raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 18.06.2018. (Informer)
Za tabloide u Srbiji sve može da bude „rušenje Vučića”
18.06.2018.    Marija Vučić    Stefan Cvetković; Foto: mc.rs
Iako je nakon saslušanja u policiji dobio status oštećenog, a ne okrivljenog, novinara Stefana Cvetkovića koji je nestao pa pronađen krajem prošle nedelje, tabloidi optužuju da je sve slagao na poligrafu. Prateći izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je izneo nekoliko detalja sa poligrafskog testiranja, kao i izjave predsednika Aleksandra Vučića da Cvetković ima „čudnu priču koja se proverava kao da je najveća istina u pitanju”, prorežimski mediji zaključuju da je Cvetković sve izrežirao, a neki čak navode i da je imao pomoć opozicije, a da je cilj bio da se sruši Vučić.
Informer navodi:
Ovaj mora na robiju! Lažirao svoju otmicu u dilu sa šefom opozicije

Stefan Cvetković, novinar iz Bele Crkve, inscenirao je svoju otmicu kako bi izazvao politički haos u Srbiji zbog čega će biti optužen za ozbiljno krivično deloDokazano je da je inscenirao otmicu… Ovu prevaru, kako je pokazala istraga, dogovarao je i pripremao sa najmanje jednim liderom opozicije… Osnovano se sumnja da je njihov plan bio da se, po ukrajinskom scenariju, država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić optuže za Cvetkovićev nestanak, što bi potom destabilizovalo čitavu zemlju…  
  1  
1
Nakon što je Cvetković u petak saslušan u Upravi kriminalističke policije i ispitan na poligrafu, slučaj je predat Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu. Ministar Nebojša Stefanović u međuvremenu je u javnost izneo nekoliko „nelogičnosti” u Cvetkovićevim izjavama policiji.

Nadležni organi, međutim, još uvek ne saopštavaju ništa - tužilac Tihomir Knežević je u nedelju izjavio da će prvi rezultati istrage o nestanku novinara biti poznati „za tri do četiri dana” kada se očekuju nalazi i mišljenje veštaka i forenzičara.

Tužilac je za N1 izjavio da će videti u kom će pravcu dalje ići tek kad budu prikupili sve materijalne dokaze koji mogu da potvrde Cvetkovićevu priču ili da je dovedu u sumnju. Tužilačka istraga, dakle, nije završena, i još uvek se zvanično ne zna ništa, osim da Cvetković u ovom momentu ima status oštećenog, a ne osumnjičenog za bilo koje krivično delo.
   

Alo ponovo „otkriva"

Lekciju o opasnostima koje vrebaju od lažnih vesti u ponedeljak je čitaocima održao i tabloid Alo, istovremeno iznoseći brojne neutemeljene tvrdnje o tome kako su nevladine organizacije i opozicija dobili 100 miliona evra krajem maja da sruše Vučića. Kao i obično, tekst ne počiva ni na jednom jedinom argumentu i dokazu, već samo na izjavama anonimnih izvora.

U tekstu “Zapad daje 100 miliona za rušenje Vučića” navodni izvor ovog tabloida u svojoj izjavi kaže da “ništa nije slučajno - blokade puteva, lažne vesti o trovanju vodom, sve je to deo scenarija koji će se proširiti”. Kako konkretno će Vučić biti srušen, do kraja teksta je ostalo nejasno.

Državni vrh i tabloidi se bune protiv lažnih vesti - osim kada im idu u prilog

Tokom protekle nedelje Srbiju su osim ovog uzdrmala još dva slučaja - tvrdnje da je voda u Beogradu zagađena i blokade ulica zbog visoke cene goriva.

Ova dešavanja su bila povod državnim zvaničnicima da optuže opoziciju da stoji iza svega i da plasiranjem lažnih vesti o svemu ovome pokušava da destabilizuje državu. Uhapšeno je nekoliko ljudi zbog sumnje da su na mrežama širili paniku tvrdeći da je voda zagađena, a Vučić je rekao da će biti privedeni pravdi i oni koji su širili lažne vesti u vezi sa nestankom Cvetkovića.

Nebojša Stefanović se nadovezao rečima da „pojava lažnih vesti utiče na formiranje loše atmosfere u društvu” i da „moramo kao društvo da nađemo mehanizam da to rešimo”.

Na „ideju” kako da se to reši došla je Srpska narodna partija kojom predsedava ministar u Vladi Nenad Popović, koja je najavila da će predložiti Vladi formiranje radne grupe „koja bi definisala mere odbrane za slučajeve plasiranja lažnih vesti i vođenja specijalnog rata protiv Srbije”. Nejasno je, međutim, ko bi bio u toj radnoj grupi, čime bi se ona bavila i šta bi podrazumevale mere odbrane.

Uprkos ovoj iznenadnoj zabrinutosti, državni vrh po pravilu ne reaguje na brojne lažne vesti koje objavljuju prorežimski mediji.

Raskrikavanje gotovo svakodnevno dokazuje da u širenju lažnih vesti prednjače tabloidi Informer, Srpski telegraf i Alo, kao i mediji poput televizije Studio B i agencije Tanjug.

Istovremeno, upravo ovi mediji dobijaju milione na konkursima za projektno sufinansiranje i preko javnih nabavki.

Tako je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije nedavno objavio da su Srpski telegraf i Informer dobili preko 23 miliona dinara na konkursima za medije počev od 2016. godine, uprkos tome što prednjače u kršenju Kodeksa novinara Srbije.

CINS je takođe pisao da su državne institucije agenciji Tanjug preko javnih nabavki isplatile više od 114 miliona dinara od oktobra 2015. do kraja 2017. godine.

I prorežimska televizija Studio B, redovno dobija podsticaje od države na konkursima. Prema istraživanju Pištaljke, 2015. godine je od 45 miliona dinara koliko je Grad Beograd ukupno dodeljivao, ovoj televiziji pripalo 23 miliona dinara za emisiju “Beograde, dobar dan”, što je više od polovine.

I na konkursu 2017. godine, Studio B i povezane firme dobile su 23 miliona od 73,9 miliona dinara koliko je medijima bilo raspoređeno.

Novac poreskih obveznika se, prema pisanju ovog portala, u kasu televizije slivao čak i 2016. godine kada uopšte i nije učestvovala na konkursu - preko nekoliko tek osnovanih povezanih firmi, Studio B prihodovao je 33,4 miliona dinara, što je bila skoro polovina raspoloživog novca.

Na mejl Raskrikavanja sa pitanjima o tome zašto mediji koji objavljuju lažne vesti istovremeno dobijaju milione dinara poreskih obveznika i da li najnovije izjave zvaničnika o borbi protiv lažnih vesti znače da će država prestati da ih stimuliše kroz podelu novca na konkursima i tenderima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odgovorio.
  Analiza
Na naslovnim stranama šest tabloida blizu 1000 manipulativnih vesti
Šest dnevnih listova - Informer, Srpski telegraf, Kurir, Alo, Večernje novosti i Objektiv su u 202...
  Analiza
Dezinformacije i korona: U 2021. dominirali antivakseri
Drugu godinu nakon što je svet upoznao novi virus korona, obeležio je početak vakcinacije u čita...
  Istraživanje
Mržnja, laži i patrole: Srpska antimigrantska brigada se igra vatrom
Oni vole patriotske skupove i patroliranje ulicama. Ne vole vakcine, migrante i „sistem“. I imaj...
Stefan Cvetković
Lažne vesti
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: