raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Dezinformacija
Izvorni članak objavljen je 08.02.2024. (Tanjug)
Tanjug pogrešno izvestio da EP nije uslovio novčanu pomoć Srbiji
 08.02.2024.   Stefan Kosanović
 RKK
Poslanici Evropskog parlamenta (EP) su danas usvojili rezoluciju kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage o neregularnostima na decembarskim izborima u Srbiji. Ako se dokaže kršenje vladavine prava, poslanici predlažu obustavu finansijske podrške Srbiji od strane Evropske unije. Novinska agencija Tanjug je prenela da je „EP usvojio rezoluciju o Srbiji, ali ne i uslovljavanje finansijske pomoći”, a zatim svoj tekst posle 10-ak minuta ispravila. Portal K1 preuzeo je prvobitnu Tanjugovu vest sa pogrešnim naslovom, a do objavljivanja ovog teksta ga nije ispravio.
Danas izglasana rezolucija Evropskog parlamenta dosta je kritična prema sadašnjim vlastima u Srbiji. U njoj se navodi da Srbija nije ispunila svoje obveze i u zemlji sprovela slobodne i poštene izbore. Među nepravilnostima koje evroparlamentarci navode u tom dokumentu su kršenje tajnosti glasanja, grupno glasanje, manipulacije registracijom birača, falsifikovanje potpisa, napadi srpskih zvaničnika na posmatrače izbora, među kojima su i poslanici EP.

Rezolucijom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage o neregularnostima na decembarskim izborima u Srbiji. Očekuje se da će završni izveštaj Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) biti objavljen u narednim nedeljama.

Zbog „teških kršenja vladavine prava” poslanici EP u rezoluciji pozivaju i na obustavu finansijske podrške Srbiji od strane Evropske unije.

Međutim, upkos tome nekadašnja državna agencija Tanjug je prvobitno izvestila da je „EP usvojio rezoluciju o Srbiji, ali ne i uslovljavanje finansijske pomoći”. Svoj tekst su korigovali u roku od 10-ak minuta i ispravno ga naslovili sa „EP usvojio Rezoluciju o Srbiji, predloženo i uslovljavanje finansijske pomoći”. Portal K1 preneo je originalnu verziju teksta, sa pogrešnim naslovom i do pisanja ovog teksta ga nije ispravio.

U keš memoriji internet pretraživača Gugl i Bing i dalje postoji originalna verzija teksta agencije Tanjug.

U današnjoj rezoluciji evroposlanici su rekli i da su izbori pali „ispod očekivanih standarda za zemlju kandidata za članstvo u EU”, a da je razlog tome uporna i sistemska zloupotreba isntitucija i medija od strane aktuelnog predsednika kako bi stekao nepravednu prednost.

Istaknuto je i to da nema institucionalnog odgovora na navodne manipulacije, kao ni sankcija za prestupnike. Osuđeno je i neetičko izveptavanje i dezinformisanje, kao i nedostatak medijskog pluralizma u Srbiji.

Agencija Tanjug danas je u vlasništvu pevača Željka Joksimovića, Manje Grčić i Radoice Milosavljevića, biznismena iz Kruševca koji u svom vlasništvu ima brojne medije i blizak je vlastima Krajem 2020. godine Vlada Srbije je odobrila da se firmi „Tačno” dodeli na korišćenje Tanjugov logo, slogan i deo arhive za narednih 10 godina. Nacrtom ugovora do koga je tada došlo Raskrikavanje, predviđeno je i da firma „Tačno” preuzme stotinak zaposlenih u Tanjugu.

Portal i televizija K1 takođe su u vlasništvu porodice Joksimović.
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 K1
Tanjug
Evropski parlament
Rezolucija
Srbija
Uslovljavanje
Finansijska pomoć
Evropska unija
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK
  Makenzijeva 46, 11000 Beograd
  011 244 19 66
  info@raskrikavanje.rs