raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Najnoviji članci
  Lažna vest
Ovo nisu Veljko Belivuk i njegova ekipa, već statisti na snimanju serije „Tajkun“

Snimak trojice muškaraca kojima se vide samo oči, u crnim uniformama i sa puškama, dok u automobilu slušaju Cecinu pesmu „Nevaljala“, pojavio se u nekim domaćim medijima koji tvrde da su na njemu nedavno uhapšeni vođa navijačke grupe Principi Veljko Belivuk i članovi njegove ekipe. I dok tabloidi kažu da se ne zna gde je i kada ovaj snimak nastao, Raskrikavanje je to uspelo da ustanovi: nastao je krajem 2019. godine na snimanju domaće serije „Tajkun“, a muškarci na snimku su statisti u pauzi višečasovnog snimanja.

09.02.2021.
  Vest
Analitičar tabloida suflirao načelniku UKP-a šta da kaže u emisiji

Sinoć su u emisiji Hit Tvit na TV Pink o slučaju hapšenja vođe navijačke grupe „Principi“ Veljka Belivuka i njegove grupe diskutovali analitičar Božidar Spasić, čest sagovornik provladinih tabloida, načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Bogdan Pušić i urednik Informera Dragan J. Vučićević. I dok je Pušić više ćutao nego što je govorio, Vučićević i Spasić su vodili glavnu reč, analizirali prikazane snimke i iznosili informacije iz istrage. Načelnik UKP-a je uglavnom klimao glavom, a čak mu je u jednom trenutku Božidar Spasić polutiho sugerisao šta sledeće da kaže.

08.02.2021.
  Vest
Raskrikavanje dobitnik nagrade PC Press-a za najbolji Tviter nalog

Časopis PC Press dodelio je portalu Raskrikavanja godišnju nagradu za najbolji Tviter nalog. Ovaj časopis svake godine dodeljuje 50 nagrada portalima, aplikacijama i nalozima na društvenim mrežama u Srbiji za „najbolje onlajn stvari u Srbiji“ u različitim kategorijama.

05.02.2021.
  Vest
Odbrana u slučaju Ćuruvija: Mnogi svedoci suvišni, nisu rekli ništa

Ponovljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, traje već treći dan zaredom. Advokati optuženih pripadnika Državne bezbednosti danas su komentarisali iskaze nekih svedoka u ovom postupku, navodeći da nije jasno zašto ih je tužilaštvo predložilo s obzirom da ništa nisu znali o ubistvu, te su ih nazvali „suvišnim“. U ovoj fazi postupka tužilaštvo i odbrana komentarišu same svedoke i istinitost njihovih svedočenja, a danas se diskutovalo o prvih deset, od 108 koliko ih je ukupno.

04.02.2021.
  Vest
Slučaj Ćuruvija: Sud odbio zahtev odbrane da izbaci svedočenja „zemunaca“

U današnjem nastavku suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije sud je odbio predlog odbrane da iz dokaza izbaci iskaze niza svedoka, između ostalih i pripadnika zemunskog klana - Milorada Ulemeka Legije, Dejana Milenkovića Bagzija i braće Simović. Svedočenje Legije je za tužilaštvo važno jer je tvrdio da je lično čuo od sada prvooptuženog Radomira Markovića da su upravo radnici DB-a ubili Ćuruviju, a Legijine reči su potvrdili i ostali „zemunci“. Svoju odbranu danas je iznosio i četvrtooptuženi nekadašnji radnik DB-a Ratko Romić koji tvrdi da je ovaj proces montiran.

03.02.2021.
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Optuženi tvrde da država nije imala razloga da ga ubije

Nakon tromesečne pauze, danas je nastavljeno ponovljeno suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, i to tako što su svoju odbranu danas iznosili optuženi Radomir Marković i Milan Radonjić. Obojica su negirala krivicu tvrdeći da Državna bezbednost jeste pratila ovog novinara nekoliko meseci pre ubistva, ali da ga nije i ubila. Kako kažu, nije praćen zbog svog kritičkog pisanja nego zbog svojih kontakata.

02.02.2021.
  Vest
Završne reči na suđenju za paljenje kuće novinara, tužilac traži osam godina zatvora za Simonovića

Na današnjem suđenju bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića najzad se došlo do završnih reči. Svoje izlaganje danas je imao tužilac Predrag Milovanović, advokatica novinara Ana Matić, i oštećeni - Milan Jovanović i njegova supruga. Tužilac je zatražio osam godina zatvora za Simonovića, što je maksimalna moguća kazna za ovo krivično delo. Sam početak suđenja je bio haotičan - za samo nekoliko sati sudija je odbio četiri zahteva za izuzeće koje je odbrana podnela, a bilo je više verbalnih okršaja sudije i advokata.

01.02.2021.
  Manipulisanje činjenicama
EU nije zabranila izvoz vakcina, niti preti Srbiji

„KORONA LUDILO - EU ZABRANILA IZVOZ VAKCINA, A NAMA PRETE ZBOG KINEZA“ - glavna je tema današnje naslovne strane tabloida Informer. Tvrde da je EU zabranila izvoz vakcina, a da sa druge strane preti Srbiji zbog uvoza Sinofarm vakcine iz Kine. Međutim, ništa od toga nije tačno.

27.01.2021.
  Vest
FATF: Neosnovano češljanje računa organizacija i novinara

Šest meseci nakon što je javnost saznala za namere Uprave za sprečavanje pranja novca da „češlja“ račune brojnih javnih ličnosti, nevladinih organizacija i medija, reagovao je i FATF - međudržavno telo za sprečavanje pranja novca rekavši da je takva provera bila bez osnova. Prethodno su isto to zaključili i eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava - da Srbija zloupotrebljava zakone protiv terorizma da potkopava i ograničava rad nevladinog sektora.

26.01.2021.
  naredni članci
prethodni članci  
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: