raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Odbrana u slučaju Ćuruvija: Mnogi svedoci suvišni, nisu rekli ništa
04.02.2021.    Marija Vučić    Milan Radonjić (prvi sleva) i Ratko Romić (drugi sleva) nakon jednog od prethodnih suđenja; Foto: Raskrikavanje
Ponovljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, traje već treći dan zaredom. Advokati optuženih pripadnika Državne bezbednosti danas su komentarisali iskaze nekih svedoka u ovom postupku, navodeći da nije jasno zašto ih je tužilaštvo predložilo s obzirom da ništa nisu znali o ubistvu, te su ih nazvali „suvišnim“. U ovoj fazi postupka tužilaštvo i odbrana komentarišu same svedoke i istinitost njihovih svedočenja, a danas se diskutovalo o prvih deset, od 108 koliko ih je ukupno.
Od istrage ubistva 2001. godine do danas saslušano je 108 svedoka - nekadašnjih radnika Državne bezbednosti, policajaca, ljudi iz okruženja Slavka Ćuruvije itd. Za mnoge od njih danas je advokatica okrivljenih pripadnika DB-a Milana Radonjića i Ratka Romića, Zora Dobričanin Nikodinović, rekla da su bili „apsolutno suvišni“.

„Nismo došli ni do jednog svedoka koji je mogao da kaže ko je ubio Ćuruviju, niti je bilo ko od njih mogao da kaže da su ovde okrivljeni imali bilo kakve veze s tim“, rekla je ona.

S njom se složio i Vladimir Marinkov, branilac prvooptuženog Radomira Markovića, nekadašnjeg šefa DB-a.

Danas je teklo izjašnjavanje o svedočenjima prvih desetoro svedoka - između ostalog Ćuruvijine ćerke Jelene, partnerke Branke Prpa koja je i jedini očevidac ubistva, kao i nekih radnika DB-a.

Odbrana je najviše pažnje poklonila svedočenjima Branke Prpa i Stevana Nikčevića koji je u vreme ubistva bio zamenik sada okrivljenog Milana Radonjića, a tada načelnika beogradskog centra DB-a.

Upravo je Nikčević jedan od najbitnijih svedoka za tužilaštvo jer je izneo niz razloga zbog kojih je, po njegovim rečima, ovo praćenje Ćuruvije bio drugačije od svih ostalih, čime je bacio svetlo sumnje na okrivljene radnike DB-a. Na primer, naveo je da je Radonjić, po čijem je nalogu Ćuruvija praćen, tražio da ga agenti na terenu o kretanju novinara obaveštavaju iz „sekunda u sekund“, što je Nikčević okarakterisao kao neuobičajeno u odnosu na generalnu praksu. Neobično je bilo i to, svedočio je on, što se Radonjić kao načelnik beogradskog centra uopšte toliko interesovao za Ćuruvijino kretanje.

Odbrana je danas dovela u pitanje istinitost njegovih reči. Između ostalog, advokati su izneli da je Nikčević u jednom momentu smenjen iz DB-a i da je zato bio „kivan na Radomira Markovića i Milana Radonjića“, te da su njegovi stavovi, smatra odbrana, krajnje subjektivni i ne treba im se verovati.

„Ovo je jedan od svedoka koji vas je lagao“, rekao je danas pred sudom Milan Radonjić.

Odbrana se osvrnula i na svedočenje Branke Prpa. Naveli su da njen iskaz zapravo ide odbrani u prilog, jer je ona jedini očevidac ubistva, a nije prepoznala sada okrivljene Romića i Kuraka kao ubice. Ona je, naime, tokom istrage opisala ubicu kao izrazito bledog, a taj opis nije odgovarao ni Romiću ni Kuraku. Kasnije je Prpa pozvana i na prepoznavanje mogućeg ubice, gde je pokazala na fotografiju Luke Pejovića, kriminalca koji je ubijen u decembru 2000. godine. Rekla je da je Pejović najviše podseća na ubicu.

Tužilaštvo u optužnici ističe da Prpa nije sa stoprocentnom sigurnošću prepoznala Pejovića, ali odbrana smatra da nije ni morala, jer svakako njen opis ubice ne odgovara opisu Kuraka i Romića koji su, prema optužnici, izveli ovo ubistvo. Osim toga, Prpa je istakla da je videla jednog počinioca, a u optužnici se tvrdi da ih je bilo dvojica.

„To je suviše mali pasaž (u kome je Ćuruvija ubijen, prim. aut) da u njemu mogu da budu dve osobe a da se to ne primeti“, navela je danas Zora Dobričanin Nikodinović.

Ovo je, inače, faza postupka u kojoj se izvode dokazi, i to najpre kroz osvrte na svedočenja, a potom i na pisanu dokumentaciju. Sudija Snežana Jovanović je više puta opomenula prisutne u sudnici da ne analiziraju detaljno svedočenja svih svedoka, jer se to radi u završnim rečima, već da se sada stavljaju samo koncizne, generalne primedbe na njih.

Drugim rečima, kako je objasnila, nema citiranja i analize njihovih tvrdnji, već se daje generalna ocena verodostojnosti i istinitosti njihovih svedočenja, načina izlaganja, kao i same ličnosti i karaktera svedoka.

„Ovo vas molim imajući u vidu broj svedoka, kako bismo bili operativni“, navela je ona.

U nastavku suđenja biće komentarisani iskazi i ostalih svedoka, a potom će se preći na komentarisanje pisane dokumentacije. Idući pretres zakazan je za 1. mart, a nije poznato još koliko će vremena biti potrebno za završetak ovog procesa.

Podsetimo, reč je o ponovljenom sudskom postupku, nakon što je prva presuda - kojom su četvorica radnika DB-a osuđena na 100 godina zatvora - u junu prošle godine oborena na Apelacionom sudu.

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, optužen da je po nalogu vlasti organizovao ovo ubistvo, šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i radnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji su optuženi kao saizvršioci. Prema optužnici, Kurak je pucao u Ćuruviju, a Romić je udario Branku Prpa koja je od udarca pala na zemlju. Kurak je trenutno u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Detaljnije o svemu tome čitajte ovde.
  Vest
Završne reči u slučaju Ćuruvija, tužilac traži ukupno 160 godina zatvora
Danas je u Višem sudu u Beogradu počelo „finale“ ponovljenog suđenja za ubistvo novinara Slav...
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije ulazi u završnicu, odbijen zahtev odbrane da se dokazi donesu u sudnicu
Na današnjem suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije došlo se do samog kraja faze u kojoj su...
  Vest
Ponovo isključena javnost sa suđenja za ubistvo Ćuruvije
Današnji nastavak suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije odvija se iza zatvorenih vrata - sudsko ve...
Slavko Ćuruvija
Suđenje
Državna bezbednost
Ubistvo novinara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: