raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Greška
  Satira i humor
Izvorni članak objavljen je 18.05.2020. (NIN)
Satirični tvit završio u NIN-u kao izjava Zlatibora Lončara
 18.05.2020.   Marija Vučić
 Foto: Raskrikavanje
Nedeljnik NIN je u izdanju od 14. maja „citirao“ ministra zdravlja Zlatibora Lončara: „Ne razumem ove napade na Danila, pa svaki čovek sigurno ima neku fotografiju na kojoj oduševljeno grli nekog pevača ili sportistu ili vođu kriminalnog klana“. Lončar, međutim, ovo nije rekao, a njegova navodna izjava potiče sa satiričnog naloga na tviteru. Glavni i odgovorni urednik ovog nedeljnika Milan Ćulibrk za Raskrikavanje kaže da je napravljena greška i da će se zbog nje izviniti čitaocima.
„Izjava“ je objavljena na poslednjoj strani, u rubrici „Misli“, zajedno sa izjavama drugih političara.

   

Ova Lončarova izjava je, međutim, izmišljena i potiče sa satiričnog naloga na Tviteru „Slobodan Milošević“ od 5. maja.

   

Na samom ovom nalogu stoji da je reč o parodiji i satiri.
   


Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk je za Raskrikavanje objasnio da je novinar uzeo „izjavu“ sa Tvitera bez provere.

„To je nešto što se ne radi, naročito ako pokušavate da poštujete profesionalne standarde kao što ih mi poštujemo. Napravljena je neoprostiva greška i zbog toga ćemo se izviniti čitaocima“, navodi Ćulibrk za Raskrikavanje.

Ovaj tvit je, inače, napisan nakon KRIK-ovog istraživanja „Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države“ od 5. maja. U njemu je između mnogih drugih stvari objavljena i fotografija predsednikovog sina Danila Vučića u društvu čoveka koji se, kako piše KRIK, u policijskoj bazi vodi kao pripadnik kriminalnog kavačkog klana.

Odmah nakon objavljivanja teksta usledili su napadi na KRIK, što od tabloida, što od političara vladajuće stranke, koji su tvrdili da je jedini cilj teksta da se Danilo Vučić „kriminalizuje“.

U tvitu se aludira na to što sam Lončar ima zajedničku fotografiju sa kriminalcem, odnosno sa bivšim vođom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem.
   
NIN
Zlatibor Lončar
Tviter
KRIK
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK
  Makenzijeva 46, 11000 Beograd
  011 244 19 66
  info@raskrikavanje.rs