raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Reporteri bez granica: Srbija pod Vučićevom vlašću nebezbedna za novinare
25.04.2018.    Marija Vučić    Foto: RSF
Srbija je u oblasti medijskih sloboda u odnosu na prošlu godinu pala za deset mesta na rang listi međunarodne organizacije Reporteri bez granica i sada je na 76. mestu, i nalazi se među četiri zemlje u Evropi koje beleže najveći pad. U izveštaju se konstatuje da je Srbija pod vlašću Aleksandra Vučića postala nebezbedna za novinare.
Četiri od pet zemalja sa najdrastičnijim padom medijskih sloboda nalaze se u Evropi: Malta (u kojoj je prošle godine ubijena novinarka Dafne Karuana Galicija), Češka, Slovačka (gde je ubijen novinar Jan Kucijak) i - Srbija.

Srbija je pod Vučićem postala zemlja u kojoj nije bezbedno biti novinar. To je jasno iz brojnih napada na novinare koji nisu istraženi, rešeni ili sankcionisani kao i orkestriranih agresivnih prljavih kampanja prorežimskih medija protiv istraživačkih novinara”, navodi se u izveštaju.

Reporteri bez granica konstatuju da Srbija ne ispunjava standarde Evropske unije kada je reč o slobodi medija, kao i da ima hrabrih novinara koji se bave istraživanjem kriminala i korupcijom, ali njihove priče nemaju veliki domet.

Dosluh političara i medija, visoka koncentracija vlasništva i nedostatak pluralizma u štampanim i elektronskim medijima takođe su zabrinjavajući”, ističu Reporteri u izveštaju.

U izveštaju se Aleksandar Vučić spominje kao jedan od nekoliko političkih lidera u Evropi koji verbalno napadaju novinare i stvaraju neprijateljsku atmosferu prema njima. Vučić je naveden zajedno sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom (koji optužuje medije za saradnju sa Sorošem) ili predsednikom Češke Milošem Zemanom koji je na pres-konferenciji “potegao” repliku kalašnjikova na kojoj je pisalo “Na novinare” koje je prethodno nazivao hijenama, sugerišući da bi ih trebalo likvidirati.

Situacija se pogoršala otkako je Aleksandar Vučić izabran za predsednika 2017. godine. On koristi prorežimske medije da zastrašuje novinare, koji se optužuju da su izdajnici i strani špijuni”, navodi se u ovom dokumentu.

Osim njih, kao lidere koji kreiraju nepovoljnu atmosferu za novinare, Reporteri navode i premijera Slovačke Roberta Fica koji je novinare često tužio i nazivao “prljavim antislovačkim prostitutkama” i “idiotskim hijenama”, ili premijera Albanije Edija Ramu koji je u više navrata napadao novinare uz komentare da su neznalice, otrov, šarlatani, državni neprijatelji.

Srbija je, inače, 2016. godine bila 59. na listi, da bi godinu dana kasnije pala za sedam mesta, a ove godine čak za deset. Ove godine od zemalja u regionu, od Srbije su bolje rangirane Bosna i Hercegovina (62. mesto), Hrvatska (69), Slovenija (32), a gore Crna Gora (103) i Makedonija (109).

Inače, Indeks slobode medija za 2018. godinu konstatuje rastući animozitet prema novinarima na globalnom nivou. Neprijateljstvo političkih lidera prema medijima, kako navode, nije više ograničen samo na autoritarne režime poput Turske ili Egipta. Sve je više demokratski izabranih lidera, poput Trampa u Americi, koji “ne vide medije kao neophodnu podlogu demokratije, već kao protivnika ka kome otvoreno iskazuju averziju”.

Od 180 zemalja, u pogledu medijskih sloboda tradicionalno najbolje stoje zemlje Skandinavije - prva je Norveška, slede Švedska, Holandija, Finska. Na samom dnu liste je Severna Koreja.
  Vest
Izveštaj Reportera bez granica: Srbija zabeležila najveći pad u regionu
Srbija je pala za 12 mesta u odnosu na prošlu godinu na listi medijskih sloboda Reportera bez grani...
  Vest
Reporteri bez granica: Srbija napredovala na listi medijskih sloboda, ali ostala u grupi „problematičnih" zemalja
Srbija je ove godine zauzela 79. mesto od 180 zemalja prema indeksu medijskih sloboda koji je objavi...
  Vest
Reporteri bez granica: Srbija problematično okruženje za slobodu medija
Srbija se našla na 93. mestu od 180 zemalja na najnovijoj listi medijskih sloboda međunarodne orga...
Reporteri bez granica
Sloboda medija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: