raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
UNS: Šampioni u kršenju Kodeksa dobili milione na konkursima
29.05.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Uprkos tome što prednjače u kršenju Kodeksa novinara Srbije, listovi Informer, Srpski telegraf i portal srbijadanas.com dosad su na konkursima za projektno sufinansiranje dobili oko 7 miliona dinara u 12 lokalnih samouprava u Vojvodini, piše Udruženje novinara Srbije.
Kako navode iz UNS-a, ovi mediji su dobili ukupno 6.650.000 dinara na konkursima u Somboru, Pančevu, Beloj Crkvi, Vršcu, Kovinu, Kuli, Subotici, Plandištu, Sremskim Karlovcima, Kikindi, Bačkoj Palanci i Staroj Pazovi.

Od toga je „Medijska mreža“, izdavač Srpskog telegrafa, dobila 2,2 miliona dinara, dok je Informeru pripalo 2,5 miliona. Ostatak od oko dva miliona dobile su firme „AB media“ i „News media team“ koje će projekte realizovati na portalu srbijadanas.com.

UNS podseća da je prema prošlogodišnjem devetonedeljnom istraživanju Saveta za štampu profesionalna pravila Srpski telegraf kršio ubedljivo najčešće (1.282 prekršaja). Informer je bio na četvrtom mestu sa 953, a za njim sledi srbijadanas.com sa 938 prekršaja.

Međutim, Pravilnik o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja, po kome bi trebalo da rade lokalne komisije, propisuje da bi jedan od kriterijuma komisije prilikom odobravanja projekata trebalo da bude i da li je medij koji konkuriše u poslednjih godinu dana poštovao etičke i profesionalne standarde.

UNS dodaje i da su komisije koje su ove godine ocenjivale projekte u navedenim gradovima, i koje su dodelile novac spornim medijima, bile formiranje od predstavnika istih organizacija. U 12 komisija je bilo devet predstavnika udruženja gotovo nepoznate Nove mreže Srbije i po tri predstavnika Asocijacije elektronskih medija Vojvodine (AEMV) i Udruženja elektronskih medija (ComNet).

Inače, izdavač Informera je firma „Insajder tim“ čiji je vlasnik Dragan J. Vučićević, ujedno i urednik ovog prorežimskog tabloida. Firma „IT media“ koja dobija novac iz budžetana konkursima opština je ćerka-firma „Insajder tima“.

Izdavač Srpskog telegrafa je firma „Medijska mreža“, čiji je većinski vlasnik Ljubomir Dabović (55 % udela), a po 15 % imaju Saša Milovanović, Milan Lađević i Lazar Simić. U impresumu novina, Milovanović je naveden kao direktor, a Lađević kao glavni urednik. Lađević je radio kao glavni urednik Kurira do kraja 2015, da bi sredinom sledeće godine osnovao Srpski telegraf.

Prema podacima iz KRIK-ove baze imovine političara Lazar Simić je advokat koji je radio u kancelariji Igora Isailovića, čoveka od poverenja gradonačelnika Beograda Siniše Malog i poslovnog partnera premijerke Ane Brnabić.

Prošle godine je ovaj tabloid na konkursima za projektno sufinansiranje dobio nešto manje od 71.000 evra. Najviše novca, 5 miliona dinara, dao je Grad Beograd.

Kako je Raskrikavanje ranije pisalo, vlasnica portala Srbijadanas.com je Aleksandra Martinović, nekadašnja suvlasnica firme „Prointer Solutions“, u većinskom vlasništvu Slobodana Kvrgića. Prema tvrdnjama opozicionih partija, Kvrgić poslovni uspeh duguje bliskim odnosima sa vladajućom strankom.

KRIK je otkrio i da je supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića kupila stan u naselju Belvil upravo od Kvrgića, ali je Vučić u intervjuu za KRIK tvrdio da ne poznaje ovog biznismena. Kvrgićeve firme su česti pobednici na državnim tenderima od kada je SNS na vlasti. Zvanično objavljeni finansijski izveštaji ove firme pokazuju da su se prihodi ovog preduzeća u periodu 2012 - 2016 povećala sa 73 milona dinara 2012. na više od 6 milijardi dinara na kraju 2016. godine.

„News media team“, jedna od firmi koja je dobila novac za sadržaje koje će objaviti na ovom portalu, prema podacima iz registra Agencije za privredne registre, osnovan je 25. decembra prošle godine. Vlasnik firme je Strahinja Vujadinović.

Istog dana registrovana je i „AB media“, druga firma koja je dobila novac na konkursima. Vlasnica je Ana Abramović.
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Analiza
Naslovne strane 2023: Šest novina, više od 1150 manipulacija
Najmanje 1.154 manipulacije prošle godine Raskrikavanje je izbrojalo na naslovnim stranama šest dn...
  Vest
Više od 800 hiljada evra iz budžeta prošle godine za medije koji nas dezinformišu
Više od 800.000 evra iz džepova građana Srbije prošle godine je izdvojeno iz javnih budžeta za ...
Srpski telegraf
Srbijadanas.com
Informer
UNS
Projektno sufinansiranje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: