raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
  Pristrasnost
Izvorni članak objavljen je 10.11.2023. (Alo)
Fotografija stara četiri i po godine u Alo-u i Novostima: „Opozicija bleji u kafani“
 10.11.2023.   Marija Vučić
 Foto: Raskrikavanje
„Dok se Aleksandar Vučić bori za interese Srbije u Parizu, u jednoj lokalnoj birtiji okupila se fina ekipa, sve crnji od crnjeg“, piše danas sajt Alo-a ispod selfija na kojem su glumac i nekadašnji lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović i lideri SSP-a i Dveri Dragan Đilas i Boško Obradović. Ovo druženje u kafani, međutim, desilo se u martu 2019, a fotografija je još tada objavljivana po medijima. U međuvremenu su shvatili da su objavili bajatu fotografiju ali su tekst samo neznatno izmenili, umesto da ga povuku uz izvinjenje. Slične tvrdnje objavio je posle njih i portal Večernjih novosti, kao i sajt B92.
Anonimni novinar portala Alo iskoristio je već objavljenu fotografiju iz marta 2019. godine za aktuelnu tabloidnu kampanju protiv opozicije uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 17. decembar.

Svega nekoliko sekundi guglanja je trebalo za potvrdu da je fotografija bajata, ali novinaru nije bilo sumnjivo ni najočiglednije - to što Sergej Trifunović već tri godine nije na čelu PSG-a i ne bavi se politikom. Napisao je da „Boško, Đilas i Sergej bleje u kafani i dogovaraju se da ruše državu“.

„Dok se Aleksandar Vučić bori za interese Srbije u Parizu, u jednoj lokalnoj birtiji okupila se fina ekipa, sve crnji od crnjeg“, navodi se u nepotpisanom tekstu.
   
Vučić je, inače, ovih dana na Pariskom mirovnom forumu gde bi sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kako je sam najavio, trebalo da razgovara i o odnosima sa Prištinom.

Prva verzija teksta Alo-a je ostala sačuvana u privremenoj memoriji Gugla. Nakon što su, po svemu sudeći, shvatili da se ovo druženje dogodilo pre četiri i po godine, iz teksta su izbacili samo prvu rečenicu o Vučiću. Umesto nje, sada na početku stoji konstatacija da „suprotne politike padaju u vodu kada se sedne u kafanu“, ali sve drugo je ostalo isto.

I iz nove verzije teksta čitalac može da zaključi samo jedno - da je ovaj selfi nastao upravo ovih dana, budući da nigde nije napomenuto da je reč o staroj fotografiji.

Slične tvrdnje objavile su i Večernje novosti sat vremena nakon Alo-a:

„SMEJU SE I SMIŠLJAJU KAKO DA RUŠE DRŽAVU: Boško, Đilas i Sergej na druženju u kafani (FOTO)“, glasi naslov teksta Večernjih novosti.

Informacije koje su im se našle na sajtu nisu proveravali ni u B92. Tekst je naslovljen sa „Sastali se Obradović, Đilas i Trifunović; Mediji: Dogovaraju se kako da ruše državu“, a kao izvor naveden je Alo.

Fotografiju je, inače, početkom marta 2019. godine na svom Tviteru objavio sam Sergej Trifunović, tada aktuelni predsednik opozicionog Pokreta slobodnih građana.

I tada su je tabloidi poput Informera, Republike i Kurira koristili za obračun.

Konteksta radi, u periodu kada je fotografija nastala, opozicione stranke u Srbiji, iako ideološki raznolike, tesno su sarađivale. Tada je bio aktuelan široki blok „Savez za Srbiju“, sastavljen od brojnih partija i pokreta koje je ujedinjivala borba protiv vlasti Srpske napredne stranke. Pod istim kišobranom su se tako našli Dragan Đilas, Vuk Jeremić (Narodna stranka), Zoran Lutovac (DS), Boško Obradović (Dveri), Borko Stefanović (Levica Srbije) itd.

Trifunovićev Pokret slobodnih građana se nije formalno priključio Savezu za Srbiju, ali je dao podršku.

Istovremeno, tih meseci su se odvijale i ulične demonstracije „1 od 5 miliona“ u kojima je učestvovao i Savez za Srbiju. Neki od lidera (Đilas, Obradović, Stefanović, Tadić, Jeremić) su bili na čelu kolone i kada su u martu 2019. godine su upali u zgradu RTS-a tokom jednog od protesta.
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Večernje novosti
 B92
Opozicija
Izbori 2023
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK
  Makenzijeva 46, 11000 Beograd
  011 244 19 66
  info@raskrikavanje.rs