raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Dezinformacija o srpskim matematičarima preplavila medije
21.03.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Vest staru godinu dana da je matematičar Dejvid Loren na CNN-u navodno nahvalio srpske đake ovih dana objavili su brojni vodeći mediji, između ostalih i N1, Danas, RTS koji su kao izvor naveli FoNet. Iz ove agencije za Raskrikavanje potvrđuju da su načinili grešku i da im izvor nije bio CNN.
Kako je juče pisalo Raskrikavanje, pojedini domaći mediji su reciklirali priču o tome kako je izvesni matematičar Dejvid Loren, gostujući na CNN-u, rekao da „Srbija ima najpametniju omladinu na svetu”. Prorežimski tabloid Informer je ovim navodnim izjavama starim godinu dana priložio i fotografiju ovog matematičara, iako se na njoj zapravo nalazi novinar Džejk Taper.

Vest o gostovanju, koje novinari Raskrikavanja nisu uspeli da pronađu ni na sajtu CNN-a ni pretragom Interneta, juče je tokom dana objavila i agencija FoNet. Od nje su je preuzeli i ugledni mediji, poput N1, RTS-a i Danasa.

Međutim, novinarka FoNeta Jadranka Stanimirović koja je pisala tekst, priznaje da je napravila propust. Izvor joj, kako navodi, nije bio CNN već drugi mediji.

FoNet je bio u nizu prevarenih. Nisam preuzela to sa Informera ili Sputnika, preuzeli smo sa drugih sajtova, net.hr, vijesti.in.rs, nezavisne.com, a takođe sam i u takozvanom telegraf.co.uk videla tekst na engleskom. Nisam znala da je i to podvala. Previd je što nisam videla srpski izvor”, kaže ona.

Tekst na engleskom ne potiče sa britanskog Telegrafa (telegraph.co.uk), već sa domena telegraf.co.uk, koji vodi na englesku verziju stranice domaćeg Telegrafa (telegraf.rs).

Ovaj sajt je kao izvor za sporni tekst, osim Informera, naveo upravo telegraf.co.uk, odnosno sopstveni sajt koji “zvuči” kao britanski.

Domen telegraf.co.uk registrovala je kompanija Internet group koja je izdavač portala Telegrafa (telegraf.rs).

Kako je pisao BIRN u Media Ownership Monitor, portal je formalno u vlasništvu Srećka Miodragovića “ali je u široj javnosti poznato da je pravi vlasnik srpski biznismen Veselin Jevrosimović”. Jevrosimović je vlasnik i predsednik kompanije „ComTrade“.
  Dezinformacija
Informer reciklira stare priče i podmeće lažne fotografije
Dnevni list Informer u štampanom izdanju od utorka „reciklirao” je priču o tome kako je izvesn...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
  Vest
Ivan Ivanović: Blic TV mi daje više prostora
Ivan Ivanović je u razgovoru za Raskrikvanje potvrdio da na jesen prelazi na Blic TV. Kaže kako su...
Nauka
Matematika
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: