raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
  Pristrasnost
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 04.10.2017. (Informer)
Informer otkrio da u čokoladnoj bananici nema banane
12.12.2017.    Vesna Radojević    Foto: www.atlantic.hr
Senzacionalističkim naslovom Informer u tekstu objavljenom početkom oktobra najavljuje veliko otkriće „trgovačke manipulacije” - Štarkova bananica nema ni trunku banane. U istom tekstu, međutim, novinari sami sebe demantuju tvrdeći da se banana i ne nalazi na spisku sastojaka na deklaraciji ovog proizvoda. Ovo je, inače, samo poslednji od mnogih tekstova kojima tabloidi u poslednje vreme napadaju „Atlantik grupu”, vlasnika brenda čoko „Bananica“.
Informer navodi:
Otkrili smo strašnu trgovačku manipulaciju - Štarkova bananica bez trunke banane!   1  
1
Ovim naslovom tabloid Informer uverava svoje čitaoce da je kompanija koja proizvodi „Štark” bananice obmanula potrošače da se one prave od banane. Na deklaraciji bananice „Štark” međutim nikada nije ni bilo naznačeno da se pravi od banane.
Ovaj slatkiš dobio je ime prema svom obliku banane, kako je „Atlantik grupa“, vlasnik brenda „Štark“ bananica, odgovorila redakciji RasKRIKavanja.

“Penasti desert dobio je ime isključivo zbog karakterističnog oblika, a ne zato što u svom sastavu sadrži bananu. Naša receptrura je ostala ista od dana kada je počeo da se proizvodi, sastav je deklarisan na pakovanju i u potpunosti odgovara definisanoj recepturi”, stoji u odgovoru.
„Štarkova" bananica, za koju proizvođač tvrdi da je „jedina prava", nema apsolutno nikakve veze sa bananom. Izuzev oblika i naziva, ovaj proizvod ne sadrži u sebi ama baš ništa što bi ga povezalo sa ovim tropskim voćem”, započinje nepotpisani autor svoj tekst u Informeru. Problem, međutim, ne postoji jer proizvođač nikada nije tvrdio da ima banane. To čak u daljem nastavku teksta potvrđuje i autor članka.

„Dok slični proizvodi drugih proizvođača u sebi sadrže bar bananu u prahu ili u obliku kaše, kod „Štarka" banane nema na spisku sastojaka.”

Informer je ovim tekstom čitaoce slagao da „Štark” obmanjuje potrošače.

Da do te obmane nije došlo, potvrdio je i odgovor koji je redakcija Raskrikavanja dobila od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji je nadležno za primenu Zakona o bezbednosti hrane i Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.
„Konkretno kod „bananica“ jasno se navodi da se radi o penastom proizvodu sa čokoladnim prelivom, gde je i dat procenat čokolade u proizvodu. Iz spiska sastojaka koji se nalazi na proizvodu jasno se može zaključiti o kom proizvodu se radi. Uzimajući sve gore navedeno, deklarisanje proizvoda pod nazivom „Penasti proizvod sa čokoladnim prelivom“ je u skladu sa odredbama Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, gde se ni na koji slučaj potrošač dovodi u zabludu, naročito u pogledu karakterističnih osobina hrane, a posebno njene prirode, svojstava, sastava, količine, trajnosti, zemlje porekla ili zemlje i mesta porekla”, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Ono što je zanimljivo jeste da je ovaj tekst samo jedan u nizu o „Atlantik grupi“ koje Informer, kao i tabloid „Srpski telegraf” objavljuju već mesecima.

„Evo kako nas vara hrvatska Atlantik grupa”, „OLOVO, PESAK I "PRLJAVE" BAKTERIJE U GRAND KAFI! Svi ćute, a mi je pijemo i pomažemo HRVATSKI PENZIONI FOND!”, „HRVATI HOĆE BEOGRADSKU ARENU! Atlantik grupa poslala OZBILJNU PONUDU, daju više od MILION EVRA!”, samo su neki od bombastičnih naslova ovog provladinog tabloida o „Atlantik grupi“ koja je u vlasništvu istoimene hrvatske firme.

Srpski telegraf čitaocima poručuje da ako kupuju proizvode ove firme finansiraju „ratne zločince Gotovinu i Markača”. A do ove neverovatne računice su došli jer hrvatski penzioni fond ima udeo u hrvatskoj komapniji „Atlantic group“, a Gotovina i Markač su hrvatski penzioneri. Kao i milion i dvesta hiljada drugih građana Hrvatske.

U okviru „Atlantik grupe“ u Srbiji posluju kompanije „Soko Štark“, „Grand Prom“, „Foodland“, i proizvodni pogoni „Palanački kiseljak“ i „Multivita“.

Na pitanja Raskrikavanja o ovom slučaju Informer nije odgovorio.
  Dezinformacija
Video muslimana koji se mole nije nastao u Parizu nego u Moskvi
Hiljade ljudi koji klanjaju na ulici dok se u pozadini čuje islamska molitva, prikazuje video od po...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Prvobitni iskaz okrivljenog koji inkriminiše Simonovića ostaje među dokazima
U današnjem nastavku suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sud je odbacio predlog...
  Teorija zavere
Tik Tok teorije zavere: Neutemeljene tvrdnje da iza Amber Alert sistema stoje pedofili
Poslednjih par dana je na Tik Toku viralan video iz TV gostovanja poznatog teoretičara zavera Saše...
Atlantic group
čokoladne bananice
zaštita potrošača
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: