im se „zatre seme i pleme“. Višednevna saga oko Vučićevićevog odlaska u zatvor kulminirala je kada je Spasić ispred ulaza razvukao lanac sa katancem ne dajući mu da prođe. „Nemoj, Dragane, života ti tvoga! Ne ulazi u tamnicu“, vikao je on, ali je Vučićević, nakon što je mirno odslušao taj mali govor, na kraju ušao u zatvor najavljujući da će tamo štrajkovati glađu.
Novinarske ekipe su već oko devet časova počele da se okupljaju ispred Okružnog zatvora u Bačvanskoj ulici u Beogradu, iščekujući Vučićevićev dolazak. Urednik Informera je, naime, dan pre toga pozvao medije da dođu kako bi se obratio javnosti i poslednji put pred odlazak na šestomesečnu robiju, o kojoj je pričao prethodnih desetak dana u nebrojenim TV gostovanjima i u svom tabloidu.

Ispred zgrade zatvora je već čekao Simo Spasić sa svojim megafonom, inače osuđeni silovatelj i čovek koji dolazi na opozicione i aktivističke skupove da bi ih vikanjem i vređanjem opstruisao. Ovde je, u majici sa natpisima „N1 junaci zlog doba“ i „Žene u crnom ratne-posleratne profiterke“, došao da pruži podršku Draganu Vučićeviću, koga je nazvao srpskim herojem i dobrim i poštenim čovekom.

   Foto: Raskrikavanje


Pored su stajali pripadnici Pokreta Dveri sa transparentimima „Konačno na pravom mestu“, „Izdrži do kraja“, „Vučko, stižu i Vučići“. Došli su da pruže drugu vrstu podrške.

„Došli smo da podržimo Vučićevića da dođe na pravo mesto, u zatvor“.

Oko pola deset, kolima je stigao i urednik Informera. Noseći malu crnu torbu sa stvarima, raspoložen i sa osmehom stao je pred kamere.

   Foto: Raskrikavanje


„Kao što sam rekao da ću ići u zatvor, evo idem u zatvor“.

Potom je, predstavljajući sebe kao disidenta i borca za ideale, rekao: „Idem u zatvor za sve vas“, pokazujući prstom na novinare oko sebe.

„Šestoro dece mi je ostalo kući, ja idem u zatvor. Koliko god vi sad mislili da sam lud, ja idem u zatvor za sve vas jer svako (...) može ovako da ode u zatvor zbog toga što je nešto napisao na Tviteru, a što će neki sudija da protumači kao uvredu“, kazao je Vučićević ponavljajući da je u stvari osuđen za „verbalni delikt, upakovan u mašnicu krivičnog dela uvrede koje ne sme da postoji“.

Na pitanje novinarke Raskrikavanja da, ako već tvrdi da je odlazak u zatvor ugrožavanje sloboda, zašto onda dobrovoljno odlazi umesto da jednostavno plati kaznu, Vučićević je odgovorio: „Tumačite to kako god hoćete, ovo je moj čin protesta“.

   Foto: Raskrikavanje


„Idem u zatvor zato što neću da platim i neću da se povinujem nezakonitoj presudi. Neću da pristanem na političke procese. Meni sude politički i ne samo meni“, rekao je.

Najavio je da će odmah po ulasku stupiti u štrajk glađu do ispunjenja dva zahteva - revizije sudskog postupka, kao i pokretanja inicijative da uvreda više ne bude krivično delo.

Nakon tog obraćanja novinarima, Vučićević je polako krenuo ka portirnici zatvora, ali je usledilo nekoliko malih „drama“.

Najpre se dogodio incident kada mu je jedan od članova Dveri pružio sapun rekavši da će mu „biti potreban“, nakon čega su ušli u kratku raspravu. Sve to je isprovociralo i Vučićevićevog sina koji je krenuo ka Dverjanima, ali ga je Vučićević zaustavio i zagrlio, rekavši mu da „ne naseda na provokacije jer oni to i hoće“. Potom se pozdravio sa suprugom i prijateljima, među kojima je bio i naprednjak Zoran Babić, pa krenuo ka ulazu u zatvor.

Usledila je druga mala drama i poslednja „prepreka“ pred Vučićevićev dugo najavljivani odlazak iza rešetaka. Njegovu predaju je, naime, pokušao da spreči Simo Spasić koji je ispred prijavnice zatvora raširio lanac sa katancem rekavši mu da može da preskoči lanac ili da odustane od zatvora, a zatim ga molio da „ne ulazi u tamnicu“.

„Nemoj, Dragane, života ti tvoga! Nisi zaslužio! Ti si pošten čovek, domaćin, otac šestoro dece, nisi ratni zločinac, nisi kriminalac! Taj koji te je osudio, da mu se zatre i rod i porod“, proklinjao je Spasić mlatarajući rukama. Zatim je počeo da uzvikuje: „N1, Jugoslav Ćosić, šiptarski UČK plaćenici“ i prokleo novinare im se „zatre seme i pleme“.

„Da vi novinari N1 i Nove SS divizije znate kako je na robiji sa narkomanima, ne biste likovali i radovali se“, rekao je Spasić koji je i sam bio na višegodišnjoj robiji zbog silovanja.

   Foto: Raskrikavanje


Vučićević je mirno stajao pred njim dok je Spasić držao govor, a onda je tražio da ga pusti da prođe, što je Spasić na kraju i uradio. Urednik Informera je dao dokumenta na prijavnici a onda ušao u zatvor sa podignutom pesnicom.

Vučićevićeve manipulacije činjenicama

Dragan J. Vučićević je krajem prošle godine pravosnažno osuđen za krivično delo uvrede novčanom kaznom od 200.000 dinara, po privatnoj tužbi novinara Jugoslava Ćosića. On je tužio Vučićevića jer ga je urednik Informera na Tviteru nazivao „slugom tajkunsko-mafijaške hobotnice“,„šiptarskim plaćenikom“ i optuživao ga da „obavlja poslove za prljav keš“.

Krivični zakon, po kome je osuđen, za uvredu predviđa novčanu kaznu, a ne zatvor. Po zakonu, međutim, ko ne može ili neće da plati novčanu kaznu, ona mu se automatski zamenjuje zatvorskom, što je upravo slučaj i ovde.

Osim što uporno netačno tvrdi da je osuđen zbog verbalnog delikta, Vučićević se zalaže i za dekriminalizaciju uvrede. On, međutim, ne spominje da novinar ne može biti osuđen za uvredu ukoliko iznosi ozbiljnu i argumentovanu kritiku, ali može ukoliko nekog namerno omalovažava.

Vučićević je inače svoj odlazak u zatvor najavljivao danima unazad, kako na prorežimskim televizijama tako i na naslovnim stranama Informera. Odlazak u zatvor ovog samoproklamovanog disidenta pokušavao je da spreči lično predsednik države Aleksandar Vučić.

„Molio sam ga da ne ide u zatvor. Rekao sam mu, uplatiću ja, nije problem, to mi je jedna plata, ali je on rekao da mu je to važno jer hoće da dokaže svoje principe“, rekao je Vučić pre nekoliko dana.

Iako je na sastancima sa državnicima regiona u Veroni, predsednik je i nakon jutrošnje drame našao vremena da se još jednom zauzme za svog prijatelja. Rekao je da „nije pravedno“ da on izdržava zatvorsku kaznu i netačno sugerisao da Vučićević robija jer „drugačije misli“.

„Šestoro dece, Dragane, imaš. Ja mislim da on ima obavezu prema svojoj deci da izađe i brine o njima. To je važnije nego da svima nama otvara oči kakav nam je sistem i koliko licemerja ima“, rekao je Vučić na Pinku pozivajući advokata ili suprugu Vučićevića da plate kaznu kako bi on izašao iz zatvora.
    
Dragan J. Vučićević
Okružni zatvor
Informer
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK
  Makenzijeva 46, 11000 Beograd
  011 244 19 66
  info@raskrikavanje.rs