raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
BG centar za ljudska prava: Stanje u medijima se pogoršava
23.03.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Tokom 2017. godine pojačani su pritisci na novinare, napadi na medijske radnike, vređanja i nezadovoljavajuća sudska zaštita novinara, a većina organizacija se slaže da se stanje u medijima u Srbiji pogoršava, pokazuje godišnji izveštaj Ljudska prava u Srbiji 2017 Beogradskog centra za ljudska prava.
Kako se navodi u delu izveštaja o medijskim slobodama, ovakvo stanje su konstatovale i brojne organizacije kao što su Freedom House, Amnesty International, Evropska komisija za zaštitu novinara u krivičnom zakonu, kao i domaći posmatrači poput Grupe za slobodu medija.

S druge strane, predstavnici vlasti tvrde da pritisci na novinare ne postoje, a da su pojedini mediji koji kritički izveštavajuo negativnim pojavama u društvu u službi stranih sila i interesa i da im je cilj rušenje vlasti a ne profesionalno i objektivno informisanje”, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se konstatuje da je problem bezbednosti novinara i izostanak efikasnih postupaka jedan od ključnih problema koji ponavljaju gotovo svi domaći i međunarodni izveštaji.

Novinari koji su napadnuti često nemaju isti tretman što se moglo videti iz reakcija predstavnika vlasti kada su povređene dve novinarske TV Pink… Zvaničnici i provladini mediji su obavestili javnost da su novinarke pretrpele teške telesne povrede, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ih je posetio u Urgentnom centru, napadač je uhapšen… Međutim, sudski veštak je konstatovao da su u pitanju lake telesne povrede posle čega su probladini mediji njega i Danas, koji je o tome pisao, optužili da podržavaju nasilje nad novinarima provladinih medija…”, navodi se u dokumentu.

Kao jedan od problema navedena je i Medijska strategija sa čijim se donošenjem kasni skoro godinu i po dana i koju izrađuje radna grupa u krnjem sastavu, nakon što su je napustili predstavnici svih reprezentativnih strukovnih udruženja.

Problemi postoje i u oblasti projektnog sufinansiranja u kojoj se od 2015. godine “ništa bitno ne menja”.

Problemi su uočeni u svim fazama procesa sufinansiranja, počevši od izostanka bilo kakve analize potreba za određenim (nedostajućim) medijskim sadržajima od javnog interesa, pa preko samog raspisivanja konkursa, do rada stručne komisije i odluke o dodeli sredstava, pa na kraju i izostanka objektivne evaluacije ostvarenosti javnog interesa, te nedostatka efikasnih nadzornih mehanizama i sankcija za zloupotrebe”, konstatuje se u izveštaju.

Izveštaj se osvrće i na kontroverzni REM koji se “utopio u sveopšte sivilo medijske scene u 2017. godini”. Njegov legitimitet je, kao se navodi, upitan, budući da Savet REM-a funkcioniše u krnjem sastavu, i da ova institucija ima “nejasan položaj u pravnom sistemu, kao telo koje levitira između organa uprave i nezavisnog regulatora”.

Podseća se da tokom 2017. godine nije bilo sistemskog monitoringa poštovanja zakona u elektronskim medijima tokom kampanje za predsedničke izbore, što je posledica “temeljnog višegodišnjeg urušavanja nezavisnosti regulatora, koja ima delimično uzrok u regulativi, ali više u nepostojanju suštinske želje da ovo telo dobije zaista nezavistan položaj od centara političke i ekonomske moći.

Ceo izveštaj možete pročitati ovde.
  Manipulisanje činjenicama
Još dva miliona evra za „Kip lajt“
Dok ovih dana radnici postavljaju novogodišnju rasvetu koja će, prema rečima čelnika grada, biti...
  Dezinformacija
Kada bitka za dečije živote preraste u obračun
U članku „Sergej mulja sa novcem za bolesnu decu“ novinari Srpskog telegrafa tvrde da Fo...
  Manipulisanje činjenicama
Suđenje Šariću: Medijskim manipulacijama do alibija
Naizgled običan svedok odbrane na poslednjem ročištu na suđenju Darku Šariću dobio je zanimlji...
Beogradski centar za ljudska prava
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: